Πέμπτη, Απριλίου 26, 2012

Ευρω-SOS για τις παρενέργειες της λιτότητας

Σήμα κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης εξέπεμψαν χθες οι ιθύνοντες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προειδοποίησαν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ότι η οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με την έξαρση των λαϊκιστικών κινημάτων σε ουκ ολίγες ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα ικανό να τινάξει στον αέρα στο σύνολό του το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.....


Η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Γαλλία και η πολιτική εμπλοκή στην Ολλανδία συντάραξαν τα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών. Και αυτό διότι εκτός από τη Γαλλία και την Ολλανδία, καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα διαδραματίζουν πλέον τα λαϊκιστικά ακροδεξιά κόμματα σε χώρες όπως η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, το Βέλγιο, η Ιταλία, οι χώρες της Βαλτικής και η Δανία, ενώ σε «λίστα αναμονής» βρίσκεται η Ελλάδα.
Το κοινό σημείο όλων αυτών των χωρών είναι ότι λίγο πολύ (και ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης) αυξάνεται η πολιτική απήχηση κομμάτων που τάσσονται υπέρ του οικονομικού προστατευτισμού και κατά της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, δηλαδή αμφισβητούν τις δύο βασικές αρχές του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Ευήκοον ους στις σειρήνες του λαϊκισμού ήδη τείνει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας και με πρόσχημα «την αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει τα σύνορά της με την Τουρκία» ετοιμάζεται να επαναφέρει τους ελέγχους των διαβατηρίων, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν επιτρέπεται από τη Συνθήκη του Σέγκεν.
Τη ροπή Σαρκοζί προς τον ακροδεξιό λαϊκισμό στηλίτευσε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ο οποίος δήλωσε ότι «δυστυχώς οι άνεμοι του λαϊκισμού απειλούν πλέον ευθέως μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δηλαδή την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων στην ΕΕ». Τις δηλώσεις αυτές δημοσιοποίησε ενόσω βρισκόταν στη Ρουμανία, την προσχώρηση της οποίας στη Σέγκεν έχει μπλοκάρει η Ολλανδία κατ' απαίτησιν του ακροδεξιού κόμματος της χώρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες από κοινού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε πως δεν μπορεί να φανταστεί με ποιον τρόπο θα ήταν δυνατό να επανέλθουν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο Ζοζέ Μπαρόζο προτίμησε να αναφερθεί στην κατά πολλούς «ρίζα του κακού», δηλαδή στην οικονομική κρίση από τις συνέπειες της οποίας επωφελούνται εκλογικώς τα κόμματα του λεγόμενου εθνικιστικού ευρωσκεπτικισμού. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, με αφορμή το ύψος των κοινοτικών προϋπολογισμών της ερχόμενης πενταετίας, κάλεσε ευθέως τις οικονομικώς ισχυρότερες χώρες της ΕΕ, με πρώτη τη Γερμανία, να αντιληφθούν πως οι περιοριστικές οικονομικές πολιτικές ευνοούν την άνθηση του λαϊκισμού με όσα δεινά συνεπάγεται.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Εξίσου σαφής υπήρξε, εξάλλου χθες, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τις χώρες - μέλη της ευρωζώνης να θεσπίσουν πέραν του συμφώνου για τη δημοσιονομική σταθερότητα και ένα σύμφωνο υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης. Ο Μ. Ντράγκι ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ προτίθεται να συνεχίσει τις παρεμβάσεις της στις αγορές υπέρ των οικονομικώς ασθενέστερων κρατών, τα οποία θα πρέπει ωστόσο, όπως επισήμανε, να συνεχίσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών για την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Υπέρ της άμεσης υιοθέτησης μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα τάχθηκε, τέλος, και ο πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος χθες δήλωσε ότι απαιτείται η χάραξη στρατηγικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Επί του θέματος αυτού ο κεντροδεξιός Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου άφησε να εννοηθεί ότι συμφωνεί περισσότερο με τις απόψεις του Φρανσουά Ολάντ και λιγότερο με τις απόψεις του Νικολά Σαρκοζί.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου