Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2013

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΟ "ΣΤΡΙΦΤΟ" ΑΠΟ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Ρεπορτάζ : Θάνος Πασχάλης
(από την Ελευθεροτυπία)
Κοινό μυστικό για τους θεριακλήδες καπνιστές και όχι μόνο αποτελεί το γεγονός της ανεξέλεγκτης διακίνησης και διάθεσης στην αγορά σε πολλές καπνοπαραγωγικές περιοχές από ορισμένους καπνοπαραγωγούς...

τόνων χύμα και αφορολόγητου καπνού ο οποίος αποτελεί την πρώτη ύλη για το δημοφιλές "στριφτό". Και αυτό γιατί άλλο; αποφέρει σημαντικά κέρδη στους επιτήδειους παραγωγούς καθώς παρακάμπτουν την νόμιμη και υποχρεωτική διάθεση της παραγωγής τους σε εταιρίες καπνεμπόρων και δια της πλαγίας οδού διαθέτουν αφορολόγητα το προϊόν τους στην αγορά. Ήδη το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας έχει εντοπίσει περιπτώσεις καπνοπαραγωγών στην Φωκίδα, την Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία που εμπορεύονται την παραγωγή τους σε σημεία λιανικής πώλησης χωρίς φυσικά να υποβάλλονται σε οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση. Η έκταση του λαθρεμπορίου καπνού έχει κινητοποιήσει τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές καθώς η παράκαμψη της νόμιμης οδού έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτουν διαφυγόντες φόροι για το δημόσιο ύψους 400 εκατομμύρια  ευρώ τον χρόνο.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό διάθεσης τόνων καπνού στην αγορά εντοπίστηκε τυχαία  στο Πολύδροσο Φωκίδας όταν πιάστηκε φορτηγό από το ΣΔΟΕ να μεταφέρει τόνους καπνού χωρίς παραστατικά και για άγνωστο παραλήπτη. Ο καπνοπαραγωγός που διατηρεί αποθήκη στην περιοχή δεν είχε υπογράψει-όπως προβλέπεται- σύμβαση για την διάθεση του προϊόντος του με καμία εταιρία εμπορίας καπνού προκειμένου στην συνέχεια να διατεθεί σε καπνοβιομηχανία. Το απίστευτο στην περίπτωση αυτή είναι ότι ο συγκεκριμένος καπνοπαραγωγός φαίνεται να ελάμβανε και επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 150.000 ευρώ τον χρόνο ενώ το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών έφερε στο φως δεκάδες συναλλαγές 400.000-500.000 ευρώ τον χρόνο.
Το παραεμπόριο ή λαθρεμπόριο καπνού μας έλεγε στέλεχος του ΣΔΟΕ έχει εξαπλωθεί σε όλες τις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και αρκετοί παραγωγοί έχουν φθάσει στο σημείο να πωλούν χύμα και αφορολόγητα τον ανεπεξέργαστο καπνό τους σε επιλεγμένα σημεία επεξεργασίας ή λιανικής πώλησης. Η στροφή του κόσμου στα "στριφτά" τσιγάρα έδωσε το πάτημα για την άνθιση του φαινομένου την ίδια στιγμή που άλλα κυκλώματα εισάγουν μέσω τρίτων χωρών από την στεριά και την θάλασσα τόνους πακέτων τσιγάρων στα οποία έχουν αντιγράψει τα νόμιμα σήματα καπνοβιομηχανιών και έχουν επικολλήσει ακόμη και τις γνωστές φορολογικές ετικέτες.
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΠΝΟΥ
Η επιβολή πρόσθετων φόρων τα τελευταία χρόνια στο καπνικό δίκτυο και οι τιμές των πακέτων τσιγάρων που φθάνουν έως τα 4 ευρώ έχουν δημιουργήσει μία νέα εστία  ανομίας και παραβατικότητας ανάλογη με αυτή του λαθρεμπορίου καυσίμων. Τα κέρδη για τους λαθρέμπορους από απλούς καπνοπαραγωγούς μέχρι εμπόρους και διακινητές ( λειτουργούν στοιχειώδη συσκευαστήρια λαθραίων τσιγάρων εντός και εκτός Ελλάδας) είναι τεράστια και αγγίζουν τα 1,2 δις ευρώ.
Παράγοντες των καπνοβιομηχανιών κρούουν κατά καιρούς τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας την παρέμβαση των ελεγκτικών αρχών καθώς όπως εκτιμούν οι απώλειες των φορολογικών εσόδων για το δημόσιο αγγίζουν κάθε χρόνο τα 400 εκατομμύρια ευρώ! Παράλληλα λόγω της μείωσης των περιθωρίων κέρδους από την υπέρμετρη φορολόγηση οι βιομηχανίες, οι χονδρέμποροι και τα σημεία λιανικής πώλησης καπνικών προϊόντων βρίσκονται στον τοίχο καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τον άνισο ανταγωνισμό που γεννάει η ολοένα και αυξανόμενη επέκταση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα, τα "στριφτά" και τα πούρα φτάνοντας πλέον να καλύπτει  το 15% της συνολικής κατανάλωσης. Σήμερα, μας έλεγε στέλεχος της καπνοβιομηχανίας, το 83% της τιμής ενός πακέτου τσιγάρων αξίας 3,5 ευρώ είναι φόροι. Όμως παρά την υπερφορολόγηση, τα έσοδα του κράτους όπως έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το 2013 θα είναι μόνο 2,5 δις ευρώ έναντι 3,,9 δις ευρώ το 2011.Που οφείλεται αυτό; Στο εκτεταμένο λαθρεμπόριο καπνού που μετά τα τσιγάρα απέκτησε και νέο πεδίο δραστηριότητας και ανάπτυξης με το χύμα καπνό καθώς τα στριφτά τσιγάρα είναι λόγω της κρίσης από τα πλέον δημοφιλή και γνωρίζουν μεγάλη ζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου