
«Η ΕΕ ανακοινώνει ότι η κρίση ξεπεράστηκε προς το παρόν» επιγράφει η γερμανική έκδοση των Financial Times άρθρο της με υπότιτλο: «Η Μέρκελ επαινεί την ένεση ρευστότητας της ΕΚΤ, οι υπουργοί Οικονομικών επαινούν την Αθήνα, ο Σαμαράς ελπίζει στη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας για την Ελλάδα».
«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε την Άγκελα Μέρκελ σε συνάντησή τους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ότι θα τηρήσει μετά τις εκλογές του Απριλίου όλες τις δεσμεύσεις για περικοπές και διαρθρωτικές αλλαγές, γράφει η οικονομική εφημερίδα. ’Ως τρίτο στοιχείο χρειαζόμαστε ωστόσο μια ενίσχυση της ανάπτυξης’, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση. ’H καγκελάριος υποσχέθηκε ότι Γερμανία θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση’, είπε ο πιθανός νέος πρωθυπουργός.
Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τη δημιουργία μια ’ελληνοευρωπαϊκής αναπτυξιακής τράπεζας’ στο πρότυπο της γερμανικής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση KfW, η οποία θα στηρίξει κυρίως τις μεσαίες επιχειρήσεις.
Η πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει ότι τα κεφάλαια για τη νέα αναπτυξιακή τράπεζα θα προέλθουν από ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Την ίδια στιγμή ελπίζει στη στήριξη των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».
Το χρήμα μόνο δεν αρκεί
Στην ενίσχυση της ανάπτυξης, στην οποία επικεντρώθηκαν χθες οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ αναφέρεται σχόλιο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt: «Τα δισεκατομμύρια δεν αρκούν για να 'πάρει τα πάνω της' η οικονομία στην ΕΕ. Oι επιχειρήσεις χρειάζονται εμπιστοσύνη. Η τέχνη της χρηστής διακυβέρνησης συνίσταται στο σωστό συνδυασμό λιτότητας και αναπτυξιακής ενίσχυσης. Μέχρι σήμερα όμως οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν καλά αυτήν την τέχνη. Δεν αρκεί απλά να επαναλαμβάνουν σαν σε προσευχή τη λέξη ανάπτυξη».
Το κούρεμα δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός
«Προσωρινή εξουδετέρωση της βόμβας» είναι ο τίτλος άρθρου της Süddeutsche Zeitung. Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Με το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου. Οι ειδικοί ωστόσο εκφράζουν φόβους για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα ομόλογα»: Η εφημερίδα παρατηρεί:
«Ο μεγάλος κίνδυνος αποτράπηκε. H Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) αποφάσισε ότι το κούρεμα δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός. Που σημαίνει ότι δεν ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου. Για τους επενδυτές είναι μια κακή είδηση, διότι δεν αποζημιώνονται για τις απώλειες που είχαν με ελληνικά ομόλογα. Η απόφαση πλήττει όμως και τα Hedge Fonds που κερδοσκοπούν με ασφάλιστρα κινδύνου. Μερικά μάλιστα επενδύουν στο πιστωτικό γεγονός χωρίς να έχουν καν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου