Το αδιέξοδο που οδηγεί σε νέα προσφυγή στις κάλπες περιέγραψε χθες το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς, επιστρέφοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.....
Με την απόφασή του να παραδώσει άμεσα την εντολή και να μην εξαντλήσει την τριήμερη προθεσμία για την εξεύρεση μιας λύσης, επιτελικά στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εξέπεμψε στην πραγματικότητα σαφέστατο μήνυμα πως δεν θεωρεί ότι η νέα Βουλή μπορεί να στηρίξει ένα κυβερνητικό σχήμα ευρείας αποδοχής.
Η προσπάθεια του κ. Σαμαρά ολοκληρώθηκε χθες μέσα σε τρία τέταρτα της ώρας, όσο κράτησαν συνολικά οι κατ' ιδίαν συναντήσεις του με τους κ.κ. Τσίπρα, Βενιζέλο και Κουβέλη. «Κάναμε ό,τι είναι δυνατό με τη νέα σύνθεση της Βουλής», υποστήριξε, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό αδιέξοδο, ενώ ήταν εμφανής η προσπάθειά του να μεταφέρει την πολιτική ευθύνη σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά - στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν δέχεται μια κυβερνητική σύμπραξη με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στους άλλους δύο επειδή θέτουν ως προϋπόθεση για ένα βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις συζητήσεις ετέθη από την πλευρά του το πλαίσιο στο οποίο θεωρεί η ΝΔ ότι θα πρέπει να κινηθεί μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», αποβλέποντας στη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, μέσα και από την επαναδιαπραγμάτευση για αλλαγές στο Μνημόνιο. Με το ΚΚΕ οι επαφές περιορίστηκαν σε μια τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σαμαρά με την κ. Παπαρήγα, μέσα από την οποία και οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν ότι δεν συντρέχει λόγος για μια συνάντηση, καθώς το ΚΚΕ προκρίνει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Χθες, εξάλλου, επιβεβαιώθηκε ότι στην παρούσα φάση έχει κοπεί κάθε γέφυρα προσέγγισης της ΝΔ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου, ο οποίος αρνήθηκε χθες οποιαδήποτε επαφή με τον κ. Σαμαρά.
Η «ΨΗΦΟΣ ΑΝΟΧΗΣ». Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ ανέφεραν χθες ότι ο κ. Σαμαράς θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόσκληση για διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών που προβλέπεται να λάβουν τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Βενιζέλος. Στο εσωτερικό του κόμματος, μάλιστα, είχε αρχίσει χθες και μια συζήτηση για το ενδεχόμενο να δώσει η ΝΔ «ψήφο ανοχής» σε μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την προϋπόθεση - όπως τόνιζαν επιτελικά γαλάζια στελέχη - ότι το δικό του εγχείρημα θα εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Την προοπτική αυτή υπέδειξε σε έναν βαθμό και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, επιμένοντας (στο Mega) ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει από τη νέα Βουλή μια λύση στο θέμα της διακυβέρνησης και να αποφευχθεί μια νέα προσφυγή σε εκλογές.
ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ. Οι περισσότεροι στο γαλάζιο επιτελείο πάντως εμφανίζονται απαισιόδοξοι και προεξοφλούν ότι η χώρα οδηγείται σε νέες κάλπες, με πιθανότερες ημερομηνίες τη 10η ή τη 17η Ιουνίου. Μπροστά στο φάσμα μιας παρατεταμένης ακυβερνησίας, στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά θεωρούν ότι θα μετριαστεί η ψήφος διαμαρτυρίας, εν ολίγοις ένα ποσοστό ψηφοφόρων μπορεί να επιστρέψει σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ πιθανολογούν ότι θα καταγράψουν απώλειες όσοι αναλάβουν την ευθύνη για τις νέες εκλογές και θα πρωταγωνιστήσουν σε ένα σκηνικό πολιτικής αστάθειας. Στον αντίποδα, υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι μέσα στο σκηνικό κατάρρευσης του δικομματισμού είναι εξίσου πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι Ανεξάρτητοι Ελληνες να βγουν περισσότερο ενισχυμένοι μέσα από μια νέα εκλογική διαδικασία.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου