Διεθνή πρακτορεία: Καχύποπτοι οι Ευρωπαίοι απέναντι στην Ελλάδα
Η Ελλάδα ψήφισε το νέο μνημόνιο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι σώθηκε, αφού υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Σε αυτό το πνεύμα κινούνται οι ανταποκρίσεις των ειδησεογραφικών πρακτορείων μετά την ψηφοφορία της Κυριακής στη Βουλή και εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης....
«Η Ελλάδα παραδέχθηκε ότι, παρά την υπερψήφιση του νέου Μνημονίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο, μένουν πολλά να γίνουν ώστε να πειστούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τη διασώσουν» μεταδίδει το Reuters σημειώνοντας ότι «η καχύποπτη Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από τους ηγέτες των δύο κομμάτων που έμειναν να στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου να δώσουν γραπτές δεσμεύσεις ώς την Τετάρτη ότι οι αποφάσεις για περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και θέσεις εργασίας θα εφαρμοστούν και μετά τις εκλογές που προγραμματίζονται για τον Απρίλιο».
Το Reuters επισημαίνει, επίσης, ότι οι γραπτές δεσμεύσεις δεν είναι η μοναδική απαίτηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, πριν αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την εκταμίευση των 130 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων χρειάζεται η Αθήνα ώς τις 20 Μαρτίου για αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία.
Οι υπουργοί του Eurogroup, συνεχίζει το Reuters, έχουν ζητήσει από την Αθήνα να ξεκαθαρίσει ώς την Τετάρτη πώς θα καλύψει την «τρύπα» των 325 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή «οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά δεν καθησυχάζουν την Ευρώπη».
«Ζήτησε από τους βουλευτές του να ψηφίσουν τη συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι θα ζητήσει να γίνουν αλλαγές μόλις η Ελλάδα ξεπεράσει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας» αναφέρει το πρακτορείο, αναμεταδίδοντας αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή. Επίσης, το Reuters σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανιζόταν επιφυλακτικός στο παρελθόν απέναντι στο ζήτημα των γραπτών δεσμεύσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για το Reuters, οι αμφιβολίες των ηγετών της Ευρωζώνης αποτυπώνονται και στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης εάν δεν εκπληρώσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί. Ίσως η Ελλάδα αποφασίσει ότι είναι καλύτερο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη παρά να προχωρήσει σε ένα τόσο σκληρό πρόγραμμα περικοπών, δήλωσε ο Φρίντεν από την Ουάσινγκτον, σημειώνοντας πως η Ευρωζώνη είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μία πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας.
Υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, τονίζει το Associated Press, σημειώνοντας ότι η Γερμανία επιμένει πως χρειάζεται χρόνος μέχρι την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας.
Σύμφωνα με το Associated Press, η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα δώσει την τελική έγκριση για το νέο πακέτο βοήθειας τουλάχιστον ώς τις αρχές Μαρτίου. Έως ότου δηλαδή διευκρινιστεί πόσες τράπεζες και ιδιώτες ομολογιούχοι θα δεχθούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και μέχρι να εγκρίνει τη συμφωνία η γερμανική Βουλή.
Κατά το Associated Press, η καθυστέρηση έγκρισης της συμφωνίας για αρκετές εβδομάδες είναι ενδεικτική της καχυποψίας με την οποία αντιμετωπίζεται η Ελλάδα, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια πολλές από τις υποσχέσεις για περικοπές και μεταρρυθμίσεις ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Επίσης, τονίζει το πρακτορείο, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, οι πολίτες της και η παγκόσμια οικονομία δεν θα γνωρίζουν για αρκετές εβδομάδες ακόμα εάν η χώρα θα αποφύγει εν τέλει τη χρεοκοπία.
Wall Street Journal: Ο Σαμαράς ψήφισε αλλά δεν στήριξε τα μέτρα
Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ο ξένος τύπος είναι και το εκτενές δημοσίευμα της Wall Street Journal. H αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι «η Γερμανία και οι άλλες πιστώτριες χώρες της Ελλάδας έχουν δέσει τα χέρια των ελλήνων πολιτικών ενόψει των εκλογών του Απριλίου καθώς ζητούν εγγυήσεις ότι (τα κόμματά τους) θα στηρίξουν τα αντιδημοφιλή μέτρα εφόσον αναλάβουν την κυβέρνηση».
Η εφημερίδα συμπληρώνει το άρθρο με γράφημα στο οποίο απεικονίζεται αναλυτικά η ψήφος όλων των μελών της Βουλής κατά την ψηφοφορία της Κυριακής και σημειώνεται η μεταβολή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών πριν και μετά την ψήφιση των μέτρων.
«Ο Αντώνης Σαμαράς, ο άνθρωπος που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, προχώρησε σε δημόσιες δηλώσεις που δείχνουν κάθε άλλο παρά ολόθερμη στήριξη του προγράμματος» αναφέρει η ίδια εφημερίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου