Κυριακή, Φεβρουαρίου 09, 2014

Ο Ερντογάν φιμώνει Τύπο - Ιντερνετ


ΤΟΥΡΚΙΑ

Ενας ασφυκτικός βρόχος διά χειρός Ταγίπ Ερντογάν «πνίγει» τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για ωμές παρεμβάσεις του Τούρκου πρωθυπουργού στον χώρο της ενημέρωσης.


Μερίδα του τουρκικού αντιπολιτευόμενου Τύπου κάνει λόγο πλέον ανοιχτά για την απόπειρα του Ερντογάν να «χτίσει» ένα μιντιακό οικοδόμημα, το οποίο θα στηρίζει τον ίδιο και την κυβέρνησή του

Τη στιγμή που έχει ήδη προκληθεί σάλος με τις νέες ρυθμίσεις για το Διαδίκτυο, τα νέα δεδομένα δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο το κλίμα. Οπως αποκάλυψε η «Zaman», ο συντάκτης της αγγλόφωνης έκδοσής της, Μαχίρ Ζεϊνάλοφ, ο οποίος είναι Αζέρος, απελάθηκε επειδή άσκησε κριτική στον Τούρκο πρωθυπουργό μέσω μηνυμάτων στο Twitter.

Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος είχε γράψει ότι «οι εισαγγελείς ζήτησαν τη σύλληψη προσώπων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, αλλά οι επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών, τους οποίους διόρισε ο πρωθυπουργός Ερντογάν, δεν εφάρμοσαν τις εισαγγελικές εντολές, με αποτέλεσμα τα μέλη της Αλ Κάιντα να διαφύγουν στο εξωτερικό».

Στο φως, εξάλλου, ήρθαν τηλεφωνικές συνομιλίες του Ερντογάν με τον πρόεδρο ομίλου ΜΜΕ, από όπου φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός επέβαλε να αλλοιωθεί δημοσκόπηση που δημοσίευσε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Χαμπερτούρκ» στις 15 Μαρτίου του περασμένου χρόνου. Η δημοσκόπηση έδειχνε μειωμένα τα ποσοστά του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας και ο Ερντογάν ζητούσε να προστεθούν τρεις μονάδες, που θα αφαιρούνταν από το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και τις διαδηλώσεις που πυροδότησαν οι αποκαλύψεις, ο Ερντογάν άρχισε να ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στα τουρκικά ΜΜΕ




Ακόμη, πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι όταν ο Ερντογάν ήταν στο Μαρόκο, είχε τηλεφωνήσει στη διεύθυνση του τηλεοπτικού καναλιού που ανήκει στον ίδιο όμιλο και ζήτησε να αφαιρεθεί δήλωση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (του ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος) σχετικά με την αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί. Ο Ερντογάν φέρεται να είπε: «Είναι ενδιαφέρον ... τέτοιες δηλώσεις δεν έχουν θέση στην τηλεόραση», για να λάβει την απάντηση από τον συνομιλητή του: «Θα το τακτοποιήσω αμέσως κύριε».

Αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις από τα εμπλεκόμενα κόμματα ήταν, όπως είναι αναμενόμενο, εντονότατες. Ο Μπαχτσελί δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τα ΜΜΕ, ενώ θα έπρεπε να είναι αμερόληπτα, έχουν γίνει σκλάβοι. Φαίνεται ότι οι δεσμοφύλακες του Διαδικτύου θέλουν να περιορίσουν την ελευθερία ενημέρωσης».


Εντονη ήταν και η κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μίλησε για «ασφυκτικό περιβάλλον» στα τουρκικά μίντια. Μερίδα του τουρκικού αντιπολιτευόμενου Τύπου κάνει λόγο πλέον ανοιχτά για την απόπειρα του Ερντογάν να «χτίσει» ένα μιντιακό οικοδόμημα, το οποίο θα στηρίζει τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Μάλιστα η «Zaman» αναφέρει ότι οι προθέσεις του πρωθυπουργού έγιναν ορατές κυρίως λόγω του σκανδάλου που ταλανίζει τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε έναν από τους φακέλους της υπόθεσης γίνεται αναφορά σε αίτημα προς τους επιχειρηματίες που πρόσκεινται στον Ερντογάν να συνεισφέρουν σε ένα καταπίστευμα με χρήματα από τα συμβόλαια που έχουν συνάψει με το κράτος. Το καταπίστευμα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, προορίζεται για την αγορά μεγάλου μιντιακού ομίλου, την ευθύνη του οποίου θα αναλάμβανε άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του Ερντογάν.

Ταυτόχρονα η «Zaman» τονίζει ότι το σχέδιο του Ερντογάν, που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται, περιλαμβάνει τη δωροδοκία ή την απομάκρυνση δημοσιογράφων και την αντικατάστασή τους με φίλα προσκείμενους στον πρωθυπουργό. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες για απολύσεις δημοσιογράφων με πρωθυπουργική παρέμβαση, όπως και παραιτήσεις υπό ομιχλώδεις συνθήκες, ενώ αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, με την κατηγορία ότι βλάπτουν την πατρίδα τους και συκοφαντούν την κυβέρνηση.

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιδράσεις από Βρυξέλλες - Ουάσιγκτον για την ασφυκτική θηλιά ελέγχου στο Διαδίκτυο



Το τουρκικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε νόμο που περιορίζει σημαντικά την ελευθερία της έκφρασης και την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Βάσει της εν λόγω νομοθεσίας, η κυβέρνηση θα μπορεί να μπλοκάρει χωρίς προηγούμενη δικαστική έγκριση ιστοσελίδες που η ίδια κρίνει πως παραβιάζουν την ιδιωτικότητα ή φιλοξενούν «προσβλητικό» περιεχόμενο.

Επιπλέον θα μπορεί να ζητά από τους παρόχους Internet το αρχείο των κινήσεων (επισκέψεις σε ιστοσελίδες κ.ά.) όποιου χρήστη αυτή επιθυμεί, ενώ από την πλευρά τους οι πάροχοι θα υποχρεούνται να διατηρούν αρχείο με όλες τις κινήσεις των πελατών τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Η τουρκική αντιπολίτευση καταγγέλλει πως πρόκειται για άλλο ένα «αντισυνταγματικό» μέτρο στην προσπάθεια του Ερντογάν να φιμώσει κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή και να μπλοκάρει τη δημοσιοποίηση κυβερνητικών σκανδάλων.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου