Για πρώτη φορά εμποδίζεται η πρόσβαση στο Ταμείο Συνοχής
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ενισχύσουν σήμερα, Τρίτη, την πίεση προς την Ουγγαρία για τη μείωση του ελλείμματος, «παγώνοντας» την καταβολή εκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας προς τη Βουδαπέστη....
Διπλωμάτες προτείνουν την καθυστέρηση της σχετικής απόφασης μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το επιχείρημα ότι οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να αρχίσουν με την έγκριση σύστασης προς τη Βουδαπέστη να μειώσει περαιτέρω το έλλειμμά της.
Ωστόσο η πρόταση δεν εξασφαλίζει την υποστήριξη των υπολοίπων 26 χωρών μελών της ΕΕ και σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ενωσης.
«Συνολικά, υπάρχει συναίνεση για τη διακοπή χορήγησης των κονδυλίων», δήλωσε άλλος αξιωματούχος.
Αν και το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουγγαρίας αναμένεται να περιορισθεί στο 3% του ΑΕΠ, η ΕΕ θεωρεί ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι παρά προσωρινά.
«Περιμένουμε να παρουσιάσουν ένα σχέδιο προσαρμογής. Πρέπει να είναι αξιόπιστο», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Ουγγαρία παραβιάζει το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος (3% του ΑΕΠ) από την είσοδο της της στην ΕΕ το 2004.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε κατά συνέπεια να «παγώσει» τα 495 εκατομμύρια ευρώ, το 29% που η Ουγγαρία πρέπει να λάβει ως οικονομική βοήθεια από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, πόροι που διατίθενται στις φτωχότερες χώρες της ΕΕ για την κατασκευή έργων υποδομής.
Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμποδίζει την πρόσβαση στους πόρους αυτούς χρηματοδότησης. Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει υιοθετήσει αυστηρότερη στάση έπειτα από την ενίσχυση των εξουσιών του επί του προϋπολογισμού της ΕΕ μετά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Η Ουγγαρία έκανε λόγο για «αβάσιμη και άδικη» στάση.
Πέραν του δημοσιονομικού ελλείμματος, η Βουδαπέστη ήλθε σε σύγκρουση με την ΕΕ και εξαιτίας της εισαγωγής νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που υπονομεύουν την ανεξαρτησία της λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας και του δικαστικού της συστήματος.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι τα δύο θέματα αντιμετωπίζονται χωριστά από την Κομισιόν.
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου