Πέμπτη, Μαΐου 03, 2012

Ολόκληρη η συνέντευξη Αβραμόπουλου και Σκανδαλίδη

Κοινή συνέντευξη έδωσαν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης στον Realfm στην οποία και οι δύο τόνισαν την ανάγκη "ισχυρής κυβέρνησης την επομένη των εκλογών". Διαβάστε όλη τη συνέντευξη:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: … Αν τα δυο κόμματα θα δώσουν από κοινού κυβερνητική λύση την επόμενη μέρα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι απόρροια μιας σχέσης, που διαμορφώθηκε από μια καλή συνεργασία που έγινε, κρατώντας τις διαφορές μας σε μια κυβέρνηση. Νομίζω ότι η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, έδωσε την ευκαιρία σε δυο τελείως διαφορετικά κόμματα, συμφωνώντας σε δυο σημεία, να καθίσουν κάτω, να βάλουν τα πράγματα σε μια τάξη. Και πιστεύω ότι ο κ. Αβραμόπουλος είναι απ’ αυτούς που από τη φύση του είναι συναινετικός και συνεργατικός.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δε μου απαντήσατε για την επόμενη μέρα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι πολύ απλή η άποψή μας, εμείς ζητάμε μια κυβέρνηση συνεργασίας, όχι μόνο των δυο κομμάτων, αλλά και με άλλα κόμματα που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Εμείς δεν αποκλείσαμε τη Νέα Δημοκρατία ποτέ από τη συνεργασία, η Νέα Δημοκρατία αποκλείει εμάς.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεπώς το ερώτημά σας κ. Χατζηνικολάου ενώ πήγε να μας οδηγήσει στο τι θα γίνει αύριο, θα συμφωνήσω με τον κ. Σκανδαλίδη ότι στην ουσία αυτός ο τρόπος επικοινωνίας κλείνει την εποχή της συνεργασίας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί το λέτε αυτό;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω: Είναι το εξάμηνο που προηγήθηκε, το περιέγραψε πάρα πολύ καλά ο κ. Σκανδαλίδης, τα δυο κόμματα γνωρίστηκαν κάπως καλύτερα γιατί κάθισαν γύρω απ’ το ίδιο τραπέζι, η κυβέρνηση Παπαδήμου με το μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης που κατάφερε, έβαλε τη σπορά. Και αυτό έχει την ξεχωριστή του σημασία. Αρκεί να σας πω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου δεν έχουμε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που μας οδηγεί στις εκλογές, παλαιότερα θυμόσαστε ότι άλλαζε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Εσωτερικών, αυτό δεν έγινε, όπως επίσης δεν προσφύγαμε σε υπηρεσιακές κυβερνήσεις.
Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι εγκαταστάθηκε ένα πλαίσιο συνεννόηση. Από δω και πέρα όμως, για το αύριο που εκεί πάει το ερώτημα, τα πράγματα δε μπορούν να προδιαγραφούν παρά μονάχα από τις εξελίξεις, αφού πρωτύτερα σας πω ότι ο τόπος, γιατί αυτό είναι το διακύβευμα, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και πιστεύω ότι τις λίγες ώρες που απομένουν οι Έλληνες πολίτες συγκρατώντας και το θυμό τους και την οργή τους, θα κινηθούν στην κατεύθυνση του να μην επιτρέψουν…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί να τη συγκρατήσουν την οργή τους και το θυμό του;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι η αγανάκτηση, η οργή, όλοι άνθρωποι είμαστε, έτσι νιώθουμε σε κάποιες στιγμές της ζωής μας, ιδιαίτερα δε όταν κρίνεται η ίδια μας η ζωή, η αγανάκτηση εκδηλώνεται μέσα στο κενό και το κενό δυστυχώς ανοίγει πάντα δρόμους για ακραίες καταστάσεις και μοιραίους ανθρώπους.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δηλαδή δικομματισμός ή χάος; Κάπως έτσι να το μεταφράσω αυτό που λέτε;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ' αρχήν να πω κάτι θυμίζοντας και παλαιότερη κουβέντα μας. Δεν είναι ο δικομματισμός το πρόβλημα, είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα που κάποιον καιρό είχαμε επισημάνει ότι έκλεισε τον κύκλο του και θα έπρεπε να το είχαμε αλλάξει από καιρό. Αλλά δε φρόντισε, κι εκεί ευθύνεται η πολιτική τάξη της χώρας συνολικά, να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές νωρίτερα, σε συνδυασμό και με την είσοδό μας στην Ευρωζώνη ώστε να φτιάξουμε τη νέα ελληνική πολιτεία.
Πληρώνουμε το λογαριασμό κακών επιλογών και κακών κυβερνητικών πολιτικών από το πρόσφατο παρελθόν, άλλοι λιγότεροι, άλλοι περισσότερο. Πρέπει να πούμε την αλήθεια, δεν είναι να ζητάς συγνώμη, είναι ν’ αλλάξεις και να πείσεις για την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά σου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Αντιπρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας, δεν κυβέρνησε άλλο κόμμα εκτός από τα δύο αυτά κόμματα από τα οποία ’74 μέχρι σήμερα.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα κόμματα όμως αλλάζουν, εξελίσσονται, μαθαίνουν. Γι’ αυτό σας είπα πρωτύτερα, ιδίως στις θεματικές αναθεωρήσεις που έδωσαν την ευκαιρία κάποια πράγματα ν’ αλλάξουν στην Ελλάδα, δεν το έκαναν.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν κρίνουμε από την τελευταία κυβερνητική διετία της Νέας Δημοκρατίας και από την τελευταία κυβερνητική διετία του ΠΑΣΟΚ, δε φαίνονται να μαθαίνουν. Φαίνονται ν’ απομακρύνονται από τη γνώση. Αυτή είναι η αλήθεια. Η τελευταία διετία της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν καλή διετία. Και η τελευταία διετία του ΠΑΣΟΚ ήταν επίσης κακή διετία.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό και την πλήρωσε ακριβά η Νέα Δημοκρατία την τελευταία διετία. Πάρτε το έτσι, που δεν τόλμησε..
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά δε μοιάζει να μαθαίνουν, αυτό λέω, δε μοιάζει να μαθαίνουν τα δυο μεγάλα κόμματα.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, εμείς έχουμε αλλάξει κατά πολύ, έχουμε βάλει τα πράγματα σε μια σειρά.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα το δείξει η ζωή αυτό.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ετοιμαστήκαμε..
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα το δείξει η ζωή. Το ΠΑΣΟΚ το αποκλείετε από αυτή τη μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας που πρέπει να δημιουργηθεί;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ' αρχήν δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό τη βραδιά των εκλογών. Εμείς έχουμε ένα στρατηγικό στόχο, να πάρουμε ισχυρή εντολή και η Νέα Δημοκρατία ανεξάρτητα εάν πάρει ή δεν πάρει αυτοδυναμία, αν και ο στόχος είναι αυτός, να ξέρετε και να είστε βέβαιοι ότι την επόμενη μέρα θ’ ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της εθνικής συνεννόησης. Δε μας διακρίνει ο κομματικός πατριωτισμός. Πάνω απ’ όλα η Ελλάδα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Σκανδαλίδη έρχομαι πάλι σ’ εσάς. Όταν λέτε για συνεργασία με περισσότερα κόμματα, αυτή η συνεργασία τι πολιτικά άτομα θα έχει; Θέλω να πω, το άκουσα περί ευρωπαϊκού προσανατολισμού, ωστόσο μπορεί κανείς σε μια τέτοια συνεργασία να κοιτάζει προς τ’ Αριστερά ή προς τα Δεξιά όταν βρίσκεται στη θέση που είστε εσείς στο πολιτικό σκηνικό.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατ' αρχήν θα σας μιλήσω πολύ καθαρά γιατί μίλησε ο κ. Αβραμόπουλος περί πολιτικής σταθερότητας. Προφανώς, η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και πολιτική σταθερότητα δίνει μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση. Ισχυρή κυβέρνηση αυτοδύναμη, σ ‘αυτή την κρίση, δε δίνει πολιτική σταθερότητα, όσους Βουλευτές και να έχει, διότι τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα και το ξεπέρασμά τους απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις. Θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να γίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Τώρα απαντώ στο ερώτημά σας με πολλή καθαρότητα: Εμείς έχουμε εμφανίσει στην ελληνική κοινωνία ένα εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, που εμπεριέχει πρώτον, την τήρηση των βασικών όρων της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, και δεύτερον, την υπέρβασή του μέσα από μια συνολική πολιτική της οποίας, τα επιμέρους στοιχεία και τις προτάσεις, ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό το πρόγραμμα εμείς δεν το βάζουμε αδιαπραγμάτευτα, γιατί έχουμε αλλάξει, θέλουμε κυβερνήσεις συνεργασίας, θέλουμε να διασφαλίσουμε μια ευρύτατη συναίνεση, γι’ αυτό. Θα το βάλουμε για συζήτηση και ας έρθουν όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, να συνεννοηθούμε και να υπάρξει μια διευρυμένης πολιτικής βάσης κυβέρνηση. Το δικό μας πρόγραμμα είναι σε μια προοδευτική κατεύθυνση που απαλλάσσει τη χώρα από το μνημόνιο στην επόμενη τριετία, το 2015 δηλαδή, είναι κοστολογημένο ρεαλιστικά, ας φέρουν και οι άλλοι τα προγράμματά τους να συνεννοηθούμε και να υπάρξει μια κυβέρνηση για να πάρει τις αποφάσεις και να προχωρήσει με γρήγορα βήματα στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να πάει η χώρα έξω από το μνημόνιο.
Αυτό για μας είναι κρίσιμο, διότι έδειξε η πράξη ότι ένα κόμμα μόνο του δεν είναι ικανό να το κάνει αυτό, δε μπορεί να το κάνει αυτό. Άλλαξε η εποχή δηλαδή..
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Σκανδαλίδη, ερώτηση από ακροατή: «Ρώτησε σε παρακαλώ τους δυο Υπουργούς που φιλοξενείς, αν μάθαιναν ότι σ’ ένα καράβι είναι καπετάνιος κάποιος ο οποίος δυο τρεις φορές το έχει ρίξει στα βράχια, θα έμπαιναν;».
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Πρώτα απ’ όλα θα τον είχε απολύσει η εταιρεία.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το θέμα είναι ποιοι είναι οι διαθέσιμοι καπετάνιοι.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και ποια είναι η εταιρεία..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτοί που διαπραγματεύονται και καταλήγουν σε συμφωνίες ή αυτοί που προτείνουν να καβαλήσουμε το άλογο και να πάμε..
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως το καράβι «Ελλάς» έπεσε στα βράχια..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν έπεσε στα βράχια, κρατήθηκε. Έχει ακόμη δυνατότητες το καράβι κι όπως βλέπετε κι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρόμοια κρίση με τη δική μας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δηλαδή υπάρχουν και χειρότερα απ’ αυτό που ζει η ελληνική κοινωνία σήμερα, με 1 εκατομμύριο και πλέον ανέργους;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτός κανείς δεν το αμφισβητεί και ασφαλώς κανείς δεν επιχαίρει γι’ αυτό, αλλά εάν μου πείτε ποιος είναι ο καπετάνιος που μπορεί να οδηγήσει..
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Σκανδαλίδη σας ακούμε τα κόμματα, και ιδίως τα δυο μεγάλα, να τοποθετείστε έχοντας στο κέντρο της σκέψης σας μόνο την κρατική οντότητα. Εκτός από το κράτος υπάρχει και η κοινωνία.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα ήθελα να πω το εξής: Πρώτα απ’ όλα θ’ απαντήσω σε κάτι που είπε ο κ. Σκανδαλίδης πρωτύτερα, μια ερώτηση θα του κάνω: Όλα αυτά που είπε περί συνεργασιών, ότι απέτυχε αυτό το μοντέλο των μονοκομματικών κυβερνήσεων, γιατί δεν τα σκέφτηκε το ΠΑΣΟΚ το 2009 προς 2010; Εγώ θα θυμίσω στον κ. Χατζηνικολάου, δε χρησιμοποιώ το α’ πρόσωπο για κανέναν άλλο λόγο, σε ραδιοφωνική μας συνέντευξη στη REAL NEWS πριν από 2,5 χρόνια, είχαμε δείξει το δρόμο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αλήθεια είναι, μιλήσατε για συνεργασίες στις προηγούμενες εκλογές.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κι όχι μόνο αυτό, ο κ. Παπανδρέου έπρεπε να πάρει πρωτοβουλία παρά το γεγονός ότι είχε 160, για να επικυρωθούν και να επιβεβαιωθούν τα όσα είπε ο κ. Σκανδαλίδης και να οδηγηθούμε σε μια αυτοκριτική, και είναι έντιμο αυτό να γίνει. Τότε είναι που το καράβι πήρε το δρόμο τον επικίνδυνο. Και φαινόταν που πήγαινε. Και μπροστά μας υπήρχε η ξέρα και παρά το γεγονός ότι υπήρχαν τα ραντάρ και μας έδειχναν την πορεία, το ρίξατε πάνω.
Προσέξτε, είναι η ευθύνη σας. Όπως κι εμείς τότε για άλλους λόγους, ίσως μικρότερης σημασίας, το πληρώσαμε τότε, το 2009 γι’ αυτό και πήραμε όλη αυτή την πορεία της ανασυγκρότησης και της ανασύνταξής μας για να βγούμε αξιόπιστα και πειστικά στην ελληνική κοινωνία, έτσι κι εσείς τώρα, το ν’ ανακαλύπτετε τη συνεργασία με τον τρόπο που τη θέτετε κ. Σκανδαλίδη, στην ουσία αναζητάτε πλέον τη σωσίβια λέμβο μετά το ναυάγιο.
Και πάμε στην τελευταία παρατήρηση: Μα όλα αυτά που λέμε και συζητάμε, σε ποιον απευθύνονται; Στην ελληνική κοινωνία, μέρος της οποίας είμαστε κι εμείς. Λέτε να μην αντιλαμβανόμαστε και να μην ξέρουμε τι γίνεται; Εγώ σας είπα πρώτος ότι θα έπρεπε το πολιτικό σύστημα, η πολιτική τάξη της χώρας να έχει βγει δημόσια και με παρρησία και με ειλικρίνεια να παραδεχθεί, ανεξάρτητα αν ήμαστε εμείς τότε ή δεν ήμαστε στη Βουλή, εγώ είμαι τα τελευταία 8 χρόνια, πριν ήμουν Δήμαρχος.. Παρ’ όλα αυτά αισθάνομαι ότι είμαι μέρος ενός συστήματος το οποίο έχει αποτύχει.
Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει. Δεν είναι μόνο θέμα δικομματισμού, είναι οι αρχές, οι αξίες, οι προσανατολισμοί του συστήματός μας. Και πάνω στο διακύβευμα που είναι τώρα η πολιτική σταθερότητα και αμέσως μετά μέτρα στήριξης της ίδιας της κοινωνίας. Χάσαμε την κοινωνική μας συνοχή. Και αν η πολιτική αποσταθεροποίηση οδηγήσει σε κοινωνική αστάθεια τότε καήκαμε. Και ο δρόμος θα μας οδηγήσει, δυστυχώς, σε μεγάλες περιπέτειες.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φαίνεται όμως ότι τον Ιούνιο έρχεται καινούργιο σκληρό πακέτο για τους εργαζομένους.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δε φροντίσουμε να τηρήσουμε με ευλάβεια τα όσα έχουμε αναλάβει ως δέσμευση, και θα σημειώσω ότι το είπε και ο κ. Σκανδαλίδης πρωτύτερα, τότε φοβούμαι ότι μας περιμένουν τα χειρότερα. Σ’ εμάς εναπόκειται.
Και κάτι άλλο: Πιστεύω και εκτιμώ και ας καταγραφεί για όποια αξία μπορεί να έχει αυτό για το μέλλον, ότι στην Ευρώπη κατάλαβαν ότι η πολιτική που μας επέβαλλαν, και λέω «μας επέβαλλαν» γιατί δεν το διαπραγματευθήκαμε, πάλι θ’ αναφερθώ σε παλαιότερη δική μας κουβέντα πριν από δυο χρόνια ήταν στη REAL NEWS είχα μιλήσει για την επαναδιαπραγμάτευση, γιατί τότε μπορούσαμε και τώρα έχουν καταλάβει ότι απέτυχε αυτή η πολιτική και οδηγεί στην ύφεση.
Θα δείτε ότι κάποια σημεία από εκείνα που θέτουμε εμείς προς αναθεώρηση, θα τα δεχθούν. Γιατί δε μπορεί η Ευρώπη ν’ αποδεχθεί ένα μοντέλο και να το εισαγάγει και να το προτείνει και σε άλλες χώρες που ακολούθησαν μετά από εμάς με σκοπό την καταστροφή της.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Σκανδαλίδη τι λέτε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όλα αυτά θα ήταν πολύ ωραία που είπε για το παρελθόν αν ήταν και αληθινά με ποια λογική:
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μη μου αμφισβητείται την ειλικρίνεια, γιατί είναι καταγεγραμμένα κι έχω μάρτυρα τον κ. Χατζηνικολάου, μας κρατάει αρχείο..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακούστε κ. Αβραμόπουλε, κι εγώ με τον κ. Χατζηνικολάου έχω κάνει τόσες συζητήσεις και τόσες κριτικές τοποθετήσεις…
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπατε τα ίδια πράγματα όμως.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, άμα αρχίσω να τα επικαλούμαι κι αυτά δε θα έχει νόημα η κουβέντα, γιατί το τι λέτε εσείς κι εγώ…
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και η ιστορική μνήμη καλή είναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εντάξει, αλλά δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει μεγάλη σημασία γιατί αν είχαν εισακουσθεί οι συνετές φωνές δε θα είχαμε φτάσει εδώ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αφήστε με λίγο ν’ απαντήσω σ’ αυτό. Θέλω να θυμίσω στον κ. Αβραμόπουλο ότι μέχρι να ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς όχι μόνο ήταν εναντίον του μνημονίου, εναντίον οποιασδήποτε προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά καλούσε την κυβέρνηση ως καταστροφική κυβέρνηση για οποιαδήποτε συμφωνία. αμέσως μετά και μέχρι να πάμε στο δεύτερο μνημόνιο, η Νέα Δημοκρατία ήταν μια αντιμνημονιακή δύναμη η οποία εξόρκιζε την αναδιάρθρωση του χρέους με οποιονδήποτε τρόπο και τελικά ο κ. Σαμαράς υπέγραψε για να μπει στη συνεργασία, υπέγραψε την αναδιάρθρωση του χρέους κόντρα στις προηγούμενες τοποθετήσεις του..
Και ενώ ο κ. Παπανδρέου έκανε διαρκείς εκκλήσεις μετά το Φεβρουάριο του 2011, που ξεκινούσε η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο, να υπάρχει μια συσστράτευση δυνάμεων, ο κ. Σαμαράς αρνιόταν πεισματικά όλο το χρονικό διάστημα μέχρι να υποχρεωθεί από τους φίλους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μπει μέσα στη διαδικασία της δανειακής σύμβασης. Αυτή είναι η αλήθεια η πραγματική, την ξέρει όλη η Ελλάδα και δε χρειάζεται να μιλάμε γι’ αυτά.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποτε ένας σοφός είπε «η αλήθεια είναι πάντα η δική μας αλήθεια». Ακούστε να σας πω κι εγώ κάτι τώρα..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Άρα την πρόταση για τη συνεργασία την έκανε πάντα το ΠΑΣΟΚ και πάντα αρνιόταν η Νέα Δημοκρατία. Και μάλιστα όταν φτάσαμε στο σημείο που υπογράψαμε τη δανειακή σύμβαση, ο κ. Σαμαράς μ έναν τρόπο που πραγματικά ξεπερνούσε τα όρια της φαντασίας, ισχυρίστηκε ότι την έκανε αυτός τη διαπραγμάτευση και υπέγραψε αυτός και τη θεώρησε και θετική την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ν’ ακούσουμε την απάντηση του κ. Αβραμόπουλου.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα συνοδεύσω το σκεπτικό του κ. Σκανδαλίδη. Έδωσε ένα χρονικό στίγμα. Λέει, από το 2011 και μετά. Μα πότε αναλάβατε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μα μέχρι τότε ήσαστε εναντίον του μνημονίου ..
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, ξέρετε, θέλει αντοχή ο δημόσιος διάλογος. Εγώ σας άκουγα, ακούστε με λοιπόν τώρα. Το 2009 εκλεγήκατε και το 2010 μας βάλατε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα σας πω το εξής, εγώ δε λέω παραμύθια. Εάν είχε συμβεί αυτό που σας είπα πρωτύτερα, το 2009 και δεν είχατε πιστέψει κατά τρόπο αλαζονικό ότι κρατάτε το μαγικό ραβδί για να μας βγάλετε από την κρίση και είχατε ζητήσει πριν πάμε στη διαπραγμάτευση και τη συζήτηση τη συνέργεια και τη σύμπραξη άλλων πολιτικών δυνάμεων για να καταρτίσουμε και να υιοθετήσουμε μια εθνική ατζέντα για την έξοδο από αυτήν, δε μας ζητήσατε, δεν το επιδιώξατε και όταν ήρθε η ώρα να συζητήσουμε το μνημόνιο, ξέρετε τι είπατε: «Αυτά μας επέβαλλαν, αυτά υπογράφουμε, ελάτε υπογράψτε κι εσείς».
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν είπαμε αυτά και το ξέρετε πολύ καλά.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι έγινε, γι’ αυτό και πολύ ορθά, δε σας διορθώνω, συμφωνώ μαζί σας, από το 2011 και μετά ήταν αδύνατη κάθε μορφής…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν έχετε δίκιο. Εσείς δεν είχατε ποτέ διάθεση συνεργασίας, σε κανένα σημείο.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε με εσείς για να μας ακούει κι ο κόσμος. Άρα απέτυχε η πολιτική εξαρχής και μετά θέλετε να μας κάνετε κομμάτι μιας αποτυχημένης πολιτικής. Και πάμε τώρα στην περίοδο της συνεργασίας μας για την οποία μιλήσαμε και από το οποίο σημείο ξεκινήσαμε.
Έτσι όπως το διατυπώσατε πριν, είναι σα να σας παρακάλεσε ο Σαμαράς να συγκυβερνήσει. Δεν το έκανε, εκείνη τη στιγμή κρινόταν ένα βράδυ Κυριακής η υπόσταση της χώρας, οδηγούμεθα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και με αίσθημα εθνικής ευθύνης ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία εκείνη την ώρα συνέδραμε βάζοντας δύο Υπουργούς στο κυβερνητικό σχήμα, μάλιστα εγώ παραιτήθηκα κιόλας από τη βουλευτική μου ιδιότητα για λόγους που αντιλαμβάνεστε και πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν εύκολο, δεν έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, μπήκαμε στην κυβέρνηση μ’ έναν και μόνο σκοπό: Να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση και τίποτε περισσότερο.
Είπαμε όμως στην αρχή ότι αυτό είναι η σπορά. Και λέω, αυτό που έγινε εξ ανάγκης, αν είχε γίνει από μυαλό και από στρατηγική πρώτα απ’ όλα δε θα επιβεβαίωνε ότι ωρίμασε και ο ελληνικός πολιτικός κόσμος, ότι διαβάσαμε ιστορία που κάθε φορά ενώναμε δυνάμεις πάνω στα ερείπια και ποτέ πριν φτάσουμε σε αυτά; Το σκάφος λοιπόν πάνω στο οποίο επιβιβαστήκαμε όλοι με καπετάνιο, δυστυχώς τον κ. Παπανδρέου, έπεσε στην ξέρα.
Τώρα λοιπόν, πρέπει να το σώσουμε και να το σώσουμε όλοι οι Έλληνες. Γιατί προσέξτε, μόνο ενωμένοι μπορούμε. Το πώς αυτό θα γίνει στην πράξη, έχουμε πλέον και το μυαλό και την εμπειρία, φτάνει να έχουμε και τη θέληση και να μη χωρίζουμε τους Έλληνες μέσα από το αντιμνημονιακό και μνημονιακό μέτωπο σε δυο τάξεις. Γιατί βαθύτερα μέσα βάζουμε τη σπορά της κοινωνικής διαίρεσης. Και είπα στην αρχή και επαναλαμβάνω και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το διακύβευμά μου ως πολίτης αύριο το πρωί που θα πάω στην κάλπη: Ή κρατώ την πατρίδα μου σταθερή ή την οδηγώ σε περιπέτειες.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο διαχωρισμός κάνει την κοινωνική διαίρεση σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς ή το ίδιο το μνημόνιο;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μα το μνημόνιο έχει πλέον υπογραφεί, έχει ξεπεραστεί, είναι η δανειακή σύμβαση ..
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οι συνέπειές του δεν έχουν ξεπεραστεί όμως.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα χειρότερα που έρχονται ν’ αποφευχθούν..
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οι συνέπειές του δεν έχουν ξεπεραστεί όμως, η ανεργία είναι εδώ και η φτώχια είναι εδώ.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μα γι’ αυτό συζητάμε. Εκεί πρέπει να στραφούμε. Γι’ αυτό και τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς, τόσο τα ισοδύναμα που θα υποκαταστήσουν της κοινωνικές αδικίες όσο και τ’ άλλα τα συγκεκριμένα για τους μισθούς, για τον 13ο, 14ο, για τη στήριξη και αν θέλετε, δικαίωση όλων εκείνων που χτυπήθηκαν άδικα από τις οριζόντιες περικοπές, είναι μέσα στην πολιτική μας.
Από κει και πέρα όμως και κάτι άλλο: Το έχουμε πει πολλές φορές, ή θα φτιάξουμε τη νέα Ελλάδα, το νέο ελληνικό κράτος, ή όχι. Οι δυο συνταγματικές αναθεωρήσεις ήταν σούπες, ευθύνονται και τα δυο κόμματα για τον τρόπο που χειρίστηκαν τότε τη συνταγματική αναθεώρηση, τώρα όμως έχουμε καταθέσει 31 σημεία που αλλάζουν την Ελλάδα. Ή θα φτιάξουμε ένα σύγχρονο κράτος, ή θα επιδιορθώσουμε τις βλάβες του σκάφους και θα του βάλουμε καινούργιες μηχανές και καινούργια πορεία, γιατί οι προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον, όχι για την Ελλάδα, για τον κόσμο ολόκληρο, είναι μεγάλες και επικίνδυνες κι εμείς πρέπει να κρατήσουμε και το λαό ενωμένο και την πατρίδα μας περήφανη και με κύρος, που έχει δυστυχώς καταρρακωθεί όπως ξέρετε, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δε μπορώ να μην πω μια κουβέντα για όλα αυτά που άκουσα.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να συμφωνήσουμε και σε κάτι, ως προς την προοπτική τουλάχιστον.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, ειλικρινά εκπλήσσομαι, πρώτον διότι η μνήμη είναι πάρα πολύ ασθενική. Όλοι μιλούν για την κρίση που έγινε επί ΠΑΣΟΚ, ενώ την κρίση την άφησε η Νέα Δημοκρατία και την καυτή πατάτα στα χέρια του ΠΑΣΟΚ αφού είχε αποδράσει από την εξουσία την ξεχνάμε; Ολόκληρο το πρώτο διάστημα, έκανε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, καμία θετική πρόταση δεν έμπαινε πουθενά. Ολόκληρο το δεύτερο διάστημα αγωνιζόταν να μη γίνει η δανειακή σύμβαση. Και στο τρίτο διάστημα την υποχρεώνουν οι φίλοι της οι Ευρωπαίοι να υπογράψει τη συμφωνία σερνόμενη και λέει ότι αυτή ήταν πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Η επόμενη μέρα: Η επόμενη μέρα είναι πάρα πολύ απλή. Το ένα κόμμα λέει «έδιωξα τον Παπανδρέου, θα διώξω και το ΠΑΣΟΚ», αυτή είναι η λογική της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Σαμαρά, «για ν’ αναλάβω μόνος μου, γιατί μόνο ένα κόμμα αποτελεί…»
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μην ερμηνεύετε τον κ. Σαμαρά..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το δε ΠΑΣΟΚ λέει ότι η όλη αυτή εμπειρία μας δίδαξε ότι αν δεν υπάρξει μια συνολικότερη συνύπαρξη δυνάμεων που να εκφράζει την πλειοψηφία του λαού πραγματικά και να έχει ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και βιώσιμο εξόδου από την κρίση, κι εμείς προτείναμε, όχι ισοδύναμα και διάφορα φληναφήματα που ακούμε και υποσχέσεις..
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι και φληναφήματα..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αλλά επί της ουσίας, έχουμε κάνει προτάσεις τι μπορούμε να κάνουμε τον Ιούνιο, τι μπορούμε να κάνουμε το Σεπτέμβριο, τι μπορούμε να κάνουμε τον επόμενο χρόνο και φτάσαμε μέχρι το 2015 που μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο. Κάνουμε λοιπόν τις προτάσεις αυτές και ενώ προσφέρουμε τη συζήτηση στη Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο στη Νέα Δημοκρατία, γιατί δε θέλουμε δικομματική κυβέρνηση, και περισσότερα κόμματα θέλουμε και πιο προοδευτικά από τη Νέα Δημοκρατία στο κάτω-κάτω της γραφής, που ν’ ανήκουν και σ’ ένα χώρο σοσιαλδημοκρατικό, σοσιαλιστικό, αυτό που εκφράζει ο Ολάντ, το ΠΑΣΟΚ, το SPD που είναι κόντρα στο σύνδρομο Μέρκελ και Σαρκοζί, για να δώσουμε τη μάχη της προοδευτικής Ευρώπης.
Επειδή είναι φιλοευρωπαϊκή δύναμη η Νέα Δημοκρατία, εμείς αποδεχόμαστε να συζητήσουμε και να μπούμε στην ίδια κυβέρνηση, ενώ η Νέα Δημοκρατία δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι είναι τελείως διαφορετικές οι στρατηγικές, τελείως διαφορετικές οι γραμμές και νομίζω ο λαός μπορεί να κρίνει ποια είναι η πιο σωστή γραμμή.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού είναι εντελώς διαφορετικές οι γραμμές, διαφορετικές οι πολιτικές, διαφορετικά τα κόμματα, διαφορετικά τα μυαλά, πού τη βρίσκετε λοιπόν…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είπα, οι προεκλογικές κ. Αβραμόπουλε.. Τη Δευτέρα το πρωί όλοι θα σταθούν μπροστά στις ευθύνες τους. Τη Δευτέρα το πρωί, όλοι να είμαστε μπροστά στις ευθύνες μας. Και μπορεί τώρα να έχετε βάλει το ΠΑΣΟΚ στην άκρη και να το βαράτε όλοι, γιατί δήθεν αυτό έκανε την κρίση, που δεν την έκανε την κρίση το ΠΑΣΟΚ, όταν όλοι σας παρακαλούσατε να υπογράψουμε τις συμφωνίες μην τυχόν και δεν τις υπογράψουμε, τώρα που ήρθε η κρίσιμη ώρα, τη Δευτέρα το πρωί, εδώ είμαστε και θα δούμε ποια είναι η υπεύθυνη πατριωτική δύναμη και ποια είναι η δύναμη καθαρού λαϊκισμού και υποσχέσεων.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μια τελευταία κουβέντα: Κάνετε κατά τη γνώμη μου ένα λάθος άθελά σας. Γυρνάτε διαρκώς το τιμόνι προς τα πίσω.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μόνο μπροστά βλέπουμε κ. Αβραμόπουλε. Γι’ αυτό προτείνουμε πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, βιώσιμο σε αντίθεση μ’ εσάς που λέτε συνεχώς υποσχέσεις ως πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή όλα αυτά τα πράγματα τ’ αντιλαμβάνομαι, είναι το προεκλογικό κλίμα, η προεκλογική ένταση κι επειδή όλοι μας στις προεκλογικές περιόδους ζούμε παρόμοιες καταστάσεις, εγώ ξέρω ένα πράγμα: Ότι όσοι μας ακούνε αυτή τη στιγμή, περισσότερο θα σταθούν σ’ εκείνα που είπαμε πριν από λίγο, θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους, θ’ αξιολογήσουν, θα κρίνουν, θα συγκρίνουν και θα δώσουν την Κυριακή τη δύναμη και την εντολή στο κόμμα που με υπευθυνότητα..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι και η Δευτέρα κ. Αβραμόπουλε.. Και θα δω τι μορφή θα πάρει ο κ. Σαμαράς τη Δευτέρα όταν θα είναι μακριά από την αυτοδυναμία και θα θέλει να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας. Να δούμε ποιος θα την κάνει..
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συγκρατήστε λίγο την ορμή σας να πούμε και δυο κουβέντες..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, με συγχωρείτε, σας άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως χαίρομαι που μετά από τόσα χρόνια στην πολιτική δεν έχει πέσει τουλάχιστον η έντασή σας. Ας συνέλθουμε όμως σαν πολιτικό σύστημα γιατί πλέον οδηγούμεθα πέρα από τη γενικευόμενη αντιπολιτική διαμαρτυρία που είναι εξηγήσιμη και δικαιολογημένη, στην απαξίωση της πολιτικής. Και να σας πω και κάτι τελευταίο: Η πολιτική θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Διότι η πολιτική τα έβαλε στη φωτιά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δε διαφωνώ σ’ αυτό.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο ρόλος και η αποστολή μας είναι εντελώς διαφορετικός απ’ ό,τι παλαιότερα. Δεν είναι οι εκλογές οι παλαιότερες όπου το μπαλκόνι..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν είναι οι εποχές των αυτοδυναμιών, δεν είναι εποχές του ενός κόμματος. Είναι οι εποχές ευρύτερων δυνάμεων.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τουλάχιστον ας είναι η εποχή που ακουγόμαστε στα ραδιόφωνα. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι τέρμα τα μπαλκόνια, τέρμα τα συνθήματα. Ουσιαστικός λόγος και εθνική ευθύνη.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριοι σας ευχαριστώ θερμά και τους δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου