Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο των «λεπτομερειών» προς τις εθνικές εκλογές βρίσκονται το Μαξίμου και τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο πρωθυπουργός είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τους...
δύο πολιτικούς αρχηγούς, τους κ. Βενιζέλο και Σαμαρά, με στόχο να αποσαφηνιστούν οι «λεπτομέρειες» το ταχύτερο δυνατό, και σήμερα στις 2.45 να ορκιστεί -τουλάχιστον- ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο αντικαταστάτης τού πλέον αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
Με τον κ. Σαμαρά ο κ. Παπαδήμος είχε χθες το βράδυ συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζήτησαν αναλυτικά: για την ημερομηνία των εκλογών, τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής, την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που εκ των πραγμάτων «δείχνει» την κατάλληλη ημερομηνία, την 25η Μαρτίου, και την ανησυχία για επεισόδια, για το αν επικρατεί η λογική για την αλλαγή με υπηρεσιακούς υπουργούς στα υπουργεία Εσωτερικών, Τύπου, Δικαιοσύνης, όπως γινόταν παλαιότερα, και φυσικά για τον αντικαταστάτη του κ. Βενιζέλου στο Οικονομικών.
Η αλήθεια είναι ότι συμφώνησαν πως θα τα ξαναπούν, αφού δεν κατέληξαν λόγω του ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η εικόνα για το «φινάλε» του κρίσιμου νομοθετικού έργου. Εγκυρες πληροφορίες, ωστόσο, επιμένουν ότι ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς άναψε το «πράσινο φως» στον κ. Παπαδήμο για τον χρόνο των εκλογών.
Στην πραγματικότητα, δεν απομακρύνθηκε από την αρχική πρόθεσή του για τις 29 Απριλίου, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν έδειξε διάθεση σύγκρουσης για το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες κάποιες μέρες αργότερα, στις 6 ή στις 13 Μαΐου.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι, εκτός των δύο, και ο κ. Βενιζέλος «ακούει» με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις όσων ανησυχούν για την Πρωτομαγιά και προτείνουν την 29η Απριλίου για την αποφυγή εντός προεκλογικής περιόδου έντονων διαμαρτυριών.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για την ημερομηνία των εκλογών θα ληφθεί τις προσεχείς ημέρες - όχι απαραίτητα εντός της εβδομάδας και λόγω της επίσκεψης του κ. Σαμαρά σε Πορτογαλία και Ισπανία.
Οι γνωρίζοντες, πάντως, εκτιμούν ότι με το κλείσιμο της Βουλής στις 6 Απριλίου για τις διακοπές του Πάσχα, «προκηρύσσονται» επί της ουσίας εκλογές, αφού δεν πρόκειται να ανοίξει ενδιάμεσα η Βουλή, ακόμη και αν οι εκλογές γίνουν στις 13 Μαΐου.
Το νομοθετικό έργο ετούτης της περιόδου, βέβαια, δεν είναι... αμελητέο. Πρέπει να ψηφιστούν δύο πολυνομοσχέδια, μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου και άλλα σχέδια νόμου που «τρέχουν» στο Κοινοβούλιο.
Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου