Σάββατο, Δεκεμβρίου 21, 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ 2.00 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Με στόχο την αποχώρηση 2.000 υπαλλήλων ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 30 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα εθελούσιας που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Τράπεζα. Το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε...

160 εκατ. ευρώ και το ετήσιο όφελος για την τράπεζα ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που είχαν ανακύψει με το Ταμείο αυτασφάλειας της τράπεζας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους υπαλλήλους της Εθνικής, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της πρώην FBB και της πρώην Probank, ανάλογα με την κατηγορία που εμπίπτει ο καθένας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το συγκεκριμένο πρόγραμμα της τράπεζας απευθύνεται ουσιαστικά σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης ή βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, ενώ χαρακτηρίζεται αρκετά πιο εξειδικευμένο από τα αντίστοιχα προγράμματα της Πειραιώς και της Eurobank και θα βασιστεί σε κατηγορίες εργαζόμενων με γνώμονα κυρίως τα έτη προϋπηρεσίας.
Οι λεπτομέρειες του προγράμματος γνωστοποιήθηκαν στους εργαζόμενους της τράπεζας.
Οσοι από τους εργαζομένους εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι συμβάσεις τους θα λυθούν την 31η Δεκεμβρίου 2013.
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες και κάποιες ακόμη υποκατηγορίες.
Οι δύο βασικές κατηγορίες είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης λήψης πλήρους σύνταξης και όσοι υπάλληλοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως το 2016. Η τρίτη κατηγορία αφορά όσους έχουν ενσωματωθεί από τις τράπεζες FBB και Pro Bank, ενώ η τέταρτη κατηγορία αφορά τους «υποστηρικτικούς» υπαλλήλους (τεχνικούς, καθαρίστριες κ.α.).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποκατηγορίες οι οποίες αφορούν στην προϋπηρεσία, το ύψος του μισθού κ.λπ. Σημειώνεται ότι το σύστημα των κινήτρων μπορεί να φτάσει έως τα 170 χιλ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο του προγράμματος ορίζεται στα 25 χιλ. ευρώ. Ο μέσος όρος των αποζημιώσεων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σε κάθε περίπτωση τα 80.000 ευρώ.
Στην περίπτωση όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα η πρόταση εθελουσίας αφορά την καταβολή 50% των μεικτών αποδοχών του Δεκεμβρίου πολλαπλασιαζόμενο με τα χρόνια υπηρεσίας στην τράπεζα. Επιπλέον αυτού ο εργαζόμενος θα λάβει τη νόμιμη αποζημίωση με πλαφόν 60.000 ευρώ Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2016 εκτός των παραπάνω και μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση θα δίνεται το 1/2 των σημερινών αποδοχών μείον τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες θα καταβάλει η τράπεζα στα Ταμεία.
Η Finansbank
Εν τω μεταξύ, χθες, η Moody's επιβεβαίωσε όλες τις αξιολογήσεις της Finansbank A.S., θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, και αναβάθμισε την προοπτική της τράπεζας σε σταθερή από αρνητική.
Ο διεθνής οίκος αναφέρει πως η χθεσινή πράξη αξιολόγησης για την Finansbank ακολουθεί εκείνη που εκδόθηκε για την Εθνική Τράπεζα στις 6 Δεκεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου