Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2012

Συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη για PSI και νέα δανειακή σύμβαση

Σήμερα, στις 3.30, θα συνεδριάσει, όπως έχει ανακοινωθεί, η Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο.) του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Το θέμα της συνεδρίασης δεν θα αφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πορεία των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, αλλά και στη συμβολή του Κινήματος στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση.


Τις προηγούμενες ημέρες, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι στην αυριανή συνεδρίαση, η οποία είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, θα ετίθετο θέμα εκλογής Προέδρου της Κ.Ο., πρόταση την οποία είχε κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης και συμμερίστηκαν και άλλα στελέχη.

Η εντύπωση αυτή εξασθένησε, έως εξαφανίσεως, τις τελευταίες ημέρες, καθώς συνειδητοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι μια παρόμοια εξέλιξη δεν θα προοιωνίζονταν καλά για το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξελίξεις, τις οποίες απεύχονται όλοι, όπως είναι μια πιθανή διάσπαση του Κινήματος.

Στο ίδιο διάστημα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που απουσίασε αρκετές ημέρες από την Ελλάδα (Πουέρτο Ρίκο, Βρυξέλλες και Ισραήλ) παρέμενε σταθερός στις θέσεις του και διαμήνυε, σε κάθε ευκαιρία, ότι οι αποφάσεις για τις εσωκομματικές εξελίξεις έχουν καθοριστεί ομόφωνα, σχεδόν, από το Εθνικό Συμβούλιο και αν πρόκειται να ακολουθηθούν κάποιες άλλες, θα έπρεπε αυτές να αποφασιστούν σε νέα συνεδρίαση του ίδιου οργάνου.

Άλλωστε, η συγκεκριμένη πρόταση, όπως όλοι συνομολόγησαν, κινείται εκτός θεσμικών κανόνων και θα έβαζε τη δυαρχία από το παράθυρο. Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής αναγνωρίζουν ως Πρόεδρο της Κ.Ο. κάθε κόμματος τον Πρόεδρό του, εκτός κι αν ο ίδιος παραιτηθεί. Και ο κ. Παπανδρέου δεν έδειξε καμία διάθεση να αλλάξει τις διαδικασίες.

Στην εκτόνωση του κλίματος βοήθησε σημαντικά η χθεσινή κίνηση των Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου να συμπορευτούν, κάτι που θεωρήθηκε ως «θετική κίνηση» από την πλευρά συνεργατών και του Γιώργου Παπανδρέου, υπό την έννοια ότι οι πολλές υποψηφιότητες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Η «συμπόρευση» των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου αποτέλεσε την αφορμή να υπάρξουν ανάλογες κινήσεις και σε άλλες πλευρές. Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπήρξαν συζητήσεις και προσπάθεια συνεννόησης ώστε να υπάρξει μια υποψηφιότητα από την πλευρά των Χρήστου Παπουτσή, Λούκας Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη. Και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Αδιευκρίνιστες παραμένουν, ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, οι θέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του Στέφανου Τζουμάκα, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την ηγεσία του Κινήματος. Το ίδιο ισχύει και για τις προθέσεις της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία σε σημερινή της δήλωση ανέφερε ότι «η συνεννόηση είναι θετικό γεγονός όπου και αν επιτυγχάνεται, πόσω μάλλον στο εσωτερικό των κομμάτων». H υπουργός Παιδείας, ως γνωστόν, μετείχε στην «ομάδα» των τριών στελεχών με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιάννη Ραγκούση, με τον τελευταίο, πάντως, να τηρεί σαφείς αποστάσεις από την «ενωτική κίνηση» των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου, όπως διεφάνη από σχόλιο που κοινοποίησε μέσω του twitter, στο οποίο έγραψε: «Η χώρα και η παράταξη χρειάζονται τώρα αλλαγή υποδείγματος. Αλήθειες και όχι συγκάλυψη της κρίσης τους. Τομή με το παρελθόν"

Όπως όλα δείχνουν, πάντως και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αύριο, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. δεν αναμένεται να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από κανέναν να προκαλέσει το παραμικρό πρόβλημα. Αυτό, βέβαια, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τεθούν θέματα από μεμονωμένους βουλευτές, οι οποίοι είναι πιθανό να επιρρίψουν ευθύνες στον κ. Παπανδρέου για την πορεία της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου