Πέμπτη, Απριλίου 26, 2012

«Αλληλεγγύη» ζήτησε ο Σαμαράς από τον πνευματικό κόσμο

Πλήθος καλλιτεχνών ανταποκρίθηκε στη πρόσκληση της Νέας Δημοκρατίας αιφνιδιάζοντας τους διοργανωτές της εκδήλωσης....


Ο πρώτος όροφος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, στην Πειραιώς, που επελέγη για τη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο, ήταν στενόχωρος. Συγγραφείς, σκηνοθέτες, εικαστικοί, πανεπιστημιακοί, ηθοποιοί και τραγουδιστές στριμώχτηκαν σε 150 τετραγωνικά μέτρα, με αποτέλεσμα αρκετοί να παραμείνουν στο ισόγειο.

Το πρόβλημα δεν ανέκυψε επειδή στις γαλάζιες προσκλήσεις ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από όσους ανέμεναν στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά κυρίως γιατί την τελευταία στιγμή το γαλάζιο επιτελείο αναγκάστηκε να αναζητήσει άλλο χώρο.
Το αρχικό πλάνο για την παρουσίαση της «ατζέντας Σαμαρά» για τον Πολιτισμό προέβλεπε η εκδήλωση να γίνει στο Εθνικό Θέατρο, αλλά - κατά πληροφορίες - υπήρξαν αντιδράσεις από τους υπαλλήλους που έκριναν ότι δεν μπορούσε να δοθεί ο χώρος για μια εκδήλωση με κομματικό χρώμα, με αποτέλεσμα η ΝΔ να αναζητήσει τελευταία στιγμή άλλη στέγη.
Παρά ταύτα, στον Ταύρο έφτασαν όλοι με καλή διάθεση, στελέχη και ψηφοφόροι της ΝΔ όπως και αρκετοί ως φίλοι του Αντώνη Σαμαρά, έστω και αν κινούνται σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Οπως ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος που έφτασε στο Ιδρυμα Κακογιάννη μαζί με τον διαχρονικό σαμαρικό Μανώλη Μητσιά. Τη γενική κινητοποίηση για την εκδήλωση είχε αναλάβει ο διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Σωτήρης Χατζάκης, ενώ επί της υποδοχής ήταν ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, πρώην γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Θόδωρος Δραβίλλας και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την ομιλία του παρέμεινε για να ανταλλάξει μερικές κουβέντες σχεδόν με όλους. Μεταξύ σοβαρού και αστείου κάποιοι σχολίασαν την απουσία του Σταμάτη Σπανουδάκη, που είχε κεντρικό ρόλο στις ανάλογες συνάξεις της περιόδου Καραμανλή, και τη συνέδεσαν με την απόφαση της Λεωφόρου Συγγρού να αντικαταστήσει τις νότες του στις γαλάζιες συγκεντρώσεις με το μουσικό θέμα από τους «Πειρατές της Καραϊβικής».
Οι προσκλήσεις πάντως φαίνεται πως ήταν στοχευμένες και, τουλάχιστον στο πεδίο της μουσικής, κάλυπταν όλο το στερέωμα, από Λουκά Καρυτινό και Γιώργο Κατσαρό έως Αντώνη Ρέμο και Μιχάλη Χατζηγιάννη.
Σε πολιτικό επίπεδο, η βασική εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ ήταν η δημιουργία ενιαίου υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ δεσμεύτηκε για συγκροτημένες παρεμβάσεις στο πεδίο του κινηματογράφου, του θεάτρου, της μουσικής και της εικαστικής δημιουργίας.
Αναγνωρίζοντας εξάλλου ότι απευθύνεται σε ειδικό ακροατήριο, αρκέστηκε να ζητήσει «αλληλεγγύη», ενώ κάλεσε τον πνευματικό κόσμο να «απενοχοποιήσει» τις έννοιες της «πατρίδας», της «θρησκείας» και της «ασφάλειας του πολίτη».

Διονύσης Νασόπουλος

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου