Πέμπτη, Ιουλίου 05, 2012
Ανεβάζουν τον διακόπτη για είσοδο ιδιωτών στη ΔΕΗ
Οι αποκρατικοποιήσεις βασικός πυλώνας των αυριανών προγραμματικών δηλώσεων.
Στο τραπέζι με τις αποκρατικοποιήσεις που επεξεργάζεται η νέα κυβέρνηση βρίσκεται πλέον και η ΔΕΗ, ενώ χρόνο φαίνεται να κερδίζει ο ΟΠΑΠ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ενταχθεί στο πρώτο κύμα δημοσίων οργανισμών που θα αναζητήσουν αγοραστή.
Το πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα των προγραμματικών δηλώσεων που θα αναγνώσει αύριο το απόγευμα ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, εξετάστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου των εκπροσώπων των τριών κυβερνητικών εταίρων (Χρύσανθος Λαζαρίδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Χατζησωκράτης) και πιθανότατα θα οριστικοποιηθεί σήμερα σε νεότερη συνάντηση των τριών εκπροσώπων.
Κατά τις ίδιες πηγές, το θέμα της ΔΕΗ συζητήθηκε διεξοδικά στη χθεσινή σύσκεψη και δεν αποκλείεται να γίνει ειδική αναφορά από τον κ. Σαμαρά στη Βουλή για την ένταξή της σε ένα πακέτο μελλοντικών ιδιωτικοποιήσεων, αφού προηγηθεί η κατάτμησή της σε επιμέρους εταιρείες (λιγνιτικές μονάδες, δίκτυο κ.ά.).
ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κοινός τόπος για τους κυβερνητικούς εταίρους αποτελεί η άμεση έναρξη των διαδικασιών - ακόμη κι εντός του Αυγούστου - για την ιδιωτικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, των Κρατικών Λαχείων και των τριών θυγατρικών της Αγροτικής Τράπεζας (ΣΕΚΑΠ, Βιομηχανία Ζάχαρης, Γαλακτοκομική Δωδώνη).
Παράλληλα θα τρέξουν και οι συμβάσεις παραχώρησης για λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια και τμημάτων της Εγνατίας Οδού, καθώς και οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα προωθηθεί η μεταβίβαση του ΟΠΑΠ, για την οποία καταγράφονται σοβαρές ενστάσεις και εντός της ΝΔ.
Η σύσκεψη των κομματικών εκπροσώπων δεν ολοκληρώθηκε χθες, κυρίως επειδή το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έθεσαν θέμα ελλιπούς προετοιμασίας από την πλευρά της ΝΔ και ζήτησαν να ενημερωθούν σήμερα για το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού - που θα πρέπει να ακολουθούν, όπως έλεγαν κομματικές πηγές, τη διακήρυξη αρχών των τριών κομμάτων. Μέσα από εκατέρωθεν πολιτικούς συμβιβασμούς, πάντως, έχει ήδη διαμορφωθεί μια κοινή κυβερνητική ατζέντα που επικεντρώνεται στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών χωρίς καθυστερήσεις, καθώς και σε μια σειρά από κοινές επιδιώξεις που περνούν και μέσα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (όχι νέοι φόροι ή περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% κ.λπ.).
tanea.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου