Βίαιες και μειοψηφικές χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τις αντιδράσεις στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφερόμενη στην αναβολή διεξαγωγής των εκλογών σε ορισμένα ΑΕΙ.
«Υπήρξε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, επίπεδο κοινωνίας και πανεπιστημιακής κοινότητας για το νέο που αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. H πανεπιστημιακή πλειοψηφία θέλει να αλλάξουν τα πράγματα. Η αντίδραση που παρακολουθούμε σήμερα είναι βίαιη αλλά εξαιρετικά μειοψηφική» τόνιεσ.
Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στο παραπάνω θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξή της σχετικά με την έρευνα, και στάθηκε στο παράδειγμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λέγοντας: «Δίνω ενδεικτικά το παράδειγμα του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου, του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, με 88.000 φοιτητές και 2.500 καθηγητές όπου 300 άνθρωποι, με παραταξιακές και κομματικές σημαίες λοιδόρησαν, εξύβρισαν με χυδαίο τρόπο, σεβαστούς δασκάλους και γενναίους καθηγητές. Είναι γενναίοι οι άνθρωποι που κάτω από απειλές και βία, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία, προσπαθούν να αλλάξουν και να πάρουν στα χέρια τους το Πανεπιστήμιο».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι «ο νόμος θα εφαρμοσθεί και οι εκλογές θα γίνουν. Η Πολιτεία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα» είπε. Προσέθεσε δε ότι τον επόμενο μήνα θα αξιολογήσει τις εξελίξεις, για τις οποίες εξέφρασε την αισιοδοξία του.
Η κ. Διαμαντοπούλου, πάντως, τόνισε ότι οι διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχουν την ευθύνη εφαρμογής των νόμων και ανέφερε ότι ένα από τα ενδεχόμενα, αν δεν επιτευχθεί η διεξαγωγή των εκλογών στα ιδρύματα, είναι να «επιστρατευθεί» το Διαδίκτυο, με την ηλεκτρονική ψήφο ή να χρησιμοποιηθεί η επιστολική ψήφος.
Ακόμη επέρριψε ευθύνες στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την αναβολή των διαδικασιών για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης τους λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών. Όπως δήλωσε, μόνο αυτά τα δυο κόμματα δήλωσαν στη Βουλή ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα εξέφρασαν την ανάγκη εφαρμογής του. «Να πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στο τι συμβαίνει και στο τι θα συμβεί στα ελληνικά πανεπιστήμια γιατί είναι θέμα Δημοκρατίας» επέμεινε η κ. Διαμαντοπούλου.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε σε «μεταφερόμενες μειοψηφίες», οι πράξεις των οποίων, όπως είπε, υπονομεύουν το πανεπιστήμιο. «Όσοι πυροδοτούν την ανωμαλία πρέπει να συνειδητοποιήσουν τι κάνουν», είπε.
Η υπουργός τόνισε ότι οι υπόλοιπες διατάξεις του νέου νόμου τηρούνται, εκτός από εκείνη που αφορά την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησής τους.
Εξάλλου, σχετικά με τη ματαίωση των εκλογών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ εξέδωσε ανακοίνωση, αντιδρώντας στις ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιωθούν οι εκλογές.
Μάλιστα κάνει λόγο στο κείμενό του για «προαναγγελθέν πραξικόπημα» και συνεχίζει λέγοντας ότι «πρωταγωνιστές ήταν αιώνιοι φοιτητοπατέρες και κομματικοί νεολαίοι της ΠΑΣΠ, συνεπικουρούμενοι από μεταφερόμενη ομάδα διδασκόντων άλλων πανεπιστημίων».
«Τα όργανα της Πολιτείας παρακολουθούν άβουλα τη βίαιη επιβολή μιας μικρής, αλλά ασύδοτης ομάδας πάνω στη Δημοκρατία. Είμαστε θεατές σε μία φαρσοκωμωδία όπου οι αρμόδιοι έχουν αναλάβει τον ρόλο του ανευθυνο-υπεύθυνου», αναφέρει, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Απάντηση από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρεται: «Η υπουργός Παιδείας της συγκυβέρνησης καταφεύγει στο συκοφαντικό και πολυχρησιμοποιημένο σενάριο της 'βίαιης μειοψηφίας' που εμποδίζει τις εκλογές στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, για να δικαιολογήσει την αδυναμία της να επιβάλλει το νόμο-πλαίσιο, παρά τη στήριξη όλων των κομμάτων του συστήματος, των μεγάλων επιχειρηματιών, των ΜΜΕ και ενός μέρους πρόθυμων καθηγητών. Η οργή και ο πανικός της είναι έκδηλα».
Από την πλευρά του ο ΣΥΝ σημείωσε εμφατικά ότι η υπουργός Παιδείας «δεν πείθει κανέναν». Αναφέρει ότι η κυρία Διαμαντοπούλου, την οποία χαρακτηρίζει «θιασώτη της τρόικας» και «υπουργό της φωτοτυπίας», και οι μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης, της νυν και της προηγούμενης, «έχουν απόλυτα την ευθύνη για την κατάρρευση των Δημόσιων Πανεπιστημίων. Για αυτό και δεν δικαιούται να κάνει υποδείξεις στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ».
Την καλεί «να σταματήσει να αναφέρεται σε δήθεν μειοψηφίες» που αντιστρατεύονται τα σχέδια της, γιατί, σύμφωνα με τον ΣΥΝ, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολο της. «Θέμα δημοκρατίας υπάρχει και μάλιστα σοβαρό, όχι όμως στα Πανεπιστήμια, αλλά στην πολιτική ζωή του τόπου, γιατί η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να συνεχίζει την καταστροφική πολιτική της για το σήμερα και το αύριο του ελληνικού λαού», τονίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου