Μπορεί οι κακοτυχίες των πρώτων ημερών να χτύπησαν την κυβέρνηση μετά τα αιφνίδια ιατρικά προβλήματα του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών κ. Βασίλη Ράπανου, όμως τα μηνύματα που παίρνει το Μέγαρο Μαξίμου από το εξωτερικό είναι ενθαρρυντικά.
Ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη μάχη της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου που θα δοθεί στις Βρυξέλλες, την προσεχή Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι ιατροί που παρακολουθούν την υγεία του πρωθυπουργού. Η προεργασία για την επιτυχία του εγχειρήματος έχει ήδη γίνει. Ο κ. Σαμαράς εδώ και δύο μήνες έχει φροντίσει να αναπτύξει διεθνείς συμμαχίες στο εσωτερικό της Ε.Ε., που θα του επιτρέψουν να πετύχει την ελάφρυνση της ελληνικής οικονομίας και των φορολογουμένων.
«Η επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια είναι το πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε», λέει στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός, που θεωρεί ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα απομακρυνθεί το δυσμενές σενάριο για την ανάγκη λήψης μέτρων άνω των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ την προσεχή διετία.
«Εάν καταφέρουμε τη χρονική επιμήκυνση των μέτρων έως το 2016, αντί του 2014, τότε ο λογαριασμός της μείωσης δαπανών που θα απαιτηθεί για το 2013 θα μειωθεί από τα 7 δισεκατομμύρια στα 3 δισ.», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι περικοπές των δημόσιων δαπανών θα είναι ήπιες και δεν θα περιλαμβάνουν νέες οριζόντιες μειώσεις μισθών, συντάξεων, αλλά και κοινωνικών παροχών, σε μια περίοδο κατά την οποία το κοινωνικό κράτος βρίσκεται σε φάση αποσύνθεσης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η «διευκόλυνση» αυτή δεν θα δοθεί εύκολα από την κυρία Μέρκελ, που σήμερα κρατά το «ταμείο» της Ευρώπης. Ωστόσο, το πρωθυπουργικό γραφείο έχει λάβει θετικά μηνύματα αποδοχής του αιτήματος Σαμαρά, καθώς στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση επιχειρεί μια επανεκκίνηση της οικονομίας με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.
«Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν άλλα λόγια αλλά πράξεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής»,
τονίζει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης ζήτησε από όλους τους υπουργούς πλάνο δράσης με καθορισμένη περίοδο εφαρμογής.
Ο πρωθυπουργός, παρά την πίεση της προεκλογικής περιόδου, δεν εγκαταλείπει τους εντατικούς ρυθμούς της δουλειάς του γνωρίζοντας ότι τις επόμενες 60 ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει πετύχει απτά αποτελέσματα για την ανάσχεση της ύφεσης και την προσέλκυση επενδύσεων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται να ανακοινωθεί η κυβερνητική πολιτική του 2013, το σχέδιο δράσης του κ. Σαμαρά θα αναπτυχθεί στους ακόλουθους τομείς:
1) Βιώσιμη οικονομική πολιτική με αναθεωρημένο Μνημόνιο. Εκτός από την επιμήκυνση του προγράμματος, που θα προκαλέσει εξοικονόμηση τουλάχιστον κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013, ο κ. Σαμαράς βάζει στην ατζέντα της επαναδιαπραγμάτευσης τη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% στην εστίαση, προκειμένου να τονωθεί ο τουρισμός και να αυξηθεί η ζήτηση στην αγορά.
2) Αποκρατικοποιήσεις-εξπρές. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων καθώς δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν σε καμία ουσιαστική πώληση ΔΕΚΟ, πέραν του συμφωνηθέντος από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. πακέτου μετοχών του ΟΤΕ. Ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει μια εντυπωσιακή συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή προκειμένου να φανεί στη διεθνή αγορά ότι η Ελλάδα κρύβει ευκαιρίες και προσφέρεται για τοποθέτηση κεφαλαίων. «Ο ΟΣΕ θα μπορούσε να είναι το πρώτο δείγμα γραφής στοχευμένων αποκρατικοποιήσεων καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από Ρωσία, Κίνα και Γαλλία», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, που θα ήθελαν να κλείσουν την αιμορραγία του Κρατικού Προϋπολογισμού από τα ελλείμματα του ΟΣΕ μέσα από τη σύναψη διεθνούς στρατηγικής συμμαχίας.
3) Επιχείρηση επενδύσεις μέσω… Χατζηδάκη. Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει στους συνομιλητές του ότι κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. «Πρόκειται ουσιαστικά για ένα καθετοποιημένο υπουργείο προκειμένου να αποφύγουμε την κατάρα των συναρμοδιοτήτων και να τρέξουμε με γρήγορο ρυθμό τις επενδύσεις», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς που εμπιστεύθηκε το χαρτοφυλάκιο αυτό σε μια ομάδα νέων πολιτικών υπό τον κ. Χατζηδάκη, που ήδη έχει δώσει διαπιστευτήρια αποτελεσματικότητας. Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης θα τρέξει τα δημόσια έργα, ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς, που διαπνέεται από φιλελεύθερη οπτική, θα επιχειρήσει την απελευθέρωση των αγορών και το χτύπημα των καρτέλ, ενώ ο έτερος υφυπουργός Παναγιώτης Μηταράκης θα αγωνισθεί για την προσέλκυση επενδύσεων. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι επενδύσεις ταχείας δράσης εντοπίζονται κυρίως στον τουριστικό τομέα, όπου και θα δοθεί βάρος. Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλης θα «κυνηγήσει» την προσέλκυση επενδύσεων από το εφοπλιστικό κεφάλαιο και ο υφυπουργός του, κ. Γ. Βερνίκος, θα δώσει προτεραιότητα στην κατασκευή υποδομών (μαρίνες κ.λπ.) στα νησιά.
4) Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΠΑ. Στο Μαξίμου έχουν διαπιστώσει ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων οφείλονται σε ατέλειες που υπάρχουν στη δομή του ΕΣΠΑ. «Αντί να ζητάει κάθε δήμαρχος κοινοτικά κονδύλια για έργα στην περιοχή του, το υπουργείο Ανάπτυξης θα καθορίσει κεντρικά (σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες) τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις στις περιφέρειες, προκειμένου να επιταχυνθούν οι εκταμιεύσεις. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και με ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του ΕΤΕΑΝ, (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) που μέχρι τώρα δεν κατάφερε να δώσει χρηματοδοτικές λύσεις στην αγορά.
5) Ενίσχυση των ασθενεστέρων. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα «χτυπηθούν» τις επόμενες ημέρες από τα νέα εκκαθαριστικά, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, που είχε αποφασίσει τον Οκτώβριο του 2011 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και είχε καταψηφίσει η Νέα Δημοκρατία. Ηδη έχει εξαγγελθεί η ρύθμιση πληρωμής των οφειλών, ενώ εξετάζονται και πρόσθετα μέτρα εάν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τρόπους για την ενίσχυση των ασθενεστέρων με πρώτο βήμα την υλοποίηση της δέσμευσης για αποκατάσταση των συντάξεων κάτω των 700 ευρώ, αλλά και των επιδομάτων για τριτέκνους και πολυτέκνους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου