Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2012

Γαλλία: Αdieu στον όρο... «mademoiselle»

Για «μεγάλη νίκη» κάνει λόγο το φεμινιστικό κίνημα στη Γαλλία μετά την κατάργηση του όρου «δεσποινίς» από τα δημόσια έγγραφα, ωστόσο όπως υποστηρίζουν ορισμένοι Γάλλοι πρόκειται για νίκη της «πολιτικής ορθότητας» στη γαλλική κοινωνία....


Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, οι γαλλίδες στο εξής δεν θα είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν την οικογενειακή τους κατάσταση με τη χρησιμοποίηση των όρων «κυρία» και «δεσποινίς» στα δημόσια έγγραφα.

Οι φεμινιστικές οργανώσεις χαιρέτησαν την απόφαση σαν «μια νίκη σε μια μάχη ενάντια σε μια κοινωνία κυριαρχούμενη από τους άνδρες».

Έως σήμερα, οι Γαλλίδες έπρεπε να ενημερώσουν για την οικογενειακή τους κατάσταση χρησιμοποιώντας τους όρους “madame” («κυρία» για τις παντρεμένες), ή “mademoiselle” («δεσποινίς» για τις ελεύθερες).

Η υποχρέωση να ενημερώσουν τις αρχές για την οικογενειακή τους κατάσταση θεωρήθηκε «σεξιστική» από πολλές Γαλλίδες (αλλά και ορισμένους Γάλλους...), καθώς στις σχετικές φόρμες ένας άνδρας αναφέρεται αποκλειστικά ως “monsieur” («κύριος») ανεξαρτήτως αν είναι παντρεμένος ή όχι.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου