
«Ντροπή», «αίσχος», «δολοφόνοι» ήταν οι λέξεις που ακούγονταν από τα στόματα όσων είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να αποδοκιμάσουν τους πολιτικούς. Μαζί με τους Μπαρόζο, Λέτα, το νησί επισκέπτεται ο υπουργός Εσωτερικών (και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) Αντζελίνο Αλφάνο και η ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ.
Κρατώντας πλακάτ, κάτοικοι του νησιού καλούσαν τους πολιτικούς να επισκεφθούν το κέντρο υποδοχής, προκειμένου να δουν πώς ζουν οι μετανάστες.
Η διαμαρτυρία ήρθε και από τη θάλασσα. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, La Repubblica, με το που πάτησε το πόδι της στο νησί η αντιπροσωπεία, ήχησαν οι σειρήνες σκαφών και πλοίων ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Το μεταναστευτικό πρέπει να μετατραπεί σε κύριο θέμα της ευρωπαϊκής ημερήσιας διάταξης και για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο στις 24 και 25 Οκτωβρίου» είπε ο πρωθυπουργός Λέτα.
«Υπάρχουν και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Βουλγαρία, οι οποίες δέχονται μεγάλη μεταναστευτική πίεση. Χρειάζεται μια κοινή πολιτική, όλης της Ευρώπης, για την μετανάστευση και το δικαίωμα ασύλου» τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Όμως είναι οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, αυτές οι οποίες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά την παροχή ασύλου» πρόσθεσε.
Στο μέλλον «δεν θα πρέπει να αφήσουμε να σημειωθούν άλλα τέτοια τραγικά ναυάγια κοντά στις ακτές. Πρέπει να καταφέρνουμε να εντοπίζουμε εγκαίρως τα πλεούμενα που κινδυνεύουν και να τους παρέχουμε άμεσα βοήθεια» κατέληξε ο Μπαρόζο.
Ακόμα, ο Λέτα ζήτησε συγγνώμη για τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Λαμπεντούζα και υποσχέθηκε να βελτιωθούν το συντομότερο, ενώ ανακοίνωσε ότι οι κηδείες των θυμάτων του ναυαγίου θα γίνουν δημοσία δαπάνη.
Οι κάτοικοι του νησιού κατηγορούν τη Ρώμη και την ΕΕ ότι δεν έχουν λάβει αρκετά μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου κύματος προσφύγων που φτάνουν στις όχθες της Λαμπεντούζα κάθε χρόνο.
Η ευρωπαϊκή Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη «σκιά» της τραγωδίας, δεν κατέληξε σε συμφωνία για επανεξέταση του καθεστώτος χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες που φτάνουν στην ΕΕ.
Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, είχε ζητήσει από την ΕΕ να λάβει μέτρα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες.
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι σοροί 288 μεταναστών, ενώ δύτες αναζητούν τις σορούς και των υπολοίπων που αγνοούνται. Εκτιμάται ότι περίπου 500 άτομα επέβαιναν στο σκάφος που βυθίστηκε.
Μόλις οι 155 από αυτούς διασώθηκαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου