Κυριακή, Μαΐου 13, 2012

Νικήτας Κακλαμάνης:Η πρόταση για επανένωση της Κεντροδεξιάς απευθύνεται σε όλους

Την πρότασή του για την ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς, που κατέθεσε στον Αντώνη Σαμαρά, παρουσιάζει ο Νικήτας Κακλαμάνης σε συνέντευξή του στον “Τύπο της Κυριακής”. Ο βουλευτής ξεκαθαρίζει πως αναφέρεται σε όλα τα στελέχη που βρίσκονται εκτός Ν.Δ., από την Ντόρα Μπακογιάνη και τον Στέφανο Μάνο ως τον Πάνο Καμμένο.


Κύριε Κακλαμάνη, είστε από τους πρώτους που βγήκατε δημόσια και κάνατε λόγο για την ανάγκη μιας ευρύτερης συστράτευσης της Κεντροδεξιάς…

Θα πρέπει, επιτέλους, μέσα στη Νέα Δημοκρατία να καταλάβουμε κάτι πολύ απλό. Ότι, δηλαδή, αν δεν μεγιστοποιήσουμε τα όσα μας ενώνουν ως παράταξη και δεν ελαχιστοποιήσουμε όσα μας χωρίζουν, τότε θα πρέπει να αναλάβει καθείς τις ευθύνες του. Νομίζω ότι αυτό ήταν και το νόημα της πρότασης του Αντώνη Σαμαρά για επανένωση της παράταξης. Απευθυνόταν στον κόσμο, που διαχρονικά στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία και όχι μόνο σε στελέχη.

Γι’ αυτό και την περασμένη Πέμπτη, που συναντήθηκα μαζί του, συμφώνησε με την πρόταση που είχα καταθέσει από το βράδυ των εκλογών για την ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα και την ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς…

Θα μπορούσατε να γίνεται πιο σαφής; Σχετικά με τα στελέχη, σε ποια αναφέρεστε; Συμπεριλαμβάνετε και τον Πάνο Καμμένο;

Ολους. Συμπεριλαμβάνω τον Γιώργο Καρατζαφέρη, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Στέφανο Μάνο, τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, τον Στέλιο Παπαθεμελή, καθώς και άλλους λιγότερο επώνυμους αλλά εξίσου χρήσιμους. Και παρά τις ύβρεις που έχει εκτοξεύσει, και τον Πάνο Καμμένο. Με τον Πάνο οι ιδεολογικές διαφορές μας είναι επιφανειακές και το μόνο που θεωρώ ότι μας χωρίζει είναι τα φραστικά ολισθήματα στα οποία υπέπεσε. Προσωπικά, έθιξε και εμένα όταν μίλησε για «δωσίλογους». Τέλος πάντων, αν ασχοληθούμε με αυτά, θα αποτύχει το εγχείρημα της επανένωσης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προεκλογικά είχε απευθύνει πρόσκληση στον κεντροδεξιό χώρο, δεν την είχε προσωποποιήσει αλλά ήταν σαφές σε ποιους απευθυνόταν. Τότε όμως δεν είχε έρθει κανείς…

Προεκλογικά, ό,τι έγινε έγινε… Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ξανά το πρώτο βήμα. Τώρα, χρειάζεται να τεθεί επί τάπητος μια πολιτική πλατφόρμα και να γίνει το δεύτερο βήμα από την υπόλοιπη Κεντροδεξιά. Θεωρώ ότι έτσι θα μπορέσει να ξημερώσει μια άλλη καλύτερη μέρα, μετά τις εκλογές, όταν αυτές γίνουν…

Με ποιους όρους θα πρέπει να επιστρέψουν τα στελέχη αυτά;

Δεν νομίζω ότι κανείς, τόσο κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα, πρέπει να σκέφτεται με όρους. Ο μοναδικός όρος που θα έθετα προσωπικά είναι η σωτηρία της πατρίδας και η ενότητα της παράταξης.

«Να διαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση σχεδόν από μηδενική βάση»

Τι διαφορετικό, τι καινούργιο, θα πείτε στον κόσμο; Γιατί το διακύβευμα που θέσατε, ευρώ ίσον σταθερότητα ή δραχμή ίσον ακυβερνησία, το είχατε καταθέσει, έστω όχι τόσο έντονα, προεκλογικά και δεν σας βγήκε. Το αντίθετο, θα έλεγα…

Θα εκφράσω μια ξεκάθαρη προσωπική άποψη, όπως τη διατύπωσα και στον πρόεδρο του κόμματος. Το μήνυμα των εκλογών της 6ης Μαΐου το λάβαμε. Μνημόνιο, τέλος. Θα πρέπει, όμως, να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους δανειστές μας και να διαπραγματευτούμε τη σύμβαση σχεδόν από μηδενική βάση. Ο ελληνικός λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι για να υπάρξουν καλύτερες μέρες, θα πρέπει να μείνουμε εντός της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που θα επιδιώξουμε να επιστρέψει στις παραδοσιακές της ρίζες, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της πραγματικής οικονομικής σύγκλισης…

Δηλαδή, τι εννοείτε; Να σκύψουμε ξανά το κεφάλι και να δεχθούμε να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μισθούς των 200 ευρώ, που θέλει η κ. Μέρκελ;

Φυσικά και όχι. Δεν θα είναι όμως άδικο, τη στιγμή που σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει αρχίσει να γιγαντώνεται ένα μεγάλο μέτωπο κατά της γερμανικής λιτότητας, η Ελλάδα να μείνει εκτός, όταν μάλιστα οι Ελληνες το έχουν πληρώσει ακριβά επί δυόμισι χρόνια ΠΑΣΟΚ; Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τις συγκυρίες και να πρωτοστατήσουμε στις εξελίξεις, που θα προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές και θα εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση των Ευρωπαίων πολιτών; Γιατί να μην είμαστε παρόντες στις αποφάσεις μεγάλων πολιτικών συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου θα αποφασιστεί η αλλαγή πορείας προς την ανάπτυξη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου