Δευτέρα, Μαρτίου 19, 2012

O Γιόακιμ Γκάουκ εξελέγη πρόεδρος της Γερμανίας

*Σύμφωνα με έκθεση καλπάζει η διαφθορά στην Γερμανία

Ο Γιόακιμ Γκάουκ είναι επισήμως από την Κυριακή ο νέος Ομοσπονδιακός προέδρος της Γερμανίας, καθώς οι γερμανοί βουλευτές τον εξέλεξαν με 991 ψήφους στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση. «Τι όμορφη Κυριακή» σχολίασε ο νέος πρόεδρος μετά την εκλογή του.


Ο υπερκομματικός ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην Ανατολική Γερμανία και ευαγγελικός πάστορας, ήταν αυτός που επέβλεψε το άνοιγμα των φακέλων που είχε στην κατοχή της η Στάζι μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Το άμεσο καθήκον του ως νέος πρόεδρος της Γερμανίας θα είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στο θεσμό, μετά την αναγκαστική παραίτηση από την προεδρία του Κρίστιαν Βουλφ το Φεβρουάριο λόγω αλλεπάλληλων κατηγοριών για διαφθορά.

Ο 72χρονος Γκάουκ γεννήθηκε στο Ροστόκ της Ανατολικής Γερμανίας. Δεν έχει πολιτικούς δεσμούς με κανένα κόμμα, ενώ δεν φοβάται να μιλήσει ελεύθερα. Ο πατέρας του ήταν αντιφρονών, και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια εξορίας σε γκούλαγκ της Σιβηρίας.

Στην συνέντευξη Τύπου όπου είχε παρουσιαστεί η υποψηφιότητά του, ο Γκάουκ επέδειξε σεβασμό για τη μελλοντική του αποστολή: «Μπορώ μόνο να σας παρακαλέσω να συγχωρήσετε τα πρώτα λάθη και να μην περιμένετε να είμαι υπεράνθρωπος ή αλάθητος» είχε δηλώσει.

Η κυριότερη αντίπαλός του, 73χρονη ακτιβίστρια κατά των Ναζί και δημοσιογράφος Μπεάτε Κλάρσφελντ, απέσπασε 126 ψήφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου