Δευτέρα, Ιουλίου 23, 2012

Ενεση... 1,4 δισ. € για μικρομεσαίους έως το 2015

Το πρώτο «πακέτο» 600 εκ. ευρώ πρόκειται να διοχετεύσει στην αγορά η ΕΤΕπ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2013. Επίσης συμφωνήθηκε η υποστήριξη της ΕΤΕπ στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ, στη χρηματοδότηση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και στην προώθηση έργων σε ενέργεια και διαχείριση αποβλήτων.


Κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί η συμφωνία που «κλείδωσε» μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και προβλέπει ροή κοινοτικών κονδυλίων στη χώρα μας ύψους 1,4 δισ. ευρώ έως το 2015, χωρίς «ρήτρα δραχμής». Μάλιστα, το πρώτο «πακέτο» ύψους 600 εκ. ευρώ πρόκειται να διοχετεύσει στην αγορά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.

Πέρα όμως από την «ένεση» ρευστότητας στους μικρομεσαίους, η συμφωνία που επετεύχθη το περασμένο Σάββατο, κατά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης Γιάννης Στουρνάρας και Κωστής Χατζηδάκης με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ και Πλούταρχο Σακελλάρη, προβλέπει την υποστήριξη της ΕΤΕπ στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), στη χρηματοδότηση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και στην προώθηση έργων σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια και η διαχείριση αποβλήτων.

Τα μεγάλα έργα
Για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομών θα δημιουργηθεί ένα ακόμη Ταμείο και συμφωνήθηκε η παροχή στήριξης για την ολοκλήρωση των πέντε αυτοκινητοδρόμων.

Βέβαια, για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία αυτή, χρειάστηκε να ξεπεραστούν μια σειρά από εμπόδια, με βασικότερο τη «ρήτρα δραχμής», που αν και επισήμως δεν υπήρξε ποτέ, βάσει των λεγομένων του αντιπρόεδρου της ΕΤΕπ Πλ. Σακελλάρη, όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας «ξεκαθαρίστηκε σήμερα σε ό,τι αφορά στη ρήτρα πως οι πληρωμές θα γίνουν σε ευρώ και παρότι δεν υπήρχε θέμα αναφοράς σε δραχμή, ωστόσο δεν ήταν ξεκάθαρο αυτό το σημείο».

Οπως δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντησή τους τόσο ο πρόεδρος της ΕΤΕπ όσο και οι δύο υπουργοί, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν στο τεχνικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης, ενώ επιπλέον επιτεύχθηκε και πολιτική συμφωνία για συμμετοχή της ΕΤΕπ σε μελλοντικές συμφωνίες για τη διευκόλυνση των επενδυτών για ιδιωτικοποιήσεις και για έργα ΣΔΙΤ.

«Η διαπραγμάτευση πήγε καλά, συμφωνήσαμε σε όλα. Νομίζω οι συμφωνίες θα υπογραφούν μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, ενώ ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τη συμφωνία ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι ότι, εκτός από τα έργα υποδομής και τη στήριξη των μικρομεσαίων, η συνεργασία αυτή θα επεκταθεί στη διευκόλυνση της πραγματοποίησης ξένων επενδύσεων στη χώρα, αλλά και στη διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι όροι
Ταμείο Εγγύησης με πόρους από ΕΣΠΑ και ΕΤΕπ

Με τη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΤΕπ προβλέπονται οι όροι για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω τραπεζών. Παράλληλα, ενεργοποιείται η συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγύησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είχε υπογραφεί τον Μάρτιο και υλοποιείται τώρα, προβλέποντας ότι η ΕΤΕπ θα χορηγήσει ως το τέλος του 2015 συνολικά κεφάλαια 1,44 δισ. ευρώ, με το εξής χρονοδιάγραμμα:

600 εκατ. ευρώ ως τον Ιανουάριο του 2013, δηλαδή το επόμενο εξάμηνο.
1 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο του 2013 και
1,44 δισ. έως το τέλος του 2015.

Χρηματοδότηση
Το Ταμείο Εγγύησης θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ και με κεφάλαια από την ΕΤΕπ με μόχλευση 1:2. Συμφωνήθηκε ακόμη η δημιουργία Ταμείου Επιμερισμού Κινδύνου για Εργα Υποδομών και Παραγωγικών Επενδύσεων, με εγγύηση πόρων του ΕΣΠΑ και μόχλευση από την ΕΤΕπ, καθώς και η παροχή στήριξης της ΕΤΕπ στην ολοκλήρωση των Αυτοκινητοδρόμων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης.

Κώστας Νάνος

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου