Στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να λάβει την δεύτερη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης μεταβαίνει στις 2 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας. Τελευταία φορά που αρχηγός αριστερού κόμματος έλαβε ανάλογη εντολή ήταν το 1989 και ο Χαρίλαος Φλωράκης, ηγέτης τότε του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου», μίας ιστορικής πλην βραχύβιας συνεννόησης ανανεωτικής και κομμουνιστικής αριστεράς....
Στις 15.30 έχει οριστεί η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, ενώ δυο ώρες αργότερα η αντίστοιχη με τους Οικολόγους Πράσινους και στις 19.00 με την Λούκα Κατσέλη. Ολες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Αμέσως μετά την παραλαβή της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Παπούλια θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με την γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα ενώ οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τις ηγεσίες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων τοποθετήθηκαν χρονικά για την Πέμπτη
Θετικός σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε σήμερα ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, υπό την προϋπόθεση, όπως επεσήμανε, να υπάρξει προγραμματική συμφωνία: Μιλώντας στο «Ράδιο 9» ο κ. Κουλουλόπουλος είπε ότι «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί κι εμείς δε θέτουμε ως προϋπόθεση να συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση, θα τη στηρίξουμε όμως με ψήφο εμπιστοσύνης, αν διευκρινιστούν ορισμένα ζητήματα όπως η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η ρευστότητα στην αγορά και η ενδεχόμενη καταγγελία της δανειακης σύμβασης».
Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε χθες, απαντώντας εμμέσως και στην πρόταση Βενιζέλου, ότι θα απευθυνθεί πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς, αφήνοντας περιθώρια να υπάρχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις, θέτοντας ωστόσο όρους και προϋποθέσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται σήμερα να θέσει τρία κομβικά σημεία στην πρότασή του, που είναι τα εξής:
Πρώτον, η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην άρνηση και καταγγελία του Μνημονίου, δεύτερον, να υπάρχει ένα μίνιμουμ πρόγραμμα και, τρίτον, κορμός και πυρήνας της κυβέρνησης να είναι από την Αριστερά. Η πρόταση αυτή του κ. Τσίπρα, όμως, μπορεί να συναντήσει αρνήσεις αλλά και θετικές αποδοχές. Μάλιστα στο ενδεχόμενο εάν γίνει δεκτή η πρότασή του από τη Δημοκρατική Αριστερά και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση ο κ. Τσίπρας, καθώς θα πρέπει να απαντήσει γιατί αρνείται, ακόμη και εάν επικαλεστεί ότι ο κ. Βενιζέλος έχει βάλει την υπογραφή του στο δεύτερο Μνημόνιο.
Σε αυτό το ενδεχόμενο, και εάν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γίνει αποδεκτή, δεν αποκλείεται να προχωρήσει ο κ. Τσίπρας σε ένα ακόμη βήμα, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη νέα Βουλή.
Η στάση του Φώτη Κουβέλη
Σημειώνεται ότι χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, επεσήμανε ότι περιμένει σήμερα από τον κ. Τσίπρα «καθαρές και σαφείς προτάσεις», προκειμένου να τοποθετηθεί το κόμμα. Εθεσε μάλιστα ως προϋποθέσεις από την πλευρά του να είναι κυβέρνηση ευρείας λαϊκής νομιμοποίησης, που θα εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και να προχωρήσει στην απαγκίστρωση του Μνημονίου. Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά μιλά για πρόταση προς τις προοδευτικές δυνάμεις, που προφανώς συμπεριλαμβάνονται και οι δυνάμεις της Αριστεράς.
Πάντως, έμμεση προαναγγελία της στάσης που θα κρατήσει ο κ. Τσίπρας ήταν η χθεσινή - μικρή σε χρόνο και άκαρπη- συνάντηση, που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα επιμείνει στην πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς, με στόχο την απεμπλοκή από το Μνημόνιο, λέγοντας πως «αυτό που ζητήσαμε το εννοούσαμε και το εννοούμε». Περιέγραψε, δε, το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει ως σημείο αναφοράς την «απόρριψη των βάρβαρων μέτρων», την ανάσχεση της ύφεσης και την ακύρωση των μέτρων λιτότητας.
Αιτιολογώντας γιατί οι προγραμματικές θέσεις του κ. Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα του εναλλακτικού σχεδίου της Αριστεράς, προσέθεσε ως κομβικό σημείο και την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς προβλέπονται νέα μέτρα και επώδυνα, όπως είπε, για τον ελληνικό λαό. Η θέση αυτή προαναγγέλλει και τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και στον Ευ. Βενιζέλο, απορρίπτοντας κυβερνητικό σχήμα με όποια ονομασία, όπως «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» που πρότεινε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο αυτό που έδιωξε χθες από την πόρτα ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο εκλογικός νόμος εμπόδισε να γίνει πράξη μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
Κανένα μέτρο μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης
Ολα δείχνουν ότι ο Αλ. Τσίπρας θα επιμείνει στην πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς -«θα επιδιώξουμε πρωτίστως κάθε δυνατότητα συνεννόησης με τις δυνάμεις της Αριστεράς» είπε- προσέχοντας ωστόσο κάθε λέξη, παραπέμποντας τις αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση στο επόμενο διάστημα.
Στις δηλώσεις του διαμήνυσε ότι πρώτον δεν θα πρέπει να προχωρήσουν τα νέα μέτρα μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και δεύτερον να μην επιχειρηθεί «κλίμα τεχνητών εκβιασμών».
Η επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα δείχνει πώς θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και εάν τελικά προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι προαναγγελθείσες πρωτοβουλίες που θα πάρει ο κ. Τσίπρας, ζητώντας συναντήσεις με την Αλέκα Παπαρήγα -μάλλον θα βρει κλειστή την πόρτα του Περισσού- τον Φώτη Κουβέλη και τους Οικολόγους Πράσινους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να συνομιλήσει και με την Αριστερά που βρίσκεται εκτός Βουλής, όπως το σχήμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθεί από την εκλογική επιτροπή του σχήματος αλλά και από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, ενώ αλλεπάλληλες και πολύωρες είναι πλέον οι συσκέψεις των στελεχών, καθώς χαράσσεται η τακτική μετά το νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου.
Οι επιθέσεις φιλίας τόσο προς το ΚΚΕ όσο και προς τη Δημοκρατική Αριστερά θα συνεχιστούν από την Κουμουνδούρου, καθώς εκτιμούν ότι πλέον έχει βρει ευήκοα ώτα η πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς σε μεγάλο και ευρύ εκλογικό ακροατήριο.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου