Τετάρτη, Ιουνίου 13, 2012

Νέα ομοβροντία προειδοποιήσεων για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα


«ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ» ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

«Η Ελλάδα δεν θα λάβει επιπλέον βοήθεια αν προκύψει κυβέρνηση που θα αρνηθεί να τηρήσει τους όρους του Μνημονίου», τόνισε η Αυστριακή υπ. Οικονομικών Μ. Φέκτερ...


Μόλις μερικές ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές, οι Ευρωπαίοι (ηγέτες καθώς και κορυφαίοι τεχνοκράτες) «βομβαρδίζουν» τους Ελληνες με έναν ορυμαγδό προειδοποιήσεων σχετικά με το διακύβευμα της επόμενης μέρας. Το μήνυμα, κάτι παραπάνω από σαφές, συνοψίζεται στη ακόλουθη φράση: εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές της, η οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα πρόκειται να διακοπεί. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όσο αυτή σέβεται τις δεσμεύσεις της», δήλωσε χθες απερίφραστα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Περισσότερο αυστηρή και ωμή, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ τόνισε, μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση, πως «η Ευρωζώνη έχει τη σταθερή θέληση να βοηθήσει και όχι να οδηγήσει μια χώρα σε πτώχευση», αλλά με την προϋπόθεση πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Η Ελλάδα δεν θα λάβει επιπλέον οικονομική βοήθεια εάν οι εκλογές της 17ης Ιουνίου αναδείξουν κυβέρνηση που αρνείται να τηρήσει τους όρους του Μνημονίου», σημείωσε ξεκάθαρα η Φέκτερ, ενώ ακριβώς στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε με χθεσινές δηλώσεις του και ο Αντρέας Ντομπρέτ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ.

«Δεν υπάρχει καμία βάση για εξωτερική βοήθεια χωρίς το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε ο Ντομπρέτ για τον οποίο, «η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων χωρίς δικαιολογίες».

Αλλωστε, όπως σημειώνει ο Γερμανός, «για την Ελλάδα στο θέμα αυτό δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση, καθώς κάτι τέτοιο αναπόφευκτα θα υπονόμευε τις ισορροπίες σε άλλες χώρες που εφαρμόζουν το πρόγραμμα διάσωσης». Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σχολίασε και αυτή χθες τα της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN, η Γαλλίδα υποστήριξε πως η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ πρόκειται να εξαρτηθεί από την «πολιτική αποφασιστικότητας και την κινητοποίηση» και ξανακάλεσε τους Ελληνες να πληρώνουν τους φόρους τους.

«Η πληρωμή των φόρων από τους πολίτες είναι αναγκαία για την ανάκαμψη κάθε χώρας, της Ελλάδας όπως και άλλων», τόνισε η Λαγκάρντ σύμφωνα με την οποία, η Ευρωζώνη έχει στη διάθεσή της μόλις τρεις μήνες για να βρει ουσιαστική λύση στην κρίση που απειλεί το ευρώ.

Περισσότερο καχύποπτος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εξέφρασε χθες αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα τηρεί επί του παρόντος τις δανειακές της δεσμεύσεις, ενώ ένας άλλος Γερμανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters, υποστήριξε πως η σύνοδος του G20 (18-19 Ιουνίου) ετοιμάζει «παρέμβαση» σχετική με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί μετά τις εκλογές.

FITCH
Σε επιδείνωση της κρίσης χρέους και υποβάθμιση της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου ενδεχομένως θα οδηγήσει μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. Μιλώντας στο Bloomberg o Αντριου Κόλκουχουν, στέλεχος του Fitch, υποστήριξε ότι «η βασική ανησυχία για την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι η διάχυση της κρίσης, καθώς η άμεση επίπτωση της ελληνικής εξόδου θα είναι μικρή». Συμπλήρωσε ότι όσο η Ευρωζώνη δεν βρίσκει νέες λύσεις, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος διάλυσης της νομισματικής ένωσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου