Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2013
Το χρονικό της έντονης δυσφορίας της Ευρώπης για τους χειρισμούς Σαμαρά ...
Ο ανταποκριτής της Καθημερινής στις Βρυξέλλες Νίκος Χρυσολωράς συνοψίζει σήμερα με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο το πως η κυβέρνηση κατάφερε να φτάσει στα άκρα τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, εξοργίζοντας του Ευρωπαίους.
-Η...
γερμανική απάντηση στα μηνύματα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης που εκπέμπει η Αθήνα είναι ότι «δεν είναι δουλειά της καγκελαρίου» να υποδείξει στην τρόικα ποια και τι μέτρα θα ληφθούν και πώς θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι και καταγεγραμμένοι στο Μνημόνιο στόχοι. Η άκαμπτη αυτή στάση οδήγησε την Αθήνα σε υπαναχώρηση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ακόμη μεν ότι δεν πρόκειται να λάβει νέα οριζόντια μέτρα, αλλά δίνει έμφαση στη λέξη «οριζόντια», όχι στα «μέτρα».
-Ανάλογα μηνύματα εκπέμπουν και οι άλλες εθνικές κυβερνήσεις του πυρήνα της Ευρωζώνης. Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως δέχονται «ανήσυχα τηλεφωνήματα» από την Ολλανδία και τη Φινλανδία, καθώς αντί η ελληνική κυβέρνηση να λέει «θα επιτύχουμε τους στόχους μας», επαναλαμβάνει «όχι νέα μέτρα».
-Επιπλέον, μεταξύ των τεχνοκρατών της τρόικας και ειδικά στο EuroWorkingGroup, επικρατεί δυσαρέσκεια για τη συνέχιση της εκκρεμότητας με τη δόση του περασμένου Ιουλίου. Το υπόλοιπο, ύψους ενός δισ. ευρώ, από την εγκεκριμένη αυτή δόση θα εκταμιευθεί μόνο αφού η Αθήνα υλοποιήσει στο ακέραιο και τα τέσσερα προαπαιτούμενα. Εντούτοις, η Ευρωζώνη δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κινητικότητα στο Δημόσιο, αφού κατά τους εταίρους μας, η ριζική μεταρρύθμιση και συρρίκνωση του δημοσίου τομέα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, εκνευρισμός επικρατεί και για τη διστακτικότητα της Αθήνας να αποδεχθεί ότι οι εταιρείες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ δεν είναι βιώσιμες.
-Δυσαρέσκεια εκφράζεται μεταξύ των εταίρων μας και για το γεγονός ότι, κατά την άποψή τους, η «ελληνική κυβέρνηση κάνει παιχνίδι (spin) με τα μέσα ενημέρωσης», δημιουργώντας εντυπώσεις. Ειδικότερα, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι ουδέποτε ζήτησαν κάτι πρόσθετο, πέραν όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, και σε καμία περίπτωση δεν ζήτησαν οριζόντιες παρεμβάσεις υπό τη μορφή περικοπών μισθών και συντάξεων. Το μόνο που ζητήθηκε είναι ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός που να διασφαλίζει τη συμμόρφωση της χώρας με τους σαφώς προσδιορισμένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Με άλλα λόγια, κατά την άποψη των Βρυξελλών, «η Αθήνα δημιούργησε θέμα οριζόντιων μέτρων εκ του μηδενός» και στη συνέχεια είπε ότι δεν θα εφαρμόσει τέτοια μέτρα, τα οποία δεν της ζητήθηκαν!
Αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ αλλά και να θυμηθείτε τι έγραψε πρόσφατα η Παραπολιτική εδώ.
parapolitiki.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου