Τετάρτη, Μαρτίου 21, 2012

Εφυγε ο Τρύφων Κουταλίδης

Επικεφαλής ενός διεθνώς αναγνωρισμένου νομικού γραφείου και συνεργάτης μεγάλων προσωπικοτήτων, ο Τρ. Κουταλίδης παρέμεινε μέχρι τέλους μάχιμος δικηγόρος...


Η ελληνική δικηγορία και η νομική επιστήμη είναι από χθες φτωχότερες, καθώς έχασαν τον «Παπινιανό» τους, τον δικηγόρο Τρύφωνα Κουταλίδη, που «έφυγε» σε ηλικία 78 ετών, έχοντας πίσω του μια λαμπρή καριέρα 53χρονης μάχιμης δικηγορίας κοντά σε μεγάλες προσωπικότητες.

Επικεφαλής ενός από τα σημαντικότερα και αναγνωρισμένα διεθνώς δικηγορικά γραφεία, ο Τρ. Κουταλίδης αναμείχθηκε σε μερικά από τα μεγαλύτερα οικονομικά προγράμματα στη χώρα μας, όπως του αεροδρομίου Αθηνών, της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, της «Αττικής Οδού», κ.λπ. συμβουλεύοντας ταυτόχρονα μεγάλους τραπεζικούς και οικονομικούς ομίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάτι που του απέφερε τιμητικές διακρίσεις και βραβεία.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934 και ακολούθησε τα χνάρια του δικηγόρου πατέρα του σπουδάζοντας στη Νομική, αν και όνειρό του ήταν να γίνει αρχιτέκτονας. Συνέχισε τις σπουδές του στο Αεροπορικό Δίκαιο στο Λονδίνο με διδακτορικό και στην Αθήνα, αλλά οι σημαντικότερες σπουδές του έγιναν, όπως φαίνεται, στο «Ωνάσειο Πανεπιστήμιο» και στην «Ακαδημία Καραμανλή», όπως συνήθιζε να λέει.


Αν και δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό, αφού απέφευγε τις κοσμικότητες, ο Τρ. Κουταλίδης αρθρογραφούσε επί χρόνια στο «Βήμα» παρεμβαίνοντας σε καίρια θέματα της πολιτικής και της δικαιοσύνης, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Παπινιανός» από τον μεγάλο Λατίνο νομομαθή.

Στα 27 του βρέθηκε νομικός σύμβουλος στην ασφαλιστική εταιρεία «Ασπίς Πρόνοια» και από εκεί πέρασε στην Ολυμπιακή και στο «Πανεπιστήμιο Ωνάση». Ο μεγιστάνας του πλούτου τού δίδαξε την τέχνη των διαπραγματεύσεων και την αξία της «προληπτικής νομικής», αξιολογώντας από την πρώτη στιγμή τα προσόντα του.

Στο βιβλίο του «Δικηγόρος» (που μεταφράστηκε με μεγάλη επιτυχία στα Αγγλικά και τα Ισπανικά) αναφέρει ότι ο Ωνάσης τον κάλεσε στο σπίτι του και τον ρώτησε: «Τι είπαμε έχεις σπουδάσει εσύ;». «Λέω υπερηφάνως -γιατί αεροπορική εταιρεία είχε- ''αεροπορικό δίκαιο''. ''Τρίχες'', λέει. ''Αυτό δεν βγάζει λεφτά, θα σε κάνω φινανσιέρη''. Εγώ κατάλαβα ότι έχει κάτι σχέση με τα οικονομικά. Του είπα πως δεν ξέρω από λογιστικά και μου απάντησε ''Μη σε νοιάζει, θα σε μάθω εγώ''».

Κράτησε πάντα αμείωτο το ενδιαφέρον του για τη μάχιμη δικηγορία και τους νέους δικηγόρους, επικρίνοντας συχνά τους δικηγορικούς συλλόγους για τον τρόπο κατανομής του μερίσματος σε όλους ενώ θα έπρεπε να ενισχύονται οι νέοι.

Μέσω του Ωνάση είχε γνωριμία και με τον αείμνηστο Κ. Καραμανλή τον Δεκέμβριο του '74, όταν είχε παραιτηθεί το ΔΣ της Ολυμπιακής που κατόπιν κρατικοποιήθηκε. Ανέλαβε για λίγο πρόεδρος της Ολυμπιακής, ενώ παρέμεινε κοντά στον Καραμανλή μέχρι τέλους. Στη σταδιοδρομία του θήτευσε και ως αντιπρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, πρόεδρος της Γενικής Τράπεζας, μέλος του ΔΣ και εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΛ.

Το μυστικό της επιτυχίας του; «Το κουπί», όπως έλεγε, συμβουλεύοντας τους νέους να έχουν γερές σπουδές, επαγγελματισμό, εξειδίκευση και σκληρή δουλειά.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον νομικό ιστότοπο Lawnet.gr, όταν ρωτήθηκε επί πόσο θα μείνει ακόμη μάχιμος, είχε απαντήσει: «Θα πάω μια κι έξω. Ολα είναι σχετικά άλλωστε»...

Τι έλεγε για Ωνάση, Κάλλας και Καραμανλή

Πολλές είναι οι αναφορές του Τρύφωνα Κουταλίδη στον Αριστοτέλη Ωνάση, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στη Μαρία Κάλλας, τόσο στο βιβλίο του «Δικηγόρος» όσο και στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Lawnet.gr.

Για τον Αριστοτέλη Ωνάση τόνιζε ότι ήταν ένας ευφυέστατος άνθρωπος, που διατήρησε το χιούμορ του μέχρι τέλους. Στο βιβλίο γράφει ότι αποφοίτησε εκτός από τη Νομική Σχολή και από το... Ωνάσειο Πανεπιστήμιο, θεωρώντας ότι ήταν για 20 χρόνια ο δάσκαλός του.

Τον θεωρούσε ως το πιο ξεχωριστό πρόσωπο της ζωής του, γι' αυτά που του δίδαξε, για την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του. «Πολλές φορές ο κόσμος», είπε στο Lawnet, «μπορεί να θεωρούσε ότι ήταν ένας αδίστακτος επιχειρηματίας. Από την άλλη, εγώ πιστεύω ότι ήταν άνθρωπος».

Για τη Μαρία Κάλλας υποστήριξε ότι ο Ωνάσης την είχε δίπλα του σαν μιας μορφής αντιστάθμισμα και ποτέ δεν έπαψε να αγαπά την πρώτη γυναίκα του, την Τίνα. «Την αγάπησε πάρα πολύ κι όταν εκείνη του είπε ότι ήταν ερωτευμένη με άλλον και θέλει να χωρίσει, ο Ωνάσης εφηύρε την Κάλλας για να περισώσει τον εγωισμό του».

Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ανέφερε ότι του δίδαξε την τάξη και τη σχολαστική μελέτη που μπορούν να οδηγήσουν στη λύση των προβλημάτων, καθώς και τη μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες.

Στο βιβλίο του έγραψε ότι ο Καραμανλής υποστήριξε με πάθος πως και οι μικρές χώρες έχουν φωνή, αρκεί να την αρθρώνουν με συνέπεια. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οταν ο Γερμανός καγκελάριος διετύπωνε έντονες επιφυλάξεις για την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, ο Καραμανλής, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι, αντέδρασε: ''Εσείς που δύο φορές αιματοκυλίσατε τον κόσμο, δεν μπορεί να φράζετε τον δρόμο της Ελλάδας''. Ο Γερμανός τα... μάζεψε».

Για την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από το τούνελ ανέφερε ότι «τα πράγματα που μας έχει δώσει ο Θεός τσάμπα, τον ήλιο, τον καλό καιρό, δεν τα εκμεταλλευόμαστε. Τουρισμό, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτά πρέπει να εκμεταλλευτούμε τώρα. Και το κράτος πρέπει να επιτρέψει να γίνονται πιο γρήγορα οι επενδύσεις».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου