Πέμπτη, Απριλίου 25, 2013

Η πρώτη συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα ...



Για μία αλλαγή στάσης του κόμματος και για μία νέα αρχή, την οποία επέβαλε το 19ο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, κάνει λόγο ο νέος γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας....


«Το 19ο Συνέδριο άνοιξε, με τις ... ομόφωνα ψηφισμένες αποφάσεις του, στις σημερινές συνθήκες, το δρόμο, την εναλλακτική διέξοδο για το λαό, διατύπωσε την πρόταση εξουσίας προς την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την οριστική έξοδο από το φαύλο κύκλο των καπιταλιστικών κρίσεων, για την ευημερία του λαού και της νεολαίας», επισημαίνει σε συνέντευξή του στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» ο κ. Κουτσούμπας.

Οπως σημειώνει, «πρέπει να γίνει αποφασιστικά μια νέα αρχή, μέσα στη συνέχεια της μεγάλης πείρας που έχουμε συσσωρεύσει, ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στην επιταγή του Συνεδρίου που συμπυκνώνεται στη φράση: να γίνουμε Κόμμα παντός καιρού». Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι σημαίνει κόμμα ικανό να παλεύει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες με στόχο τη συγκέντρωση δυνάμεων, προετοιμασμένο για την στιγμή που «η πορεία των εξελίξεων και της ταξικής πάλης, θα θέσουν στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της κατάκτησης της εξουσίας από την εργατική τάξη, με τη στήριξη ή ανοχή των άλλων σύμμαχων λαϊκών στρωμάτων, για την οριστική απαλλαγή τους από την εκμετάλλευση και την καταπίεση». Σημαίνει κόμμα «ικανό να απαντά στις επιθέσεις του αντιπάλου, στους πάσης φύσεως μηχανισμούς του αστικού κράτους και να συμβάλλει σε αντίστοιχη ετοιμότητα του εργατικού κινήματος».

Σοσιαλισμός, ο μόνος δρόμος

Ερωτηθείς για την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού, ως προγραμματική θέση του ΚΚΕ, είπε ότι «ο σοσιαλισμός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για να περάσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας η αντιδραστική τάξη που βρίσκεται στην εξουσία και ασκεί τη σύγχρονη αστική δικτατορία των μονοπωλίων» ενώ απαρίθμησε σειρά βασικών σύγχρονων λαϊκών αναγκών που θα λυθούν στον σοσιαλισμό, μην παραλείποντας «φυσικά την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ, που σφίγγουν σαν θηλιά το λαιμό της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών και καταπιεσμένων».

Η εργατική τάξη χρειάζεται συμμάχους

Ερωτηθείς για τον χαρακτήρα και τον ρόλο της Λαϊκής Συμμαχίας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι «η εργατική τάξη έχει συμφέρον από την οριστική εξάλειψη κάθε μορφής καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης στα μέσα παραγωγής και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού», προσθέτοντας ότι «στον αγώνα γι’ αυτόν το στόχο, δεν μπορεί, ούτε θέλει να είναι μόνη της. Χρειάζεται συμμάχους, χρειάζεται δίπλα της στην πάλη ενεργά, ή έστω να μη βρεθούν απέναντί της προσχωρώντας στο στρατόπεδο του αντιπάλου, τη φτωχή αγροτιά, τα πολυπληθή τμήματα των αυτοαπασχολουμένων στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία όμως δεν έχουν σκοπό, ούτε καν έχουν στο μυαλό τους, να φτάσουν μέχρι τέλους, προφανώς κατανοούν μόνο, ως εχθρό τους τα μονοπώλια, θέλουν την κατάργησή τους» είπε ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «η αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή συσπείρωση, είναι αυτή που μπορεί να εκφράσει σε ενιαία κατεύθυνση την πάλη της εργατικής τάξης με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε τη Λαϊκή Συμμαχία «πολιτικοποιημένη» και εγκάλεσε τα άλλα κόμματα για υποκρισία «όταν μιλώντας για συμμαχία δε θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει άλλη παρά μόνο κάποια συμμαχία ανάμεσα στα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα, είτε κεντροαριστεράς, είτε «αριστεράς», είτε κεντροδεξιάς, είτε οικουμενικής σωτηρίας, με στόχο να διαμορφώσουν ανάλογα κυβερνητικά σχήματα, ενώ οι κυβερνήσεις που προτείνουν, είναι ίδιας κοπής, χωρίς να μπορούν να προσφέρουν τίποτε θετικό για το λαό».

Πιθανή μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

Ερωτηθείς για τις τρέχουσες εξελίξεις, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν απέκλεισε τις πιθανότητες «μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας ή ακόμη και αναμόρφωσης της Ευρωζώνης, ενδεχομένως με αποχώρηση κάποιων χωρών», προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις για την Ελλάδα δε θα εξαρτηθούν από τις θυσίες του λαού ή τη διαχειριστική και διαπραγματευτική ικανότητα της σημερινής ή άλλης κυβέρνησης, αλλά από την εξέλιξη της κρίσης και τις αντιθέσεις στην Ευρωζώνη».

Δεν τράβηξε η ΔΗΜΑΡ, υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές

Για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ την συνδύασε με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την όξυνση των καπιταλιστικών αντιθέσεων και την ενέταξε σε αυτές στα πλαίσια εξεύρεσης λύσης συμφέρουσας το κεφάλαιο.Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε λόγο για μεθοδική προετοιμασία αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος, με αρχικό «ποντάρισμα» στην ΔΗΜΑΡ, «αλλά δεν «τράβαγε» φαίνεται» και στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να δημιουργήσουν, τους βολεύει».

Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι «έχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας με άλλες φτερούγες στις οποίες θα ενταχθούν – τους αρέσει δεν τους αρέσει σήμερα – όλοι τους, από τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, μέχρι διάφορα άλλα κόμματα που εμφανίζονται».

Αποδέσμευση από την ΕΕ

Ερωτηθείς για την διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ είπε ότι «η πάλη κατά των συνεπειών της κρίσης, η φιλολαϊκή διέξοδος από αυτή μπορεί να αποτελέσει τον κρίκο για τη συγκέντρωση δυνάμεων με στόχο τη λαϊκή αντεπίθεση, που πρέπει να κατευθύνεται στην εξάλειψη των αιτιών των λαϊκών προβλημάτων, δηλαδή στην αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη μονομερή διαγραφή του χρέους», προσθέτοντας ότι «μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο, μαζί φυσικά με άλλους παράγοντες, για τη μαζική υποστήριξη του αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίο».

Οσο για τους «προσανατολισμούς περί επιστροφής στο εθνικό νόμισμα», ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «η συγκεκριμένη θέση, που και στην Ελλάδα προβάλλεται μέσω κομμάτων, όπως το κόμμα Αλαβάνου ή το αριστερό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ριζοσπαστική», και τόνισε ότι «ο λαός δε θα πρέπει να παγιδευτεί σε θέσεις που δεν θίγουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ ή άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κυρίως δεν αγγίζουν την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής καθώς εκεί βρίσκεται η αιτία των δεινών».Αναφορικά με τις διεθνείς προτεραιότητες του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας προέταξε την προσπάθεια δημιουργίας Κομμουνιστικού Πόλου στο διεθνές κίνημα.
egiakoumis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου