Τετάρτη, Απριλίου 04, 2012

Παραμένει ο κίνδυνος χρεοκοπίας

Η βιωσιμότητα των ελληνικών δημοσιονομικών και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, επαναλαμβάνει η Fitch, εξαρτώνται από την εφαρμογή των δομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και της «πρόκλησης που αποτελεί η εσωτερική υποτίμηση» -και μάλιστα με «ελάχιστες προοπτικές ουσιαστικής ανάκαμψης πριν το 2014».


Στην αναφορά της μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από το καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» σε Β-, η Fitch επισημαίνει ότι μετά το PSI η εξυπηρέτηση του χρέους στα νέα, αναδιαρθρωμένα ομόλογα οδηγεί σε ελάχιστες απαιτήσεις στον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο πληρωμών, ενώ το νέο πρόγραμμα των 164 δισ. ευρώ της ΕΕ και του ΔΝΤ αναμένεται να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το διάστημα 2012-14.

Η Fitch εκτιμά πως αυτό, σε συνδυασμό με τις εµπροσθοβαρείς εκταμιεύσεις και την πρόβλεψη για δημιουργία αποθεμάτων ρευστών διαθεσίμων (cash buffers) κατά τη διάρκεια του προγράμματος, δίνει στους ομολογιούχους ένα «περιορισμένο περιθώριο ασφάλειας» για τους επόμενους 12 με 24 μήνες.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι το PSI και η συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) που είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή θα μεταμορφώσουν τη σύνθεση των πιστωτών. Ο οίκος σημειώνει μάλιστα πως μέχρι το τέλος του χρόνου, ο επίσημος τομέας (κράτη και θεσμοί της Ευρωζώνης και ΔΝΤ) θα έχει μερίδιο 75% του ελληνικού χρέους (έναντι 38% στα τέλη του 2011), ενώ η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πέσει στο 25% από το 62%.

Έτσι, υποστηρίζει ο οίκος, «η Ελλάδα θα έχει ελάχιστα να κερδίσει εάν υποβάλει τα ομόλογα του PSI σε νέα αναδιάρθρωση».

Παράλληλα η Fitch εκτιμά ότι το PSI θα συγκρατήσει την αύξηση του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ φέτος από το 165% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011, αλλά το έλλειμμα και η ύφεση (με την ονομαστική μείωση του ΑΕΠ) θα επιφέρουν αύξηση του χρέους στο 170% του ΑΕΠ το 2013 πριν ξεκινήσει η υποχώρησή του το 2014.

Η επίτευξη μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, εκτιμά η Fitch, «θα καθοριστεί από την πολιτική βούληση εφαρμογής περαιτέρω δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ικανότητα προσαρμογής και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Η Fitch επαναλαμβάνει τέλος ότι η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων αλλά και από την αποτελεσματικότητα τους στο να θέσουν τα θεμέλια για τη διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη.

«Το PSI και η συμμετοχή του επίσημο τομέα έδωσαν στην Ελλάδα μια ευκαιρία, αλλά θα απαιτηθεί μια προκλητική διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης εάν είναι να πετύχει το πρόγραμμα, με ελάχιστες προοπτικές ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης πριν το 2014» καταλήγει ο οίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου