Σάββατο, Δεκεμβρίου 15, 2012

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ

Απειλή για την κυβερνητική συνοχή τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα ασυνεννοησίας


Λύση στα διαρκή φαινόμενα ασυνεννοησίας που παρατηρούνται στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης θα κληθεί να δώσει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός, ώστε να διατηρηθεί ακέραια η ενδοκυβερνητική συνοχή, που συνεχώς δοκιμάζεται επ’ αφορμής αποφάσεων και πρωτοβουλιών που δείχνουν να λαμβάνονται ερήμην των κ.κ. Βειζέλου και Κουβέλη.

Τόσο το Eurogroup όσο και η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να σημάνουν το σφύριγμα της λήξης ενός δύσκολου αγώνα για το Μαξίμου, ανάβντας το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Από εκεί και πέρα όμως ξεκινάει πλέον ξεκινά ένα ακόμη δυσκολότερο εγχείρημα για την κυβέρνηση, η οποία θα δώσει τη μάχη στο βασικότερο πεδίο, αυτό της αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών.

Είναι ηλίου φαεινότερο συνεπώς ότι, για την κυβέρνηση αναδεικνύεται ως ιδιαιτέρως κρίσιμη η αναγκαιότητα συμφωνίας μεταξύ των τριών αρχηγών, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει φανεί να επιτυγχάνεται. Οι «γκρίζες ζώνες» ανάμεσα σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, δεν αποτυπώνονται μόνο όσον αφορά στους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών, η στάση και οι αποφάσεις τού οποίου έχουν αποτελέσει αιτία τριβής ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τους κυβερνητικούς του εταίρους.

Φαινόμενα, όχι μόνο ασυμφωνίας αλλά και δυσλειτουργίας έχουν αποτυπωθεί και σε σειρά άλλων ζητημάτων, τα οποία μάλιστα δεν εντάσσονται καν στο πλαίσιο των αυστηρών ιδεολογικών διαφοροποιήσεων, όπως π.χ. το ζήτημα της ιθαγένειας και της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.

Τελευταίο κρούσμα, η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης για το ωράριο των καταστημάτων, θέμα για το οποίο αποτυπώθηκε η διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ όχι μόνον ως προς αυτό καθαυτό αλλά και για το γεγονός ότι ο κ. Χατζηδάκης προχώρησε στην ανακοίνωση της απόφασής του, χωρίς νωρίτερα να έχει προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη των κυβερνητικών εταίρων –τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν από την πλευρά της Ιπποκράτους και της Αγ. Κωνσταντίνου.

Τέτοια ζητήματα βέβαια, εκ πρώτης όψεως, δείχνουν να έχουν μικρές διαστάσεις. Εν τούτοις, στην γενικότερη ρευστότητα του πολιτικού κλίματος –και με τον κίνδυνο οι εξελίξεις στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» να πυροδοτήσουν ντόμινο που θα επηρεάσει και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα- ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκληθεί πολιτική κρίση από το πουθενά.

Από το Μαξίμου δείχνουν να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους, για την ώρα όμως περιορίζονται να θέτουν τον χρονικό πήχη στην εκταμίευση της δόσης, πριν κληθούν να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις.

Αφήνεται ωστόσο να εννηθεί ότι, δεδομένης και της ανάγκης για διατήρηση της συνοχής των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων κυβερνητικής συνεργασίας, ο πρωθυπουργός αναμένεται, ίσως και πριν από τις γιορτές να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή.

Πάνος Ρασσιάς-NEWPOST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου