Τρίτη, Απριλίου 03, 2012

Σπηλιωτόπουλος: Ναι στην επαναδιαπραγμάτευση

Ο Βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος,
μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm 97,8 στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου τόνισε:




Για το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών:

“Η δική μου αίσθηση είναι ότι βαδίζουμε ολοταχώς σε εκλογές και αυτή η αίσθηση επιβεβαιώνεται με κάποιες ενδείξεις που προέρχονται τόσο από τη συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, όσο και από κυβερνητικά στελέχη, τα οποία είναι προσκείμενα στον κύριο Παπαδήμο. Αισθάνομαι λοιπόν ότι είναι θέμα χρόνου, αν όχι αυτή την εβδομάδα, την επόμενη η επίσημη αναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών.”



Κυβέρνηση με «φρέσκια» λαϊκή εντολή

“Για να είμαστε ειλικρινείς, μετά τις εκλογές θα έχουμε μια κυβέρνηση με «φρέσκια» λαϊκή εντολή που θα αποτυπώνει τους σημερινούς συσχετισμούς στην κοινωνία, διότι οι πολίτες σήμερα λένε ότι αυτή η κυβέρνηση λίγο ή πολύ δεν απηχεί αυτά τα οποία ως συσχετισμοί έχουν δημιουργηθεί και βασίζεται σε μια κυβερνητική πλειοψηφία που είχε κάποτε το ΠΑΣΟΚ, αλλά το οποίο δεν αντιστοιχεί πια στα πολιτικά ρεύματα της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, η καινούρια κυβέρνηση με τη «φρέσκια» λαϊκή εντολή εκ των πραγμάτων θα δικαιούται να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Και ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά είναι ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το κράτος όσον αφορά το ρόλο του και την έκταση του, για να σταματήσουμε πια να αντλούμε διαρκώς πόρους από τους μη έχοντες- δηλαδή από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους- και μεταρρυθμίσεις για να μπορέσουμε επιτέλους να κινητροδοτήσουμε την ανάπτυξη περί ουσίας. Να δούμε δηλαδή συγκεκριμένους τομείς-όπως η ενέργεια, ο τουρισμός- τομείς που μπορούν να συνεισφέρουν στην παραγωγή εθνικού εισοδήματος Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει όπως σήμερα με 55%φόρους που πληρώνουν οι επιχειρηματίες και με αυτό τον τρόπο να αναγκάζουμε τις επιχειρήσεις να βγαίνουν από τα σύνορα μας σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια, Τουρκία. Όλα αυτά πρέπει να τερματιστούν και κάποια στιγμή να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος σε επίπεδο κοινωνίας. Περιμένω από τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για να συζητήσουμε νηφάλια σ’ αυτό τον προεκλογικό αγώνα και να επιλέξουμε με βάση το τι προτείνουν για το αύριο.”



Υφίσταται ή όχι επαναδιαπραγμάτευση ;

“Μέσα στην ίδια την Ευρώπη γιατί είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διαπραγμάτευση είναι η πιο συνηθισμένη καθημερινή πρακτική διαδικασία. Προφανώς διαπραγματευόμαστε για τα πάντα. Βέβαια υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές μας συμβάσεις και συγκεκριμένοι στόχοι, οι οποίοι δεν τίθενται σε αμφιβολία, αλλά το πώς θα φτάσουμε στους στόχους είναι θέμα πολιτικής και αυτή η πολιτική και το μίγμα της οικονομικής πολιτικής, που θα ασκήσουμε φυσικά και είναι ζήτημα καθημερινής διαπραγμάτευσης. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχουμε στόχο την άντληση κάποιων εκατομμυρίων όπως τώρα που είχαμε απόκλιση από τον εθνικό προϋπολογισμό. Υπάρχουν δύο λύσεις. Η μία ήταν το χαράτσι στα ακίνητα που αποφάσισε η κυβέρνηση. Η άλλη αν είχαμε εξυγιάνει κάποιους δημόσιους οργανισμούς ή αν είχαμε προχωρήσει σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις τα χρήματα θα είχαν βρεθεί. Άρα οι στόχοι παραμένουν, η άντληση των πόρων, το πώς θα βρούμε όμως τους πόρους είναι θέμα εθνικής πολιτικής και εκεί νομίζω ότι μπορούν να γίνουν πολλά.”



«Πρέπει είμαστε χρήσιμοι και όχι αρεστοί»

“Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί ακόμα κι αν έχουμε τις καλύτερες προθέσεις κάθε φορά που σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, γιατί σ’ αυτή έχουμε εισέλθει, οι τροπολογίες ακόμα και δίκαιες και σωστές να είναι δημιουργούν παρερμηνείες και εντείνουν την καχυποψία των πολιτών έναντι της πολιτικής. Θα πρέπει να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις τροπολογίες και ορισμένα ζητήματα καλό είναι να τα δούμε με τη «φρέσκια» κυβέρνηση που θα εκλεγεί. Δεν έχουμε κανένα λόγο αυτή τη στιγμή να δείχνουμε αρεστοί στον κόσμο. Είμαστε σε μια εποχή που πρέπει να πάψουμε να είμαστε αρεστοί, σε μια εποχή που πρέπει να είμαστε χρήσιμοι. Και χρήσιμοι είμαστε όταν λέμε αλήθειες όσο πικρές κι αν είναι, όταν προτείνουμε μέτρα που πρέπει να είναι κοστολογημένα, όταν μιλούμε επί του συγκεκριμένου και αφήνουμε το αφηρημένο. Θα πω μια γενική αρχή: Χρειάζεται πολύ μεγάλη εγκράτεια σε όλες τις διαδικασίες και στις κοινοβουλευτικές.”



Για μετεκλογικές συνεργασίες

“Την ώρα της μάχης στόχος είναι η αυτοδυναμία και πρέπει να στοχεύσουμε στην αυτοδυναμία, για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα. Και με αυτοδυναμία πρέπει να απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε ορισμένους βασικούς στόχους που όλοι συμφωνούμε να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση. Μόνο με εθνική συνεννόηση στην κορυφή αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας μπορούμε να πετύχουμε γιατί μετά η πρόκληση θα είναι μεγάλη. Η όλοι μαζί θα πετύχουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε. Νομίζω ότι το παρελθόν μας έχει διδάξει και μας έχει κάνει σοφότερους.

Δεν αποκλείω το ΠΑΣΟΚ από το κάλεσμα της εθνικής συνεννόησης από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα είναι. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι χρειάζεται σταθερότητα στον τόπο και η σταθερότητα δεν επιτυγχάνεται με κυβερνήσεις συνεργασίας ,γιατί φοβάμαι ότι ο κάθε εταίρος μπορεί για ήσσονος σημασίας ζητήματα να εκβιάζει με απόσχιση εμπιστοσύνης από το κυβερνητικό σχήμα και να έχουμε την απειλή αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Ως εκ τούτου κάνω έκκληση η ψήφος αυτή τη φορά να είναι ψήφος λογική και να είναι ψήφος σχηματισμού κυβέρνησης σταθερότητας και προοπτικής τετραετίας.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου