Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2014

Ευνοημένη η Samsung από την πώληση της Motorola



“Παρατάει” το Magazine UX λόγω Google; Τέλος και τα Nexus;


Όταν αναφερθήκαμε στην 10ετή συμφωνία αμοιβαίας αδειοδότησης που κατέληξαν οι Google και Samsung –οι οικονομικοί αλλά και άλλοι όροι παρέμειναν μυστικοί- δεν γνωρίζαμε ότι θα ακολουθούσε ένα… ντόμινο από ανακοινώσεις και αλλαγές στο τοπίο του Android, ωστόσο μάλλον έπρεπε να το περιμένουμε.

Καταρχήν, είχαμε την συμφωνία της Google με την Lenovo για την πώληση του τμήματος συσκευών της Motorola Mobility (τα δικαιώματα όλων των ευρεσιτεχνιών της Motorola παραμένουν στην Google ωστόσο). Σύμφωνα με αναφορές, η Samsung τότε αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την εξαγορά της Motorola Mobility ενώ δυσαρεστήθηκε λένε κάποιοι με την ανακοίνωση των Moto X και Moto G από την Google, που αποδείχτηκαν αρκετά πετυχημένες συσκευές στις κατηγορίες τιμής τους.

Η Samsung με την ανάπτυξη του Tizen OS, άρχισε επίσης να εξερευνά την δυνατότητα να προτείνει την δική της πλατφόρμα στην αγορά, που θα συνόδευε με όλες τις υπηρεσίες της εκμεταλλευόμενη τη δημοτικότητας της. Αυτή η κίνηση αποτέλεσε μοχλό πίεσης προς την Google, η οποία σύμφωνα με κάποιους αναλυτές έχει χάσει εδώ και καιρό τον έλεγχο του Android. To πρώτο Tizen smartphone αναμένεται να το δούμε στο MWC σε λιγότερο από ένα μήνα, ωστόσο μετά την συμφωνία με την Google, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον του… ακυκλοφόρητου ακόμα λειτουργικού συστήματος.

Μαθαίνουμε ότι η Samsung, τώρα που η Google, στην οποία ανήκει το Android OS δεν θα έχει κανένα όφελος από την πώληση… hardware τουλάχιστον στην mobile αγορά, αναμένεται να μειώσει την έκταση των παραμετροποιήσεων (customization) στο Android και πως θα ξεκινήσει την προώθηση των υπηρεσιών της Google.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του Recode, η Samsung με το Magazine UX και τις υπηρεσίες που προσφέρει είναι ξεκάθαρο πως είχε στόχο να διαφοροποιηθεί σημαντικά από τους υπόλοιπους κατασκευαστές στην αγορά του Android. Μάλιστα, ενδέχεται το Magazine UX να είχε και ρόλο… “δούρειου ίππου”, αφού το πιθανότερο είναι να το βλέπαμε σε κάποια παραλλαγή και στις Tizen συσκευές της εταιρείας. Εξαιτίας της Google ωστόσο, η Κορεάτικη εταιρεία αναμένεται να… κάνει πίσω.

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες, φαίνεται πως τοποθετεί την μεταξύ τους σχέση σε νέες βάσεις. Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί, η Samsung αναμένεται είτε να αλλάξει σημαντικά το Magazine UX, είτε να το… εγκαταλείψει πάντα σύμφωνα με πληροφορίες του Recode.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου