Σάββατο, Ιουλίου 28, 2012
Το κρίσιμο τεστ της κυβέρνησης των τριών κομμάτων
Το πρώτο κρίσιμο τεστ περνά τη Δευτέρα η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, καθώς στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και να οριστικοποιηθούν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, που θα παρουσιαστούν την ίδια ημέρα και στην τρόικα.
Ισοδύναμα μέτρα 1,5 δισ. ευρώ αναζητά εντός 48 ωρών το οικονομικό επιτελείο, μετά τη σαφή απόρριψη από την πλευρά των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση των προτάσεων με τις οποίες έμπαινε πλαφόν στις συντάξεις στο ύψος των 2.300 ευρώ, επιβάλλονταν περικοπές 10% σε όλες τις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ, κόβονταν οι διπλές συντάξεις και έμπαινε νέο μαχαίρι στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.
Από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ το οποίο τέθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς στη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης, στα 10 δισ. ευρώ με βαριά καρδιά, υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία.
Για το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ ζητήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο εναλλακτικές επιλογές ώστε στη συνάντηση των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη τη Δευτέρα να ανάψει το πράσινο φως για να παραδοθεί η τελική λίστα των προτεινόμενων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα.
Χαρακτηριστικές των αποστάσεων που κράτησαν ευθύς εξαρχής οι πολιτικοί αρχηγοί από τα προτεινόμενα μέτρα ήταν η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε «μέτρα φωτιά και λάβρα» και η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με την οποία «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ματώνει».
Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από το πρωί της Παρασκευής στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, όπου πέφτει το μεγάλο βάρος των προτάσεων, οι συσκέψεις διαδέχονταν η μία την άλλη με στόχο να κλείσει το αργότερο το πρωί της Δευτέρας ο κατάλογος.
Μέχρι τη Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να ολοκληρώσει τη δέσμη των εναλλακτικών προτάσεων σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:
Συντάξεις: αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για τις επικουρικές, πλαφόν 2.300 ευρώ για το άθροισμα των συντάξιμων αποδοχών με παράλληλη περικοπή των διπλών συντάξεων, περικοπές 10% στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ και ψαλίδι 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ προκειμένου να επιστρέψουν στα επίπεδα των 330 ευρώ του 2009.
Μισθοί: νέο μαχαίρι στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο εξοικονομήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, κατάργηση των «υπολειμμάτων» από τον 13ο και 14ο μισθό τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ.
Εφάπαξ: αναδρομική μείωση των εφάπαξ στα περισσότερα Ταμεία τα οποία χορηγούν σημαντικά μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Ήδη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ανακοινώσει ότι η μείωση στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 22,67% και σύμφωνα με πληροφορίες θα εφαρμοστεί αμέσως, ίσως και με αναδρομική ισχύ, ώστε να αγγίξει και τους 53.000 δημοσίους
υπαλλήλους οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής εφάπαξ την τελευταία διετία.
Επιδόματα: από τον κατάλογο των 89 κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων φαίνεται να γλιτώνουν μόνο το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ. Για όλα τα υπόλοιπα θα καθιερωθούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
Υγεία: καθιέρωση ανώτατου πλαφόν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κάθε ασφαλισμένος θα δικαιούται σε ετήσια βάση κάλυψη φαρμάκων και νοσηλείας ύψους 1.500 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται η συνταγογράφηση φαρμάκων, δύο τσεκάπ τον χρόνο και μία νοσηλεία σε ιδιωτικό ή δημόσιο θεραπευτήριο. Αν ο λογαριασμός ξεπερνά τα 1.500 ευρώ συμμετοχής του ασφαλιστικού ταμείου, τότε ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώνει 10 ευρώ για κάθε έξτρα επίσκεψη σε γιατρούς και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου αν χρειάζονται περισσότερες ημέρες νοσηλείας.
Παιδεία: δίδακτρα από 200 ευρώ έως και 2.000 ευρώ τον χρόνο για «αιώνιους φοιτητές» και μεταπτυχιακούς, συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ και αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου