Δευτέρα, Φεβρουαρίου 24, 2014
Η φωτεινή πλευρά των ΜΚΟ
Οι πρόσφατες καταιγιστικές αποκαλύψεις για την αδιαφανή χρηματοδότηση δεκάδων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αλλά και το ανύπαρκτο έργο πολλών εξ αυτών ήταν φυσικό να προκαλέσει γενικευμένη καχυποψία για τον ρόλο του συνόλου των...ΜΚΟ.
Ωστόσο στην Ελλάδα δρουν πάμπολλες Οργανώσεις που διακρίνονται για την προσφορά τους χωρίς να βασίζονται ούτε κατ' ελάχιστον σε χρήματα του Eλληνα φορολογουμένου, αλλά ποντάροντας στη διάθεση των μελών τους για προσφορά.
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διογένης» ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό να υπάρχει ένα νομικό πρόσωπο το οποίο θα εκπροσωπεί την εθνική ομάδα αστέγων, η οποία συμμετείχε σε διεθνή τουρνουά ποδοσφαίρου από το 2007. Στην πορεία, οι άνθρωποι του «Διογένη» διαπίστωσαν ότι υπήρχαν κι άλλα περιθώρια παρεμβάσεων για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Ετσι γεννήθηκε το περιοδικό «Σχεδία» και η δράση «Ενας Καφές σε Περιμένει».
Η «Σχεδία» είναι περιοδικό δρόμου, το οποίο δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης του Τύπου. Οι πωλητές είναι διαπιστευμένοι, προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και ζουν αποδεδειγμένα κάτω από το όριο της φτώχειας, πάρα πολλοί από τους οποίους είναι άστεγοι. Το 50% από τα τρία ευρώ που κοστίζει το περιοδικό πηγαίνει απευθείας στον πωλητή δίνοντάς του τη δυνατότητα να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο εισόδημα. Κάθε πωλητής που εντάσσεται στο δίκτυο της «Σχεδίας» παίρνει δωρεάν δέκα αντίτυπα ως κεφάλαιο. Οταν τα πουλήσει, μπορεί να αγοράσει κι άλλα πληρώνοντας 1,5 ευρώ για κάθε αντίτυπο.
Οι πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».
Οι άνθρωποι του «Διογένη» επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για ελεημοσύνη αφού με τρία ευρώ ο αναγνώστης αγοράζει ένα πολύ καλό περιοδικό ποικίλης ύλης. Ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού και προπονητής της Εθνικής Ομάδας Αστέγων Χρήστος Αλεφάντης λέει στο «Εθνος» ότι το περιοδικό, με τιράζ 16.000 τεύχη, καλύπτει προς το παρόν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Περίπου 200 άνθρωποι εξασφαλίζουν ένα μίνιμουμ εσόδων από τη «Σχεδία» για να καλύψουν κάποιες από τις καθημερινές ανάγκες τους. Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε δίκτυο στον Βόλο και στην Πάτρα, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν οι δυνάμεις για να πάμε πιο πέρα».
Ο κ. Αλεφάντης ξεκαθαρίζει ότι η ΜΚΟ «Διογένης» δεν έχει πάρει χρήματα από το κράτος και ούτε σκοπεύει να το κάνει ποτέ. «Κοιτάμε πώς θα είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι. Δεν έχουμε ζητήσει ποτέ χρήματα από το κράτος και, φυσικά, δεν έχουμε πάρει ποτέ. Ξεκινήσαμε τη Σχεδία με 80.000 ευρώ που μας έδωσε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για να πάρουμε αυτά τα χρήματα, παρουσιάσαμε πλάνο για το πώς θα πορευτούμε μόλις τελείωναν αυτά τα χρήματα. Αισθάνομαι υπερήφανος για το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, γιατί δεν μας ρώτησε κανένας αν ξέρουμε κάποιον παράγοντα».
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΧΡ. ΑΛΕΦΑΝΤΗΣ
ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ «ΔΙΟΓΕΝΗ»
Ο Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης της «Σχεδίας» και προπονητής της Εθνικής Ομάδας Αστέγων, είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά βρίσκεται στο τιμόνι της ΜΚΟ «Διογένης». Ολα ξεκίνησαν το 2005, όταν ζούσε στην Αυστραλία και διαπίστωσε ότι υπήρχε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αστέγων της χώρας. Αποφάσισε ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να γίνει κάτι παρόμοιο και στην Ελλάδα. Οταν επέστρεψε στη χώρα μας, ξεκίνησε η δημιουργία της ομάδας η οποία έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2007. «Φάγαμε πολλά γκολ αλλά περάσαμε καλά», λέει ο κ. Αλεφαντής. Η ομάδα έπαιξε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2009 στο Μιλάνο. Εναν χρόνο αργότερα δημιουργήθηκε η ΜΚΟ «Διογένης», με σκοπό τη νομική εκπροσώπηση της ομάδας. Η «Σχεδία» και το «Ενας καφές σε περιμένει» ήρθαν στην πορεία. Για την τελευταία δράση της ΜΚΟ, όπου οι πελάτες των συμβεβλημένων καταστημάτων μπορούν να κεράσουν τον καφέ ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να τον πληρώσει, ο κ. Αλεφάντης επισημαίνει: «Ο άνθρωπος που δεν έχει χρήματα και έχει κλειστεί στο σπίτι του μπορεί να βγει, να πιει το καφεδάκι του, να γνωριστεί με άλλους ανθρώπους. Ισως βρει κάποια δουλειά έτσι, αλλά σίγουρα θα πολεμήσει την κατάθλιψη».
messge
AΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ
Καίγονται και τα χλωρά
Με τον ορυμαγδό που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τις ΜΚΟ, λίγο έλειψε να ισοπεδωθούν σαν από οδοστρωτήρα όλοι οι κοινωνικού χαρακτήρα φορείς αυτού του είδους. Κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Ωστόσο, είναι πολλές και με σημαντικό έργο οι οργανώσεις που ανιδιοτελώς αναπτύσσουν δράση σε τομείς όπως η κοινωνική πρόνοια, η δημόσια υγεία, το οικολογικό μέτωπο. Καλύπτουν ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτονται πλήρως από τους μηχανισμούς του κοινωνικού κράτους, αν δεν είχε ξεχαρβαλωθεί.
ΕΘΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου