Την ανάγκη για ενότητα, αποφασιστικότητα και συλλογικότητα τώρα περισσότερο από ποτέ μεταφέρει με τα μηνύματά της για την επέτειο της 25ης Μαρτίου η πολιτική ηγεσία του τόπου.
Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ θέτει το ερώτημα «τι κάναμε λάθος και τι δεν κάναμε σωστά για πολλά χρόνια, για να αποφύγουμε αυτά που ακολούθησαν».
«Η οικονομική κρίση που βιώνουμε μας έφερε αντιμέτωπους με το αμείλικτο ερώτημα τι κάναμε λάθος και τι έπρεπε να είχαμε κάνει με μεγαλύτερη αυστηρότητα και ευνομία για να αποφύγουμε αυτά που ακολούθησαν», σημειώνει ο κ. Παπούλιας και εκφράζει τη βεβαιότητα «πως όχι μόνο θα ξεπεράσουμε τον σκόπελο της κρίσης, αλλά στο τέλος του δρόμου, μένοντας ενωμένοι... η πατρίδα μας θα βγει νικήτρια από έναν ακόμη δύσκολο αγώνα της σύγχρονης ιστορίας της».
Τέλος, σημειώνει ότι «ο καθένας μας, ανάλογα με τις δυνάμεις του, οφείλει να συμμετέχει στην υπεράνθρωπη προσπάθεια του Λαού μας» και τονίζει ότι «οι πρόσφατες αποφάσεις που δρομολογήθηκαν με τη συνεργασία των εταίρων μας, έδωσαν μια μεγάλη ανάσα στη μάχη που δίνει η χώρα μας, τίποτα όμως δεν έχει ουσιαστικά κριθεί».
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τονίζει στο μήνυμά του ότι με αφορμή την ημέρα πρέπει να εμπνευστούμε από τον αγώνα των ηρώων του 1821 «για τη μεγάλη μάχη που δίνουμε σήμερα ως έθνος».
«Σήμερα η πατρίδα μας βρίσκεται ξανά σε κρίσιμη καμπή, αντιμέτωπη με τη δεινότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Μεγάλο μέρος του λαού δοκιμάζεται και αντικρίζει με αβεβαιότητα το μέλλον. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των βαθιών και χρόνιων προβλημάτων. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα για να μην πάνε οι θυσίες χαμένες.
» Επιδίωξή μας είναι η Ελλάδα όχι μόνο να βγει από αυτή την κρίση όρθια και ενωμένη, αλλά και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια νέα πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας. Αυτός είναι σήμερα ο σύγχρονος εθνικός αγώνας της χώρας μας: να εξυγιάνει και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, να αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος, να επιτύχει υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη και τον σύγχρονο κόσμο. Είναι πεποίθησή μου ότι θα κερδίσουμε και αυτή την εθνική μάχη. Αρκεί να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες του ελληνικού λαού, να καταβάλουμε σκληρή προσπάθεια, να διασφαλίσουμε ενότητα δυνάμεων παρά τις διαφορές μας, να επιδείξουμε κοινωνική αλληλεγγύη και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον εθνικό στόχο.
»Οι αξίες των αγωνιστών του 1821, τα μεγάλα επιτεύγματά τους και η πλούσια ιστορία μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε» καταλήγει ο πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει ότι ίσως ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου δεν είχε την επικαιρότητα που έχει τώρα.
«Τώρα η Πατρίδα μας αγωνίζεται να ανακτήσει την αυτοδυναμία και την αξιοπρέπεια της. Τώρα η Ελλάδα έχει ως στόχο να κατακτήσει και πάλι τη θέση που της αξίζει μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο.
» Το βασικό δίδαγμα του Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας ήταν η σημασία της ενότητας, της πίστης, της επιμονής σε έναν καθαρό στρατηγικό στόχο. Αυτό το δίδαγμα είναι σήμερα το θεμέλιο της εθνικής στρατηγικής ανασυγκρότησης και ανόρθωσης, με άξονες την ασφάλεια-σταθερότητα,
την κοινωνική αλληλεγγύη-συνοχή και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
» Ο πατριωτισμός σήμερα ταυτίζεται με το εθνικό καθήκον αλήθειας και αλληλεγγύης. Πίστη και αισιοδοξία χρειάζεται. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ενωμένοι, θα κερδίσουμε και πάλι τη μάχη με την ιστορία.»
«Στους δύσκολους καιρούς που διατρέχει η πατρίδα μας, οφείλουμε να προτάξουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Να βάλουμε στη θέση του "εγώ" το "εμείς". Και να υπηρετούμε με τόλμη το εθνικό συμφέρον» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.
«Ενωμένοι και αποφασιστικοί, με πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους μας, οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουμε ακόμη και τις πιο ανυπέρβλητες αντιξοότητες» συνεχίζει.
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει: «Ο λαός πρέπει να απορρίψει τους εκβιασμούς και τα ιδεολογήματα των κομμάτων του συστήματος και του 'ευρωμονόδρομου'. Η πρόσκληση για 'εθνική ομοψυχία' επιδιώκει την υποταγή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην άγρια σφαγή των δικαιωμάτων τους».
»Ο λαός έχει χρέος να εμπιστευτεί τη δύναμή του. Με την οργάνωση και τη συμμαχία του, με τη δική του εξουσία, μπορεί να ζήσει καλύτερα. Να αναπτύξει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελός του, μετατρέποντας σε δική του κοινωνική περιουσία όλα τα μονοπώλια, τον φυσικό και ορυκτό πλούτο, αποδεσμεύοντας τη χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, διαγράφοντας το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται μεγαλύτερη ενοποίηση και ένταξη όλων των εργαζομένων και της νεολαίας σε μαζικούς, συλλογικούς και ενωτικούς αγώνες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων. Είναι στο χέρι μας λοιπόν η ριζική αλλαγή στη χώρα μας και η διεκδίκηση μιας Ευρώπης των λαών ενάντια σε μία Ευρώπη κερδοσκόπων».
Ο ΛΑΟΣ αναφέρει «Ο ελληνικός λαός είχε παρελθόν, είχε γλώσσα, είχε μνήμη, είχε δηλαδή ιστορία.
Και στο όνομα αυτής ακριβώς της ιστορίας και του Πατριωτισμού, ύψωσε το λάβαρο εναντίον του δυνάστη του και κέρδισε το αγαθό της ελευθερίας.
»Σήμερα κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες για την πατρίδα μας αυτές οι ιδέες προβάλλουν και πάλι σαν μια ιστορική αναγκαιότητα.
»Όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε με ομοψυχία και εθνική ενότητα να απελευθερώσουμε την πατρίδα».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνει ότι η φετινή δεν είναι μία καθόλου συνηθισμένη 25η Μαρτίου:
«Το Έθνος βρίσκεται αντιμέτωπο με τις κακοδαιμονίες δεκαετιών και έχει μπροστά του τη γιγάντια πρόκληση να τις αντιμετωπίσει και να αναγεννηθεί.
» Τις στιγμές αυτές ο νους μας γυρίζει στις παραμονές της επανάστασης. Όταν οι Έλληνες βρίσκονταν σε μία άλλου τύπου, βέβαια, απελπισία. Το μήνυμα που μας δώσανε οι πατέρες του Έθνους μας οι πατέρες της παλιγγενεσίας, ήταν μήνυμα μεταμόρφωσης της απελπισίας σε αποφασιστικότητα. Της οργής, σε αδαμάντινη βούληση για σκληρό αγώνα. Παρά τα προβλήματα, τις αδυναμίες, ακόμη και τις εμφύλιες έριδες, το Έθνος μας, με τη βοήθεια και της Ευρώπης, βγήκε από τον αγώνα νικηφόρο. Σχημάτισε κράτος. Κράτος που σταδιακά κατάφερε να τριπλασιαστεί σχεδόν και να γίνει το πλουσιότερο, δημοκρατικότερο και πιο ανεπτυγμένο Έθνος σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
» Δεν έχουμε βέβαια μπροστά μας πολεμικές αναμετρήσεις, αλλά έχουμε να δώσουμε το είδος εκείνο του αγώνα που τόσο για τα άτομα, όσο και τα έθνη είναι ο δυσκολότερος από όλους.
Τον αγώνα να αλλάξουμε τον εαυτό μας, να αλλάξουμε τη χώρα μας και να τη μετατρέψουμε ξανά, από παρία της ευρωζώνης, στη δυναμική και προοδευτική πατρίδα που αξίζουμε. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνάμεις που περιμένουν να αναδυθούν.
» Ζητώ λοιπόν από τους συμπατριώτες μου, όπως οι πρόγονοί μας μετέτρεψαν την απελπισία σε θέληση για αγώνα, έτσι και εμείς σήμερα να μετατρέψουμε τη δίκαιη οργή, όχι σε αυτοκαταστροφική μανία, αλλά σε μία νέα ανάταση και δημιουργία.»
Η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει «Η επέτειος της εθνικής, λαϊκής, απελευθερωτικής εξέγερσης του 1821 συμπίπτει με μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και με μια ιδιαίτερα ζοφερή πραγματικότητα για την κοινωνία.
»Οφείλουμε όλοι να δείξουμε την αναγκαία αλληλεγγύη προς τα στρώματα της κοινωνίας που πλήττονται τα μέγιστα από την κρίση. Ως ΔΗΜΑΡ δεσμευόμαστε ότι με τις προτάσεις μας και το πρόγραμμά μας θα συμβάλουμε στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη διέξοδο από τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση, προκειμένου η αισιοδοξία να επιστρέψει σε όλους τους Έλληνες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου