Πέμπτη, Απριλίου 10, 2014

Βγαίνουμε νωρίτερα από το προβλεπόμενο στις αγορές - Στις 11:00 η έκδοση του πενταετούς ομολόγου



Όλοι θέλουν να δανείσουν στην Ελλάδα - Στα 17 δισ. οι προσφορές

Επιστρέφει η Αθήνα από την «εξορία» - Και μετά το ομόλογο, ρευστότητα και κούρεμα χρέους - «Στοίχημα» το επιτόκιο, η υπερκάλυψη και η στάση των ΗΠΑ - Με έργα θέλει τώρα να απαντήσει η κυβέρνηση...στους επικριτές της «Ένα μικρό βήμα στην αγορά ομολόγων, ένα μεγάλο βήμα για το χρέος» θέλει να κάνει πλέον τώρα η κυβέρνηση. Ένα ομόλογο που δεν καλύφθηκε από επενδυτές τον Απρίλιο του 2010 (τότε που η Ελλάδα ζητούσε μόλις 1 δισ. και της δόθηκαν ούτε 400 εκατ. ευρώ) «εξόρισε» την χώρα από τις αγορές χρήματος, αλλά η κυβέρνηση θέλει να τα ξεχάσουν όλοι πια αυτά με ένα νέο ομόλογο-«πείραμα», το οποίο εκδίδει σήμερα και από το οποίο περιμένει πολλά περισσότερα από τα 2,5 δισ. ευρώ, που λέει πως είναι ο εισπρακτικός στόχος της έκδοσης.

Το βιβλίο προσφορών ανοίγει επισήμως νωρίς το πρωί (9 ώρα Λονδίνου, 11 ώρα Ελλάδας) για να εγγραφούν επενδυτές από όλον τον κόσμο και στην Αθήνα ελπίζουν… να κλείσει το συντομότερο, μέσα σε λίγες ώρες ή και λεπτά, ει δυνατόν, αν το επενδυτικό ενδιαφέρον αποδειχθεί τόσο ικανό όσο εύχονται. Είναι όμως ένα «παγκόσμιο» ομόλογο και οι προεγγραφές άρχισαν ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες από χθες –λόγω κανόνων και διαφοράς ώρας. Η διερεύνηση της αγοράς άρχισε ήδη και θα καθορίσει το επιτόκιο που θα ανακοινωθεί και το ύψος των κεφαλαίων που τελικώς θα αντληθούν –ίσως πάνω και από τα 3 δισ. ευρώ.

Τα πρώτα μηνύματα από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι ήδη η έκδοση προσελκύει υψηλά κεφάλαια που πληροφορίες από το εξωτερικό τα ανεβάζουν σε πάνω από 13 ή και 17 δισ. ευρώ (ανάλογα με την πηγή και την ώρα που έβγαιναν οι πληροφορίες) από πολλούς και διαφορετικούς επενδυτές. Αν επιβεβαιωθεί, αυτό θα είναι ουσιαστικά το «σήμα» των διεθνών αγορών στην Ελλάδα ή και η απάντηση που θέλει να δώσει η κυβέρνηση, σε όσους υποστηρίζουν πως «είναι ένα στημένο παιχνίδι της Ευρώπης».

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν, αν και δεν τα ομολoγούν δημοσίως, να υπάρξει μεγάλη υπερκάλυψη και να μείνουν «εκτός νυμφώνος» πολλοί ενδιαφερόμενοι, για να πάρουν σειρά και για την επόμενη έκδοση ελληνικού ομολόγου, πιθανότατα τρίμηνης διάρκειας, στο άμεσο μέλλον -και πάντως πριν εκπνεύσει το β΄εξάμηνο. Ιδανικά θα ήθελαν το επιτόκιο να είναι μικρότερο και από 5%, αλλά θα θεωρηθεί επιτυχία οτιδήποτε έως και 5,3% -όταν πχ η Ιταλία έχει φτάσει να δανειστεί με 7%.

Σε κάθε περίπτωση, στο οικονομικό επιτελείο φροντίζουν να μην αυτοπαγιδεύονται με «προφητείες» αφού η έκδοση θεωρείται εκ των πραγμάτων αναγκαία και μόνο θετικά αναμένεται πως θα επιδράσει για το δημόσιο χρέος και την οικονομία γενικά, αφού:

-επί τέσσερα χρόνια η Ελληνική Δημοκρατία δανείζεται, αντί με ομόλογα που θα έπρεπε, με έντοκα γραμμάτια και αυτά τιμολογούνται πλέον σαν ομόλογα, με επιτόκια που έφταναν στο 5% και άνω.

-και 6% αν τιμολογείται η έκδοση 5ετούς ελληνικού ομολόγου, δεν θα μπορούν πθα τα επιτόκια δανεισμού στα έντοκα τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας να παραμείνουν στο ύψος που βρίσκονταν. Ήδη «γκρεμίστηκαν» στο 3% στην κυβέρνηση αναμένουν να υποχωρήσουν και άλλο.

-το ελληνικό δημόσιο έχει «φορτωθεί» πλέον έτσι έντοκα γραμμάτια 15 δισ. ευρώ, και αφού έπεσαν 1-2 μονάδες ήδη τα επιτόκια, η αναχρηματοδότησή τους θα κοστίζει περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως λιγότερο ή 1 δισ. ευρώ συνολικά στην 5ετία, ποσό που ξεπερνά τα σχεδόν 600 εκατ. ευρώ που μπορεί να κοστίσει σε τόκους το ομόλογο, αν τιμολογηθεί με επιτόκιο 5%-6%.


Επιπλέον, εκδίδοντας «φρέσκα» ομόλογα:
-θα μπορούν πλέον εν δυνάμει επενδυτές που ενδιαφέρονται για 3ετείς και 5ετείς διάρκειες ομολόγων διεθνώς, να «ψωνίζουν» ελληνικά ομόλογα, ενώ αλλιώς θα στρέφονταν αναγκαστικά αλλού.

-δημιουργείται μία «καμπύλη επιτοκίου» που θα δείχνει την απόδοση στα ελληνικά ομόλογα και σήμερα δεν υπάρχει, αλλά είναι αυτό που έχει ανάγκη κάθε επενδυτής για να ξέρει και να υπολογίζει πόσο συμφέρει να αγοράσει και σε ποια τιμή να μεταπωλήσει όποιο ομόλογο θα εκδίδει στο μέλλον η χώρα μας.

-μεταστρέφει το ενδιαφέρον των επενδυτών, από την καθημερινή ειδησεογραφία της στιγμής σχετικά με τη χώρα μας (πχ πολιτικές κρίσεις, απεργίες, τρομοκρατία, ταραχές κλπ) στην τεχνική ανάλυση και στα στοιχεία για τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, που είναι αμείλικτα και θα δείχνουν στον κάθε επενδυτή πχ αν καλώς έπραξε που απέφυγε να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά ή αν βγήκε ζημιωμένος και «τιμωρείται» για την έλλειψη εμπιστοσύνης και ρίσκου που επέδειξε –ώστε να σκεφτεί πώς θα δράσει για να βγει κερδισμένος την επόμενη φορά.



Το σημαντικότερο όλων. όμως, στην παρούσα φάση, ίσως αποδειχτεί πως είναι ότι το νέο ομόλογο:
-ανοίγει το δρόμο στις ελληνικές τράπεζες που θα κινηθούν άμεσα τις επόμενες ώρες και ημέρες για να αναζητήσουν ιδιωτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, για να τιμολογηθούν ευκολότερα και καλύτερα από τις αγορές, με βάση την τιμή αναφοράς με την οποία πέτυχε να δανείζεται πλέον η Ελληνική Δημοκρατία.

-δίνει το «πάτημα» στην Αθήνα να δείξει σε όλους ότι έχει κάνει τα πάντα για να βάλει σε τάξη «τα του οίκου της» και πλέον «κοιτάει στα μάτια» δανειστές και επενδυτές, για να ζητήσει επισήμως πλέον και από τους εταίρους της νέα μέτρα δραστικής μείωσης του ελληνικού χρέους. Και αν ακόμη κάνει πως …δεν το κατάλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα, θα το θέσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο επόμενο Eurogroup του Μαΐου το αργότερο, μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, με βάση τα όσα έχουν δημοσίως δεσμευτεί και υπογράψει οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, πριν ενάμισι χρόνο.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου