Παρασκευή, Οκτωβρίου 25, 2013

Aς μη μιλάει η Γερμανία για διαφθορά στην Ελλάδα



Ας κοιτάξει τα του οίκου της...


Εξακόσιοι απόφοιτοι στη Γερμανία από τους 2.500 συνολικά έλαβαν το διδακτορικό τους χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην Παγκόσμια έκθεση για τη διαφθορά στην Εκπαίδευση.
Επίσης, το φακελάκι για να εξασφαλίσεις δωμάτιο σε εστία στη Ρουμανία εκτιμάται σε €200. Όταν 1 στους 5 παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς του 2013, αναφέρει ότι δωροδόκησε τον τελευταίο χρόνο για να λάβει εκπαιδευτικές υπηρεσίες, υπάρχει τεράστιο ζήτημα.

Στο σύστημα της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης εντοπίζονται φαινόμενα λογοκλοπής, , κομματικών παρεμβάσεων, αναξιοκρατίας, σύμφωνα με την εισήγηση του Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Βασίλη Παπάζογλου. Ο Νόμος 4009/2011, εφόσον εφαρμοστεί, θα προωθήσει ένα νέο μοντέλο διοίκησης για τα ελληνικά πανεπιστήμια, ενθαρρύνοντας διαδικασίες διαφάνειας, λογοδοσίας και συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου των πανεπιστημίων.



Στην ερώτηση περί των εκφάνσεων της διαφθοράς στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με ειδική αναφορά στο νεποτισμό, ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπος Μουτσόπουλος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: «Γιος μέλους Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού έχει 1 στις 2 πιθανότητες να γίνει Καθηγητής, ενώ γιος αγρότη έχει 1 στις 1011». Ξενοφοβία, «ενδογαμία», αιώνιοι φοιτητές και άλλες πτυχές της δυσλειτουργίας των πανεπιστημίων, θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν με την ίδρυση ενός Μη κρατικού, Μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος που θα αποτελεί κέντρο αριστείας, καινοτομίας, προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, αντιστρέφοντας την απαξίωση του θεσμού της Ανώτατης Παιδείας.



Ως προς τη διαφθορά στο χώρο των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο Dr David Horner, President of the American College of Greece αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία από θέσεις ευθύνης που κατείχε εντός και εκτός Ελλάδας. Καταξιωμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού πλήττονται από φαινόμενα λογοκλοπής, αντιγραφής κ.ο.κ. Αποτελεί όμως ελληνική πραγματικότητα, η καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων με την κατ’ εξακολούθηση φωτοτύπηση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων καθώς και η εκπόνηση εργασιών επί πληρωμή, περιστατικά που εμφανίζονται και στους κόλπους του American College of Greece.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου