Τρίτη, Ιανουαρίου 28, 2014

Εκνευρισμός στο Μαξίμου από τα σενάρια συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ...(σ.σ δηλαδή, δεν ήταν ανοησία το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία κι είναι ανοησία η ΝΔ με τον Σύριζα;)



Η ανεπίσημη απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι "πρόκειται για ανοησίες". Έχει όμως ενδιαφέρον ότι ακόμη και βουλευτές της ΝΔ έχουν αρχίσει και...
βλεπουν θετικά μία παρόμοια προοπτική. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Eίναι κρίμα να πάνε χάμενα όσα πετύχαμε. Κάτω από αυτή τη λογική και με σχέδιο για την επόμενη ημέρα, για την Ελλάδα της ανάπτυξης μπορεί να χωρέσουμε πολλοί και από πολλά κόμματα!».

Τα σενάρια είχαν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά πέρυσι μετά την κυβερνητική κρίση της ΕΡΤ και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Επανήλθαν λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς και παίρνουν διάσταση λόγω μετρήσεων που δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας θα έβλεπε θετικά μία παρόμοια κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Αν και τα σενάρια αυτά κάνουν προβολήν για μετά τις ευρωεκλογές ωστόσο βασίζονται σε τωρινές παραδοχές και παράγουν πολιτικά αποτελέσματα στην παρούσα κρίσιμη για την κυβέρνηση συγκυρία. Κατ αρχήν δείχνουν ότι κάποιοι πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλου αμφισβητούν το success story της κυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου και προδικάζουν το αρνητικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Επιτείνεται αυτή η εντύπωση από την παρατεταμένη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και από την σκληρή στάση που τηρούν οι δανειστές όπως έδειξαν οι πρόσφατες δηλώσεις Ντάισενμπουμ, Ρεν και Σόιμπλε. Δεν μπορεί αυτό παρά να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά σε μία φάση που η κυβέρνηση επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις της για να ανακόψει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ πριν καταστεί μη αναστρέψιμο. Για την ακρίβεια εκείνοι που διακινούν ή βλέπουν θετικά τα σενάρια θεωρούν ότι η κατάσταση για την κυβέρνηση έχει ήδη γίνει μη αναστρέψιμη, ότι στις ευρωεκλογές θα καταγραφεί η δυσαρμονία της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα και ότι θα πρέπει να υπάρχουν ήδη έτοιμες εναλλακτικές προοπτικές για την διακυβέρνηση της χώρας.

Το σενάριο έχει δύο εκδοχές: Σύμφωνα με την πρώτη και εφόσον η ΝΔ υποστεί σημαντική ήττα για να αποφευχθούν οι εκλογές θα πρέπει να συγκροτηθεί ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας από την παρούσα Βουλή με την συμμετοχή αυτή την φορά και του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά μία τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά. Το κυβερνητικό επιτελείο πνέει μένεα εναντίον πολιτικών του κόμματος για τους οποίους θεωρεί ότι έχουν κάνει προσέγγιση με την Κουμουνδούρου και δείχνουν προς την πλευρά του κ. Κώστα Καραμανλή και του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ στο στόχαστρό τους είναι πάντα και η κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Η δεύτερη εκδοχή του ίδιου σεναρίου είναι ότι μετά από ένα μη διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση αναγκάζεται να πάει σε εθνικές εκλογές που θα χάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να περιοριστεί από «πιο υπεύθυνες δυνάμεις» μέσα από μία κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ που θα είναι η μόνη μνημονιακή δύναμη που θα έχει μείνει όρθια.

Το Μαξίμου βέβαια κάνει τους δικούς του σχεδιασμούς. Θεωρεί ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, ότι θα έπελθει συμφωνία με την Τρόικα που θα περάσει από την Βουλή χωρίς κραδασμούς και ότι τον Απρίλιο θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για την ρύθμιση του χρέους που θα είναι και η νέα μεγάλη εθνική ιδέα που ευελπιστεί ότι ή τα φέρει πρωτιά στη ΝΔ ή στην χειρότερη περίπτωση μία διαχειρίσιμη μικρή ήττα...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου