Με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με δύο βασικά προβλήματα που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης.
Το ένα έχει να κάνει ...
με τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν το ενδεχόμενο κλείσιμο ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, οι απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και το επόμενο κύμα της διαθεσιμότητας. Παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης κύκλοι στην Αθήνα σημειώνουν ότι αν η τρόικα επιμείνει στις μέχρι τώρα θέσεις της τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης είναι περιορισμένα.
Το άλλο διαπερνά κάθετα τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, λέει στέλεχος της κυβέρνησης, κάθε μέτρο που παίρνουμε προκαλεί γκρίνιες στο εσωτερικό των Κ.Ο. των δύο κομμάτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημοσιοποίηση του σχεδίου για την φορολόγηση των ακινήτων το οποίο δεν έτυχε και της καλύτερης υποδοχής από πολλούς κυβερνητικούς βουλευτές.
Την ίδια ώρα η προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων προκάλεσε γκρίνια σε πολλούς βουλευτές. Τη στρατηγική του Ευάγγελου Βενιζέλου αμφισβήτησαν ανοιχτά οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κ.Ο. του κόμματος όπου ακούστηκαν βαριές εκφράσεις για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Την αντίδραση πολλών βουλευτών της Ν.Δ. φοβάται το Μαξίμου και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τη σύσταση εξεταστικής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα από εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκάλεσε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ η υπερψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Εκτός από το «παρούσα» της Ζωής Κωνσταντοπούλου και την απουσία από τη Βουλή των Γιώργου Σταθάκη και Μανώλη Γλέζου, τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως οι Π. Λαφαζάνης, Αντ. Νταβανέλος, Χρ. Γαϊτάνη, δήλωσαν ότι την ψήφισαν παρά τη ριζική τους διαφωνία, μόνο και μόνο για να μη δώσουν την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ να αξιοποιήσει τη διαφωνία τους.
Μάλιστα ο Μ. Γλέζος με κείμενό του έκανε λόγο για «μαντριά της αριστεράς» και για λογική που έχει εξαπλωθεί σαν ίωση τον τελευταίο καιρό «είτε αφορά το συνέδριο, είτε το νέο ενιαίο κόμμα είτε το πώς θα συμπεριφερόμαστε, είτε το ποιοι και πως θα μιλάμε δημόσια, είτε το πως θα ψηφίζουμε!».
Κι όπως σημειώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στελέχη όλων των κομμάτων όσο πλησιάζουμε στο «σημείο μηδέν», στο σημείο όπου θα πρέπει να δοθούν οριστικές απαντήσεις για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, τόσο το πολιτικό θερμόμετρο θα ανεβαίνει.
Πηγή : naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου