Γαλλία και Γερμανία ζητούν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών και ο γάλλος ομόλογός του, Κλοντ Γκεάν, έχουν ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης της συνθήκης του Σένγκεν, όπως προκύπτει από κοινή επιστολή τους προς την δανική προεδρία.
Το θέμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στην σημερινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, καθώς η επιστολή των δύο υπουργών έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις πολλών κρατών-μελών και της Κομισιόν. Η επιστολή Φρίντριχ-Γκεάν χαρακτηρίστηκε έμμεση βοήθεια προς τον Νικολά Σαρκοζί στον προεκλογικό του αγώνα και ως τέτοια επικρίθηκε έντονα και στη Γαλλία. Ο γάλλος υπουργός κατηγορήθηκε για λαϊκισμό και αντιευρωπαϊσμό.
Στο επίκεντρο το ελληνικό πρόβλημα
Σύμφωνα με την πρόταση, οι χώρες-μέλη έχουν τη δυνατότητα για χρονικό διάστημα έως και 30 ημερών να επαναφέρουν με δική τους απόφαση συνοριακούς ελέγχους, όταν διαπιστώνουν ότι κάποια χώρα-εταίρος τους δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη συνθήκη του Σένγκεν. Μέχρι τώρα ισχύει ότι μόνο η Κομισιόν μπορεί, στην περίπτωση συνωστισμού σε κάποια σύνορα, να επαναφέρει προσωρινά ελέγχους.
Η πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας προβλέπει ότι στο μέλλον το δικαίωμα αυτό θα το έχει και το Συμβούλιο Υπουργών. Στα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η ιδιαίτερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων. Και αυτό έχει ως συνέπεια παράνομοι μετανάστες να κινούνται ελεύθερα προς άλλες χώρες του Σένγκεν.
Μέρκελ: Σπάνια εξαίρεση οι συνοριακοί έλεγχοι
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσπαθεί να υποβαθμίσει το ζήτημα. Σε συνέντευξή της προς την εφημερίδα Flensburger Tageblatt, απορρίπτει κατηγορηματικά τον γενικό περιορισμό της ελευθερίας διακίνησης εντός της λεγόμενης ζώνης του Σένγκεν. «Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Για να διασφαλιστεί βέβαια η ελεύθερη κυκλοφορία και η εμπιστοσύνη των κρατών-μελών στο σύστημα Σένγκεν, θα πρέπει να διευκρινιστεί το ζήτημα του «πώς υπό εξαιρετικές συνθήκες μπορούν να διαμορφωθούν συνοριακοί έλεγχοι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα». Αλλά τέτοιοι εθνικοί συνοριακοί έλεγχοι θα πρέπει να παραμείνουν «σπάνια και περιορισμένη εξαίρεση και πάντοτε περιορισμένοι χρονικά» τόνισε η καγκελάριος.
Σε αντίθεση με την πρόσφατη γαλλο-γερμανική πρόταση, οι συνοριακοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν βραχυπρόθεσμα πέρσι από τη Δανία ήταν ένα «μονόπλευρο μέτρο ενός κράτους-μέλους» και γι’ αυτό δε συγκρίνονται με τις νέες προτάσεις, δήλωσε η Μέρκελ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου