Πέμπτη, Απριλίου 26, 2012

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Μέρκελ

Στο πυρ το εξώτερο βρίσκεται το δημοσιονομικό σύμφωνο. Αρκετοί προοιωνίζονται το τέλος της ευρωζώνης αν δεν επικυρωθεί. Γενικό αίτημα, μέτρα ανάπτυξης που θα βγάλουν την οικονομία από το φαύλο κύκλο.


Η παρατεινόμενη ύφεση στις χώρες της Ε.Ε. χωρίς ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας έχει προκαλέσει αμφισβήτηση στο κατά πόσο η ακραιφνής δημοσιονομική λιτότητα όπως εκφράζεται από το δημοσιονομικό σύμφωνο μπορεί να είναι η μοναδική πυξίδα που θα οδηγήσει την ευρωζώνη στην έξοδο από την κρίση.

Ο φαύλος κύκλος της λιτότητας

Ακόμη και μέσα στη Γερμανία πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι με «στεγνή» δημοσιονομική πειθαρχία δεν μπορεί να αναμένεται αύξηση της ανάπτυξης. Σε σημείο που ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, να απειλήσει την καγκελάριο ότι η παράταξή του δεν πρόκειται να δώσει θετική ψήφο, όταν έρθει το δημοσιονομικό σύμφωνο να επικυρωθεί στη γερμανική βουλή. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα NeueRuhr/NeueRheinZeitung o Σταϊνμάιερ τόνισε ότι «λιτότητα χωρίς φαντασία σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. δεν βγάζει από την κρίση». Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εξέφρασε την απογοήτευσή του από την καγκελάριο υπενθυμίζοντάς της ότι σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τα πακέτα διάσωσης και το δημοσιονομικό σύμφωνο η παράταξή του έδειξε πόσο υπεύθυνη είναι.

«Περιμένω από την καγκελαρία να προσεγγίσει την αντιπολίτευση και να συζητήσει μαζί μας για ένα πιο ρεαλιστικό χρονικό οδικό χάρτη στο αίτημά μας για περισσότερη ώθηση στην ανάπτυξη» υπογράμμισε ο Σταϊνμάιερ. «Παντού η ανάπτυξη καταρρέει, αυτό οδηγεί τις χώρες σε ύφεση και στη συνέχεια στην παγίδα χρέους. Γι' αυτό χρειαζόμαστε επειγόντως ένα πρόγραμμα ανάπτυξης για την Ευρώπη, ειδάλλως τίθενται σε κίνδυνο θέσεις εργασίας στη Γερμανία».

Μεμοράντουμ από 4 σημεία

Πάντως ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, Φρανσουά Ολάντ, συγκεκριμενοποίησε χθες πώς ακριβώς σκέπτεται να προχωρήσει με το δημοσιονομικό σύμφωνο σε περίπτωση νίκης του. Εξήγγειλε ότι θα αποστείλει ένα μμνημόνιο προς όλους τους αρχηγούς των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. με τα τέσσερα σημεία τα οποία θα πρέπει να συμπεριλήφθούν στο δημοσιονομικό σύμφωνο: τη δημιουργία ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση σχεδίων βιομηχανικών υποδομών, περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την εισαγωγή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και την ενεργοποίηση αχρησιμοποίητων μέχρι τώρα πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Ο Ολάντ είπε επίσης ότι εκτός από το μεμοράντουμ θα αναζητήσει τον προσωπικό διάλογο με τους 27 αρχηγούς κρατών και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν χρήματα στην πραγματική οικονομία. «Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε ύφεση γιατί δεν απελευθερώνονται δάνεια για τους επιχειρηματίες. Αυτή θα είναι και η πρόκληση των μηνών μετά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 6 Μαΐου» πρόσθεσε.

Ο Ολάντ δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση την αναγκαιότητα δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά τόνισε ότι θα συζητήσει με την ΄Αγκελα Μέρκελ φιλικά και με αποφασιστικότητα για την ταχύτητα υλοποίησης του στόχου της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Την πρώτη κίνηση που θα κάνει αν εκλεγεί, ειναι να επισκεφθεί το Βερολίνο και να συζητήσει με την καγκελάριο το σύμφωνο ανάπτυξης. «Οι συζητήσεις θα είναι σκληρές και φιλικές, όχι για να δημιουργηθούν διαφωνίες, αλλά επειδή δεν πρέπει να κρύβονται οι διαφορετικές ερμηνείες» πρόσθεσε ο Ολάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου