Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει διανύσει περισσότερο από το μισά του δρόμου προς την οικονομική ανάκαμψη δηλώνει σε συνέντευξή του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Προσθέτει ότι το θετικό πρόσημο ανάπτυξης θα επιτευχθεί σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών, αλλά σημειώνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα διαρκέσει περισσότερο.
Κατά τον κ. Παπαδήμο υπάρχει μια «μεγάλη, σιωπηρή πλειοψηφία Ελλήνων», που δεν διαδηλώνει στους δρόμους, η οποία πιστεύει ότι η διαδικασία προσαρμογής θα είναι πιο αποτελεσματική εντός παρά εκτός του ευρώ. Τονίζει ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αποφύγει μία ακόμα αναδιάρθρωση χρέους και ότι οι πολιτικοί ηγέτες είναι έτοιμοι να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Στο μυαλό μου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα θα παραμείνει στη νομισματική ένωση», τονίζει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι πρόσθετοι όροι που επιβάλλονται στη χώρα θα αρθούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία προσαρμογής. Σημειώνει ότι πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ της απώλειας της πολιτικής κυριαρχίας και ενός μειωμένου βαθμού κυριαρχίας επί της οικονομικής πολιτικής. Εν πάση περιπτώσει, προσθέτει ο πρωθυπουργός, η έγκριση των δημοσιονομικών προγραμμάτων από τη Βουλή αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει θεμελιώδης απώλεια πολιτικής ή δημοκρατικής κυριαρχίας, κάτι που θα ήταν απαράδεκτο.
Ο Λουκάς Παπαδήμος παραδέχεται ότι η χώρα ίσως χρειαστεί νέα εξωτερική βοήθεια αν δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές έως το 2015. Η πρόβλεψή του πάντως είναι ότι με την εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος προσαρμογής και με πρόσθετα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης το άγριο σπιράλ λιτότητας και οικονομικής συστολής θα μετατραπεί σε «ενάρετο κύκλο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αυξημένης δραστηριότητας και ταχύτερης δημοσιονομικής σύγκλισης», αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης χρέους.
Σχολιάζοντας τις επικείμενες εκλογές, ο κ. Παπαδήμος σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν υπό οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση, καθώς «αυτή είναι η βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» και θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τα πολιτικά κόμματα. Όπως σχολιάζει ο πρωθυπουργός, σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις (αναφέρει ποσοστά μεταξύ 70% και 80%) δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη, «γεγονός που υπονοεί ότι παρά τις θυσίες και το βραχυπρόθεσμο κόστος της προσαρμογής είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι απαιτείται για την παραμονή στο ευρώ». Σημειώνεται επίσης ο υψηλότερος βαθμός πολιτικής συναίνεσης υπό την πρωθυπουργία του.
Στη συνέντευξή του ο κ. Παπαδήμος υποστηρίζει τη θέση ότι πρέπει το προσωπικό του πρωθυπουργικού γραφείου πρέπει να είναι μόνιμο ανεξαρτήτως πρωθυπουργού, ιδίως του προσωπικού εκείνου που ασχολείται με την επίβλεψη της εφαρμογής των εκάστοτε πολιτικών.
Όπως σχολιάζουν εξάλλου οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, αποφεύγει προσεκτικά να αποκλείσει την παραμονή του στην πρωθυπουργία εφόσον οι εκλογές δεν αναδείξουν καθαρό νικητή. «Δε θα ήταν πρέπον να αποκαλύψω οποιαδήποτε προτίμηση. Δε θα ήθελα να εμπλακώ στην προεκλογική συζήτηση», απαντά ο κ. Παπαδήμος στην ερώτηση αν θα ήταν έτοιμος να συνεχίσει ως πρωθυπουργός ή υπουργός Οικονομικών μετά τις εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου