Τετάρτη, Απριλίου 18, 2012

Εδώ γελάμε...

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι η ύφεση θα είναι ελαφρά μικρότερη από το αρχικά προβλεπόμενο.


Στην εξαμηνιαία πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομία και σε ό,τι αφορά την Ευρώπη επισημαίνει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει μόλις κατά 0,3% έναντι πτώσης 0,5% που είχε προβλέψει αρχικά.

«Η ύφεση αναμένεται να είναι λιγότερο βαθιά και με μικρότερη διάρκεια στις περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, έχοντας γνώση πως η εμπιστοσύνη και οι συνθήκες στις αγορές έχουν βελτιωθεί ήδη και πως η ζήτηση που προέρχεται από άλλες περιοχές αναμένεται να ενισχυθεί», σημειώνει το ΔΝΤ.

Το Ταμείο προβλέπει μία επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά από το δεύτερο μισό του 2012, έπειτα από την αναδίπλωση του ΑΕΠ κατά 0,5% στο πρώτο εξάμηνο.

Οι διαπιστώσεις του Ταμείου είναι ακόμη καλύτερες για το 2013 αφού η Ευρωζώνη θα καταγράψει ανάπτυξη κατά 0,9% έναντι 0,8%.

Ωστόσο, το Ταμείο προειδοποιεί για πιθανό κίνδυνο επαναφοράς στην κρίση χρέους «όσο τα θεμελιώδη προβλήματα της Ευρωζώνης δεν επιλύονται».

Το ΔΝΤ προβλέπει ακόμη ότι οι δύο κύριες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Γαλλία, θα καταγράψουν ελαφρώς μεγαλύτερη ανάπτυξη από την προβλεπόμενη για το 2012, με το ΑΕΠ της Γερμανίας να αυξάνεται στο 0,6% (από 0,3% που προέβλεπε τον Ιανουάριο) και το αντίστοιχο της Γαλλίας να διαμορφώνεται στο 0,5% (από το 0,2%).

Λιγότερο απαισιόδοξο εμφανίζεται το ΔΝΤ και για την Ιταλία: η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης θα βρίσκεται στη δίνη της ύφεσης το διάστημα 2012-13, αλλά με ποσοστά χαμηλότερα από τα προβλεπόμενο. Το ιταλικό ΑΕΠ το 2012 θα υποχωρήσει κατά 1,9% και όχι κατά 2,2%, όπως προβλεπόταν τον Ιανουάριο, ενώ για το 2013 το ποσοστό της ύφεσης αναθεωρήθηκε στο 0,3% από το 0,6%.

Από την άλλη πλευρά, λιγότερο ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις για την οικονομία της Ισπανίας καθώς το ΔΝΤ προδικάζει μία υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,8% (έναντι 1,7% των προβλέψεων του Ιανουαρίου). Η Ισπανία ενδέχεται να εξέλθει από την κρίση το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου