Πέμπτη, Απριλίου 10, 2014
Στο 4,95% η απόδοση των δανειστών που πήραν κι έκπτωση...
Γιατί ήταν στρατηγικό λάθος αυτός ο δανεισμός...
Έσπευσε να δανειστεί προεκλογικά η κυβέρνηση και δίνοντας επιπλέον και μικρή έκπτωση στην ονομαστική αξία του δανειζόμενου ποσού, προσέφερε απόδοση 4,95% στους ραντιέρηδες, δανειζόμενη 3 δισ ευρώ, με αγγλικό δίκαιο.
Με...απόδοση (επιτόκιο) 4,95% δανείστηκε τελικά το ελληνικό δημόσιο 3 δις ευρώ σήμερα, εκδίδοντας πενταετές ομόλογο, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της αγοράς που παρέχονται πριν από την επίσημη ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα το κουπόνι (δηλαδή το ονομαστικό επιτόκιο) είναι 4,75% αλλά προσφέρθηκε επιπλέον και μικρή έκπτωση στην ονομαστική αξία του ομολόγου, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση απόδοσης (πραγματικού επιτοκίου) 4,95% για τους πρώτους αγοραστές, που γράφτηκαν στο βιβλίο προσφορών.
Από την κυβέρνηση προβάλλεται η υπερκάλυψη της έκδοσης και γίνεται λόγος για προσφορά 20 δις ευρώ, αλλά αυτό ασφαλώς είναι ενδεικτικό και γίνεται για τους γνωστούς επικοινωνιακούς λόγους. Η έκδοση ήταν πολύ μικρή, μόλις 2-3 δις ευρώ και αν υπήρχε τόσο μεγάλη ουσιαστική προσφορά κι όχι θεωρητική, τότε θα πίεζε το επιτόκιο πολύ χαμηλότερα.
Οι αγοραστές ακόμα και σε θεωρητική επίπεδο, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να πάρουν σοβαρό ποσοστό της έκδοσης, έδωσαν το δάνειο με συγκεκριμένους όρους, που σημαίνει ότι έλαβαν και επιπλέον μικρή έκπτωση, έναντι της ονομαστικής αξίας του δανείου, για να διαμορφωθεί δηλαδή πραγματικό επιτόκιο 4,95%.
Ο δανεισμός 3 δις ευρώ, δεν αποδεικνύει με κανένα τρόπο πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ούτε συνιστά απεξάρτηση από την τρόικα. Αν συνέβαινε αυτό, τότε και η Πορτογαλία, με λιγότερα προβλήματα από την Ελλάδα, η οποία βγήκε νωρίτερα στις αγορές, θα είχε επίσης απεξαρτηθεί από την τρόικα.
Η έκδοση ήταν σχετικά εύκολο να επιτύχει για τόσο μικρό ποσόν, με τέτοιους όρους και εγγυήσεις. Στην πραγματικότητα η έκδοση αυτή καλύπτει ένα μέρος της απαραίτητης ρευστότητας για το δημόσιο, με καλύτερους όρους, από αυτούς που προσέφερε έως τώρα η εσωτερική αγορά (τράπεζες και πελάτες τους) με πολύ ακριβότερα έντοκα γραμμάτια, αλλά με επιπλέον εξασφάλιση του δανειστή από το αγγλικό δίκαιο…
Γιατί ήταν λάθος τώρα, η έκδοση ομολόγου
Στρατηγικά για τη χώρα, έχουν ιδιαίτερη σημασία, οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη την Τετάρτη, γιατί δεν έπρεπε να βάλει τόσο χαμηλά το στόχο η χώρα δανειζόμενη τώρα.
Όπως εξήγησε ο βουλευτής:
«Πρώτον, αποδυναμώνει την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το οποίο παραμένει εξόφθαλμα μη βιώσιμο.
Δεύτερον, προσθέτει αντί να αφαιρεί στο δημόσιο χρέος, καθώς κάθε ευρώ με το οποίο θα δανειστεί γίνεται με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από το επίπεδο δανεισμού, το οποίο έχει αυτή τη στιγμή η χώρα.
Το τρίτο μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι δημιουργεί την εντύπωση, αν όχι την ψευδαίσθηση, ότι η αξιολόγηση του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει πάψει να είναι αυτό που θεωρούν και εξακολουθούν να θεωρούν ως μη βιώσιμο οι οίκοι αξιολόγησης, που το αξιολογούν στην κατώτερη βαθμίδα ακόμη και σήμερα».
Ο επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε, ότι οι αγορές δεν έπαψαν ποτέ σε βραχυχρόνια βάση να χρηματοδοτούν την Ελλάδα και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, μέσω εντόκων γραμματίων. «Τώρα γίνεται ένα βήμα παραπέρα, είναι γεγονός, αλλά και πάλι είναι έξοδος στις αγορές η οποία αφορά αυτή την κατηγορία τίτλων. Δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την αδυναμία της χώρας να αναχρηματοδοτήσει κανονικά το χρέος της με δεκαετή ομόλογα, που είναι και η συνήθης μορφή».
Ερωτηθείς για το τι θα έκανε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα, ο ίδιος είπε ότι, «πρώτον θα διαπραγματευόταν τη ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο, κάτι που θα αποτελούσε και τη στέρεα βάση για την έξοδο στις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό.
Δεύτερον, θα αντέστρεφε το καταστρεπτικό μείγμα των μνημονιακών πολιτικών και θα προσανατόλιζε τη χώρα σε μια γρήγορη επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη».
enet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου