Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για τον επόμενο χρόνο είναι μικρότερη από το 50% που γενικά δίνει η αγορά, εκτιμά η Credit Suisse διαφωνώντας με τις συγκλίνουσες απόψεις.
Η παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα είναι και προς το συμφέρον και των δυο πλευρών, σημειώνει η Credit Suisse. Σε αντίθετη περίπτωση η δραχμή θα υποτιμηθεί κατά 50% με αντίστοιχες συνέπειες στις αποταμιεύσεις και εκτόξευση του πληθωρισμού
Οι κίνδυνοι από την μετάδοση της κρίσης είναι σημαντικοί, αναφέρει, και προσθέτει ότι, αν δεν υπάρξουν τολμηρές κινήσεις πολιτικής «η οικονομική αναταραχή θα οδηγήσει σε περαιτέρω ή πλήρη διάλυση του ευρώ».
Η τράπεζα υποστηρίζει ότι η πιο ενθαρρυντική απάντηση είναι μία οικονομική, δημοσιονομική και πολιτική ένωση στην Ευρώπη. Τα ευρωομόλογα είναι ένα από τα μέτρα, η πανευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία είναι επίσης πιθανή.
Μία ηπιότερη απάντηση θα ήταν να δοθεί δυνατότητα στον ESM να ανακεφαλαιοποιήσει τράπεζες. Δεν αποκλείεται ακόμη να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΚΤ και η Τράπεζα να κινηθεί περισσότερο επιθετικά.
Πάντως η τράπεζα σημειώνει ότι δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξει η πολιτική θέληση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και έκθεση της Danske Bank.
Η δανέζικη τράπεζα βλέπει μακρά περίοδο αβεβαιότητας αλλά εντέλει θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδας και ΔΝΤ που θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ με συνέχιση πάντως των πολιτικών λιτότητας. «Οι εναλλακτικές θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα και για την ΕΕ», σημειώνει.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η τράπεζα βλέπει τρία σενάρια.
Στο θετικό, από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου εκλέγονται κόμματα υπέρ του ευρώ και της δανειακής σύμβασης, κάτι που θα επιδράσει θετικά στις αγορές.
Στο αρνητικό, κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ που μετεκλογικά ρίχνει τους τόνους ενώ στο πολύ αρνητικό το παιχνίδι του δειλού (chicken game) ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ/ΔΝΤ βγαίνει εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα την ξαφνική χρεοκοπία, την έξοδο από το ευρώ και το χάος στις αγορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου