Δευτέρα, Φεβρουαρίου 24, 2014
Financial Times: Στα 20 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών
Κοντά στα 20 δισ. ευρώ εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και απειλεί να δημοσιοποιήσει την εκτίμησή του, εάν η Αθήνα επιμείνει στους δικούς της υπολογισμούς που περιορίζουν τα πρόσθετα απαιτούμενα κεφάλαια, σε λιγότερα από 6 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει παρόμοιες εκτιμήσεις και αντιμετωπίζει τα στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών ως πρόκριμα των τεστ που θα πραγματοποιήσει, έως το τέλος του έτους, σε όλα τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα. «Η ΕΚΤ χρειάζεται ένα μεγάλο νούμερο για να σηματοδοτήσει ότι τα ευρωπαϊκά στρες τεστ δεν θα είναι περίπατος» δηλώνει ένας αναλυτής στους Financial Times. Ελληνας τραπεζίτης, που δεν κατονομάζεται, είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης για τις κεφαλαιακές ανάγκες βασίζονται στην κερδοφορία των επομένων ετών, ωστόσο η τρόικα θεωρεί ότι το σενάριο αυτό είναι υπεραισιόδοξο, με δεδομένη την ταχεία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να δεχθεί τις εκτιμήσεις της τρόικας και όπως είχε επισημάνει η iefimerida, το θέμα των τραπεζών θα είναι πιθανόν το δυσκολότερο στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, καθώς δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές.
Εάν η εκκρεμότητα παραταθεί, θα υπονομευθεί η πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει πει ότι το αποτέλεσμα των stress tests της BlackRock θα ανακοινωθεί έως το τέλος του μήνα, με καθυστέρηση τριών μηνών σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Η καθυστέρηση, σύμφωνα με τους FT, οφείλεται εν μέρει στην απόφαση της ΤτΕ να ζητήσει δεύτερη και τρίτη εκτίμηση από την NM Rothschild και την Ernst & Young.
Εάν δεν υπάρχει συμφωνία, κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η άσκηση της BlackRock μπορεί να ακυρωθεί, αφήνοντας να επιλυθεί από τεστ κοπώσεως της ΕΚΤ, δήλωσε στους FT αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να είναι ευπρόσδεκτo από την τρόικα, ιδιαίτερα από το ΔΝΤ, το οποίο χωρίς απόφαση για τις συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και ένα τρίτο πρόγραμμα, είναι πιθανό να αναστείλει την καταβολή δόσεων.
Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας επιμένουν στο αποτέλεσμα των δικών τους stress test και υποστηρίζουν ότι εάν το ΔΝΤ δεν πειστεί να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress test, τότε η ΤτΕ θα τα ανακοινώσει ακόμη και χωρίς συμφωνία.
Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν πως οι διαρροές στους Financial Times εντάσσονται στο πλαίσιο των πιέσεων από το ΔΝΤ προκειμένου η Αθήνα να μην χρησιμοποιήσει τα αδιάθετα κεφάλαια μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου