Tο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά αφορά και την ανάπτυξη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε από την πλευρά του ότι συμφωνήθηκαν συμπληρωματικές δράσεις, παράλληλα με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, και μίλησε για εδραίωση του ταμείου εγγυοδοσίας και χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών μέσω των διαρθρωτικών ταμείων.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε να διασφαλιστεί πως τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων θα αξιοποιηθούν καλύτερα για την Ελλάδα ήδη από φέτος.
Ο Μπαρόζο υπογράμμισε επίσης την πεποίθησή του πως το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι επιτυχές: «Δεν θα "ρίχναμε" 130 δισ. ευρώ αν δεν πιστεύαμε πως το πρόγραμμα θα λειτουργήσει» είπε χαρακτηριστικά. «Γιατί να μην τα καταφέρει η Ελλάδα; Είμαι πεπεισμένος ότι είναι ικανή και θα επιτύχει» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε επίσης τα «ειλικρινή εύσημά» του, όπως είπε στον Λ.Παπαδήμο, «ο οποίος έχει ηγηθεί αποτελεσματικά της χώρας μέσα σε εξαιρετικά δύσκολα ύδατα».
Πρόοδος γίνεται, σημείωσε ο Μπαρόζο, «αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και εάν η εφαρμογή είναι γρήγορη και αποτελεσματική, χρειάζεται χρόνος για να γίνουν αισθητά τα οφέλη».
«Ναι η Ελλάδα μπορεί, μαζί Ελλάδα και Ευρώπη μπορούμε» κατέληξε στα ελληνικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Από την πλευρά του, ο Λ.Παπαδήμος ανέφερε πως «η πλειοψηφία του ελληνικού στηρίζει το πρόγραμμα και ζητεί μεταρρυθμίσεις», επισημαίνοντας πως το πρωτογενές έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 8% και έχει ήδη ανακτηθεί περίπου το ένα τρίτο της χαμένης ανταγωνιστικότητας.
Η ευθύνη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα πως οι υπηρεσίες της Ομάδας Εργασίας της Κομισιόν στην Ελλάδα πρέπει να είναι συντονισμένες.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι δύο θέματα συζητήθηκαν κυρίως, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, το πρώτο αφορά τη βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και το δεύτερο το σχεδιασμό οργάνων που θα στηρίξουν την απασχόληση στην Ελλάδα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Επισήμανε, ιδιαίτερα τη χρησιμοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την αναμόχλευση χρημάτων, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, εκ των οποίων θα στηριχθούν μεγάλα έργα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στρατηγικά επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα, όπως π.χ. το πρόγραμμα ΉΛΙΟΣ που θα εκμεταλλευτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, αλλά και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ σημαντικά βήματα που θα βελτιώσουν τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και θα θέσουν τους όρους που θα οδηγήσουν σε υψηλότερη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, παράλληλα, ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και θα επαναφέρουν την ανταγωνιστικότητα.
Σημείωσε, επίσης ότι η διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης και η έλλειψη ρευστότητας επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στην Ελλάδα, με σοβαρές συνέπειες και στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Για το λόγο αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι αναγκαίο το δεύτερο πρόγραμμα να συνοδευτεί με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις που θα φέρουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου