Αθήνα και Ολάντ διαψεύδουν ότι εξετάζονται σενάρια «έκτακτης ανάγκης»
Αναστάτωση προκάλεσε χθες η πληροφορία του πρακτορείου Ρόιτερ ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να ετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της....
Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, την οποία πάντως διέψευσε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και απέρριψε ως ανάξια συζήτησης ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου από τις Βρυξέλλες, η σχετική απόφαση ελήφθη τη Δευτέρα το απόγευμα, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group). Το πρακτορείο επικαλείται ως πηγές τρεις αξιωματούχους της ευρωζώνης και υπόμνημα κράτους-μέλους, που καταγράφει τι πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της κατάρτισης αυτών των Plan B.
Το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο διέψευσε «κατηγορηματικά» την πληροφορία περί σχεδίων αντιμετώπισης ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Τέτοια δημοσιεύματα όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αλλά κάνουν κακό στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της», επισήμανε.
Το θέμα έφτασε έως τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντησή του με τον ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Ολάντ είπε ότι δεν έχει καμία τέτοια πληροφορία. «Η απάντησή μου είναι "όχι", δεν έχω καμία πληροφορία επ' αυτού, αλλά και δεν επιδιώκω να έχω γιατί κάτι τέτοιο θα έδινε την εντύπωση ότι προετοιμάζομαι για μια τέτοια κατάληξη και αυτό το αρνούμαι», είπε.
Πιο αόριστος ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Στέφεν Βανάκερε είπε ότι υπάρχουν ασφαλώς Plan B των κρατών-μελών που αφορούν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά δεν τα συνέδεσε με συγκεκριμένη απόφαση ευρωπαϊκού οργάνου, όπως του Euro Working Group. «Μια υπεύθυνη κυβέρνηση», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «πρέπει να κάνει προβλέψεις ακόμη και γι' αυτά που ελπίζει ότι θα αποφύγει».
«Πρέπει να επιμείνουμε στις προσπάθειες να αποφύγουμε ένα σενάριο εξόδου», είπε, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο». Πρόσθεσε μάλιστα: «το να μην έχουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα ήταν ανεύθυνο».
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. Το υπόμνημα που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ περιγράφει το πιθανό κόστος που θα αντιμετωπίσει το κάθε κράτος-μέλος από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επισημαίνει ότι αν τα πράγματα φτάσουν έως εκεί το διαζύγιο πρέπει να είναι «φιλικό». Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μέχρι 50 δισ. ευρώ για να τη διευκολύνουν. Το κόστος για την Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα είναι τεράστιο, ενώ οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα υποστούν πιο περιορισμένο κόστος. Ωστόσο, προσθέτει, ίσως υπάρξουν παρενέργειες που έχουν υποεκτιμηθεί, λόγω του ότι το ευρώ θα χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου