Την επιβολή φόρου 0,01% σε συναλλαγές με ομόλογα, μετοχές και παράγωγα ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο, εγκρίνοντας σχετική έκθεση που συνέταξε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά. Η σχετική οδηγία, για την οποία εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών, προκαλεί αντιδράσεις.
Ωστόσο η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο τη θεωρούν απαραίτητη, προκειμένου να καταβάλει ο χρηματοπιστωτικός τομέας ένα μικρό αντίτιμο για τα τρισεκατομμύρια που είχαν δαπανήσει οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι για τη διάσωσή του. Για να κλείσουν τα όποια νομικά κενά, το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί να ενσωματωθούν στην οδηγία δύο βασικές αρχές: η «αρχή κατοικίας» και η «αρχή έκδοσης». Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά εξηγεί:
«Ένα από τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προχωρούν σε μία συναλλαγή, όταν εδρεύει στην ευρωπαϊκή επικράτεια, υποχρεούται στην καταβολή του φόρου. Και όταν γίνεται μία συναλλαγή επί ευρωπαϊκού τίτλου από μη ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τότε θα υπάρχει υποχρέωση καταβολής του φόρου στο κράτος-μέλος που έχει εκδώσει τον συγκεκριμένο τίτλο. Συνδυάσαμε αυτές τις δύο προαναφερθείσες αρχές με την αρχή της ιδιοκτησίας, που σημαίνει ότι για να μπορεί να θεωρηθεί η συγκεκριμένη συναλλαγή και η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας νόμιμη, θα πρέπει να έχει καταβληθεί ο φόρος» λέει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.
Οι αντιδράσεις των λόμπι Η Κομισιόν υπολογίζει ότι ο φόρος συναλλαγών θα μπορούσε να αποφέρει στα δημόσια ταμεία έως 80 δις ευρώ μέχρι το 2020. Πάντως οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών λόμπυ συνεχίζονται: υποστηρίζουν ότι, για τεχνικούς λόγους, είναι πρακτικά αδύνατη η παρακολούθηση όλων των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο.
Η ευρωβουλευτής Σιέρπα Πιέτικαϊνεν από τη Φινλανδία, υποστηρίζει ότι το επιχείρημα στερείται σοβαρότητας. «Το ακούω συχνά αυτό. Αλλά η αλήθεια είναι ότι σήμερα όλες οι συναλλαγές γίνονται μέσω υπολογιστή. Εάν λοιπόν είσαι σε θέση να επινοήσεις ένα λογισμικό που κάνει συναλλαγές μέσα σε νανοδευτερόλεπτα, τότε προφανώς μπορείς να επινοήσεις και το κομμάτι εκείνο του λογισμικού που παρακρατεί αυτομάτως σε κάθε συναλλαγή το 0,01% και το αποστέλλει στην εφορία. Ας μην ισχυριζόμαστε λοιπόν ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα» τονίζει η Σιέρπα Πιέτικαϊνεν.
Τα πραγματικό πρόβλημα είναι ότι κυρίως η Μ. Βρετανία, αλλά και άλλες χώρες με ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα, θέλουν να σταματήσουν την οδηγία με κάθε μέσο. Λίγοι εκφράζουν την αντίθεσή τους τόσο καθαρά, όσο ο Βρετανός ευρωβουλευτής του «Κόμματος Ανεξαρτησίας» Γκόντφρεϋ Μπλουμ. «Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αποτελούν το 14% του βρετανικού ΑΕΠ.
Η Βρετανία συνεισφέρει 15 εκ. λίρες την ημέρα σε αυτόν τον κλάδο. Μην σκοτώνετε λοιπόν την κότα που σας κάνει τα χρυσά αυγά. Στη Ζυρίχη, στη Γενεύη, στη Νέα Υόρκη, και το Χονγκ Κονγκ γλείφουν τα δάχτυλά τους και αναρωτιούνται ποιά θα είναι η επόμενη μεγαλειώδης βλακεία μας»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου