Πέμπτη, Ιουλίου 26, 2012

Μοσκοβισί και Ντε Γκίντος: Ανάγκη για τραπεζικό επόπτη έως το τέλος του 2012

Κάλεσμα για τη σύσταση ενιαίου επόπτη για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης έως τα τέλη του 2012 πραγματοποίησαν ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, και ο ισπανός ομόλογός του, Λούις ντε Γκίντος, έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.


«Η κοινή μας στρατηγική για τη σταθερότητα της ευρωζώνης περιλαμβάνει την υιοθέτηση, έως το τέλος αυτού του έτους, ενός εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ, με την εμπλοκή της ΕΚΤ», σχολίασαν χαρακτηριστικά οι δύο υπουργοί σε κοινή γραπτή δήλωση που εξέδωσαν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θεωρείται η επικρατέστερη υποψήφια για την ανάληψη των καθηκόντων επίβλεψης του χρηματοπιστωτικού τομέα της Γηραιάς Ηπείρου.

Πρέπει να επισημανθεί πως η υλοποίηση του ενιαίου τραπεζικού επόπτη συνιστά προϋπόθεση ώστε να μπορέσει ο ESM, ο μόνιμος Ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης, να δανείζει κεφάλαια απ’ ευθείας σε προβληματικές τράπεζες. Υπό το υπάρχον καθεστώς, ο ESM και ο προσωρινός EFSF μπορούν να δανειοδοτούν μονάχα κράτη, επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος τους και συνεπώς πιέζοντας το κόστος δανεισμού που αντιμετωπίζουν.

Αυτό το σύστημα θεωρείται υπεύθυνο για την κλιμακούμενη αλληλεξάρτηση μεταξύ υπερχρεωμένων χωρών και αδύναμων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δεδομένου μάλιστα ότι οι δοκιμαζόμενες εγχώριες τράπεζες συγκαταλέγονται συνήθως στους σημαντικότερους αγοραστές κρατικών ομόλογων.

«Περιμένουμε προτάσεις από την [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή έως το Σεπτέμβριο και δεσμευόμαστε για μία ταχεία διαπραγμάτευση. Αυτός ο εποπτικός μηχανισμός θα ανοίξει το δρόμο για απ’ ευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις [τραπεζών] με τους κατάλληλους όρους», σημειώνουν οι δύο υπουργοί.

Εάν ο τραπεζικός επόπτης υλοποιηθεί, τότε τα δάνεια που θα λάβει η Ισπανία θα αφαιρεθούν από το δημόσιο χρέος της χώρας, θεωρητικά κατευνάζοντας τους φόβους των επενδυτών και επομένως μειώνοντας το κόστος δανεισμού της Μαδρίτης.

Ωστόσο, άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της νομισματικής ένωσης, με πρώτο τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν εκτιμήσει πως θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να συσταθεί ο τραπεζικός επόπτης, «πληγώνοντας» τις ελπίδες της Μαδρίτης για γρήγορη απομάκρυνση των δανείων από το δημόσιο χρέος τους. Ο κ. Σόιμπλε έχει τοποθετήσει τη σύσταση του εποπτικού μηχανισμού το νωρίτερο στις αρχές του 2013.

Η συνάντηση του κ. Μοσκοβισί με τον κ. Ντε Γκίντος έγινε σε μία ατμόσφαιρα αυξανόμενης αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ισπανίας, καθώς το κόστος δανεισμού της Μαδρίτης εξακολουθεί να κυμαίνεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Αυτή τη στιγμή, η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά διαμορφώνεται στο 7,42%, επιτόκιο που θεωρείται απαγορευτικό για τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους μέσω νέου δανεισμού από τις αγορές. ο δεκαετής τίτλος αποτελεί μέτρο αναφοράς για το αξιόχρεο ενός κράτους, και η εντυπωσιακά υψηλή απόδοσή των χρεογράφων της Μαδρίτης καταδεικνύει την συνεχιζόμενη ανησυχία των επενδυτών όσον αφορά την αξιοπιστία του ισπανικού χρέους.

Παρά την ανησυχία των αγορών, οι κκ. Μοσκοβισί και Ντε Γκίντος υπογράμμισαν την πίστη τους στην ισπανική οικονομία: «Πιστεύουμε ότι το τρέχον επίπεδο επιτοκίων που κυριαρχεί στις αγορές χρέους δεν αντανακλά τα θεμέλια της ισπανικής οικονομίας, τις δυνατότητες ανάπτυξής της και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου