Στις 31 Μαΐου ο Αντώνης Σαμαράς είχε παρουσιάσει τις 18 προτάσεις του για την Ελλάδα, προτάσεις που θα έμπαιναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Τότε είχε πει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ θα κινούνταν στο τρίπτυχο: ανάκαμψη-ανακούφιση- επαναδιαπραγμάτευση.
Επρόκειτο για...
ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που όλοι είχαμε χειροκροτήσει και είχαμε πει ότι θα πρέπει να είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας προκειμένου να μην καταρρεύσει η κοινωνία.
Στην συνέχεια, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο μηνών προστέθηκαν κι άλλες «κόκκινες γραμμές» όπως αυτή της μη περικοπής των ειδικών μισθολογίων και η δέσμευση για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που θα ανακούφιζε χιλιάδες επαγγελματίες, θα μείωνε το κόστος του τουριστικού προϊόντος και θα έφερνε περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους. Η μείωση όμως μετατέθηκε για το 2013 «και βλέπουμε» όπως δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα τουριστική σεζόν έχει δυστυχώς χαθεί.
Από το σχέδιο των 18 προτάσεων, όλοι ξέραμε πως άλλα μέτρα ήταν άμεσα υλοποιήσιμα, και άλλα θα χρειαζόταν κάποια πίστωση χρόνου και κάποιες προϋποθέσεις για να εφαρμοστούν. Περιμέναμε όμως να αρχίσει μια συνολική προσπάθεια προς την κατεύθυνση υλοποίησης του μεγαλύτερου μέρους αυτών των προτάσεων. Κι όμως, τις τελευταίες ημέρες, που το πακέτο πάει να «κλείσει», βλέπουμε πολλά ανησυχητικά σημάδια που κάνουν τις κόκκινες γραμμές να ξεθωριάζουν σιγά-σιγά και να χάνονται.
Για τα ειδικά μισθολόγια διαρρέεται ότι θα περικοπούν 12%, μέτρο που έχει κλειδώσει διότι δε βγαίνει το πακέτο. Γίνονται βέβαια, λέει, προσπάθειες για να σωθούν οι μάχιμοι στρατιωτικοί. Φαίνεται όμως, πως τα ισοδύναμα μέτρα που θα απέτρεπαν αυτές τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων δεν βρέθηκαν τελικά. Και από ότι όλα δείχνουν, θα πέσει ο πέλεκυς της μείωσής τους κατά 12% από το 2013.
Για τις συντάξεις, το περίφημο πλαφόν έχει γίνει ασανσέρ. Στην αρχή έλεγαν ότι θα κοπούν μόνο οι υψηλές συντάξεις κι έβαζαν πλαφόν τα 2.400 ευρώ, μετά τα 2.000, έπεσαν στα 1.800 και τελικά, η μπάλα πήρε και τις μεσαίες συντάξεις και το πλαφόν κατέβηκε αρχικά στα 1.400 ευρώ, ενώ τώρα μιλούν για 800 ή ακόμη και 700 ευρώ ως σημείο εκκίνησης των προοδευτικών περικοπών. Δηλαδή στο παιχνίδι του οριζόντιου πετσοκόμματος μπήκαν και οι γλίσχρες συντάξεις των μικρομεσαίων συνταξιούχων. Αυτές οι περικοπές, παρόλο που αφήνουν κατά τον κ. Βρούτση απ’ έξω το 80% των συνταξιούχων, δεν μπορούν να θεωρηθούν «στοχευμένες». Πρόκειται για οριζόντιες περικοπές, που στρέφονται ξεκάθαρα κατά των μικρομεσαίων συνταξιούχων. Αυτή είναι η ανακούφιση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση;
Το κακό έρχεται να ολοκληρωθεί με το «ψαλίδι» στα «βοηθήματα» των 360 ευρώ του ΟΓΑ που διαρρέεται επίσης μετ’ επιτάσεως. Αν γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα, τότε ζήτω που καήκαμε. Για να μην αναφέρουμε την ολοκληρωτική κατάργηση των δώρων στο δημόσιο τομέα. Μέτρα, που οδηγούν με ακρίβεια και σε νέο γύρο περικοπών στον ιδιωτικό τομέα.
Από το «πακέτο» των 18 προτάσεων που προεκλογικά είχαν διακηρυχθεί, βήματα προόδου έγιναν μονάχα στην κατεύθυνση των ρυθμίσεων των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων (οι περίφημες 7 δόσεις), κρατήθηκαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα (για πόσο ακόμη άραγε;), άρχισε η συζήτηση για υλοποίηση της νέας μορφής «εφεδρείας» (που όμως αντιμετωπίζει εσωτερικά προσκόμματα από την ΔΗΜΑΡ), έγιναν τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων (δειλά ακόμη), και ξεκίνησε με το σχέδιο «Ξένιος Ζευς» η αντιμετώπιση στην πράξη των συνεπειών της λαθρομετανάστευσης στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης των πόλεων» που είχε διακηρύξει ο Πρωθυπουργός (ελπίζοντας πως δεν θα μεταφερθεί το πρόβλημα στην περιφέρεια, επικροτούμε το μέτρο και το υποστηρίζουμε).
Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της, πως ο κόσμος δεν έχει πια αντοχές, ούτε μνήμη λωτοφάγων, για να ξεχάσει τι του υποσχέθηκαν. Η περίοδος χάριτος θα είναι πολύ «στενάχωρη» και οι αντιδράσεις της κοινωνίας ίσως γίνουν ανεξέλεγκτες. Τα επόμενα βήματα της τρικομματικής διακυβέρνησης, θα χρειαστεί να είναι πολύ προσεκτικά και τα μέτρα που τελικά θα προκριθούν είναι ανάγκη να «κουμπώνουν» όσο γίνεται περισσότερο πάνω στις αρχικές 18 προτάσεις του Πρωθυπουργού. Αλλιώς, πολύ φοβόμαστε πως η ανοχή της κοινωνίας θα εξατμιστεί γρηγορότερα από ότι αναμενόταν με απρόβλεπτες συνέπειες, όχι μονάχα για την βιωσιμότητα της ίδιας της κυβέρνησης και για την κοινωνική συνοχή αλλά και για το μέλλον της ίδιας της χώρας....
antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου