Τετάρτη, Απριλίου 09, 2014

Ακριβός ο κομμωτής του Αρη Σπηλιωτόπουλου



Σύμβουλος του πρώην υπουργού αρνείται να επιστρέψει 12.000€, θεωρώντας τα δικά του

Του Θανάση Φουσκίδη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Μια απίστευτη ιστορία ελληνικής μεταπολιτευτικής τρέλας φέρνουν στο φως σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Πρωταγωνιστές, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων µε το χρίσμα της Ν.Δ., Αρης Σπηλιωτόπουλος, ένας πολυσυζητηµένος... σύµβουλος του ΕΟΤ, την περίοδο που ο πρώτος ήταν υπουργός Τουρισμού και οι υπεύθυνοι ενός από τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία της Αθήνας, που συνεργαζόταν διαχρονικά µε τον Οργανισμό και λειτουργεί με την επωνυμία ΜΑΡΙΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.


Ολα ξεκίνησαν όταν επί των ημερών του Α. Σπηλιωτόπουλου στο υπουργείο Τουρισμού ο ΕΟΤ αποφάσισε να στείλει εκπρόσωπό του σε Μόσχα και Πεκίνο, µε αφορμή τη λαμπαδηδρομία για τους Ολυµπιακούς Αγώνες που πραγµατοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2008 στην κινεζική πρωτεύουσα. Οπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η τότε διοίκηση του Οργανισµού ήρθε σε επαφή µε το συγκεκριµένο ταξιδιωτικό γραφείο, καθώς και µε τα ξενοδοχεία στα οποία θα κατέλυε ο «ειδικός απεσταλμένος».


Ο «τυχερός» που ταξίδεψε µε τα λεφτά του ελληνικού Δηµοσίου ήταν ένας συνεργάτης του κ. Σπηλιωτόπουλου, ο Α.Φ., ο οποίος είχε τοποθετηθεί ως σύμβουλος στον ΕΟΤ και θεωρείτο ένα από τα πρόσωπα της εμπιστοσύνης του πρώην υπουργού. Για την ιστορία και µόνο, αξίζει να σημειωθεί πως ο διορισμός του εν λόγω κυρίου είχε προκαλέσει ουκ ολίγες συζητήσεις στους κόλπους των εργαζομένων του υπουργείου, καθώς η μοναδική περγαμηνή που αναφερόταν στο βιογραφικό του ήταν το γεγονός ότι είχε δουλέψει ως… κοµµωτής! «Είχε γίνει μεγάλο σούσουρο εκείνη την εποχή», σημειώνει χαρακτηριστικά άνθρωπος που είχε συνεργαστεί τότε τόσο µε τον πρώην υπουργό όσο και µε τον ίδιο τον σύμβουλο-κομμωτή.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. Το ποσό που κλήθηκε να διαχειριστεί ο «ειδικός απεσταλμένος» του υπουργείου Τουρισμού για τις ανάγκες του επίμαχου project ανερχόταν περίπου σε 12.000 ευρώ και επρόκειτο να διατεθεί για τα ναύλα και την παραμονή του στην κινεζική πρωτεύουσα. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν έφθασαν ποτέ στα ταμεία των ξενοδοχείων ή του ταξιδιωτικού γραφείου και, ως εκ τούτου, κινήθηκαν οι σχετικές νομικές διαδικασίες κατά του ΕΟΤ, προκειμένου οι επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν -έστω και καθυστερημένα- τις αμοιβές τους για τις υπηρεσίες που παρείχαν. Μάλιστα, η υπόθεση της ΜΑΡΙΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ εκδικάστηκε -όπως φαίνεται και από το σχετικό έγγραφο που παρουσιάζουν σήμερα τα «Π»- τη 13η Μαρτίου, με την απόφαση να αναμένεται εντός του επόμενου διαστήματος.
Το πλέον εξοργιστικό, πάντως, είναι η δικαιολογία που επικαλέστηκε ενώπιον των Αρχών ο Α.Φ. για να αιτιολογήσει τον τρόπο που έδρασε και τη μη καταβολή του ποσού των περίπου 12.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που παρείχαν υπηρεσίες σε αυτή την επίσημη αποστολή. «Νόμιζα ότι τα λεφτά αυτά µου είχαν δοθεί ως αποζημίωση για τα ταξίδια» υποστηρίζει ακόμη και σήμερα, αρνούμενος πεισματικά ότι έγινε οποιαδήποτε κουβέντα για το πώς θα χρησιμοποιούσε τα χρήματα.
Ομως, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ, καθώς οι επόμενες διοικήσεις του ΕΟΤ αντέδρασαν και κινήθηκαν νομικά, μιας και στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως οι όποιες ενέργειες από την πλευρά του Οργανισμού έγιναν απολύτως νομότυπα. Αποδεσμεύτηκε, δηλαδή, ένα κονδύλι (έστω και τουλάχιστον «τσιμπημένο» κατά κοινή ομολογία για ένα άτομο) και δόθηκε στον άνθρωπο που επελέγη για την αποστολή.
Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τον έλεγχο που ασκήθηκε από την πλευρά του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού σε εσωτερικό επίπεδο για τη διαχείριση των χρημάτων. Οπως και να έχει, το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ θα παιχτεί το 2015, οπότε και έχει προσδιοριστεί δικάσιμος για την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του Α.Φ. κατόπιν των προβλεπόμενων από τον νόμο ενεργειών του Οργανισμού.


Ανοιχτό παραμένει το θέμα με τις γραβάτες και τα φουλάρια


Η αποκάλυψη για τον… κομμωτή-σύμβουλο έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα ουκ ολίγων ανάλογων περιστατικών που εντοπίστηκαν στο υπουργείο Τουρισμού, συγκεκριμένα στον ΕΟΤ, την περίοδο Σπηλιωτόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τέτοιο καιρό τα «Π» σας είχαν ενημερώσει εκτενώς για τις δικαστικές εξελίξεις στο μέτωπο των… εξόδων για την αγορά πανάκριβων γραβατών και φουλαριών (που στοίχισαν συνολικά περί τα 70.000 ευρώ), που η τότε διοίκηση του ΕΟΤ, µε τις ευλογίες του κ. Σπηλιωτόπουλου, θέλησε να προσφέρει ως δώρα σε τρίτους. Μάλιστα, το όλο θέμα δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμη, αφού ελέω της κρίσης οι διοικούντες τον ΕΟΤ προσπαθούν να καθυστερούν όσο το δυνατόν περισσότερο τέτοιου είδους πληρωμές. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η θητεία του Αρη Σπηλιωτόπουλου, καθώς και του διαδόχου του, Κώστα Μαρκόπουλου, στο υπουργείο Τουρισμού βρέθηκε στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, καθώς εντοπίστηκαν σοβαρές ενδείξεις κακοδιαχείρισης τόσο στον ΕΟΤ όσο και στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση ήταν το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που είχε αποστείλει στη Δικαιοσύνη ο πρώην υπουργός Τουρισμού (μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009) Παύλος Γερουλάνος.

Η έρευνα εστιάστηκε μεταξύ άλλων και στον τομέα των δημοσίων σχέσεων, µε τις σχετικές οφειλές να υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ! Μέρος των δαπανών αυτών που προωθήθηκαν για πληρωμή κρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως µη νόµιμες. Επιπλέον, σύμφωνα µε το πόρισμα, την περίοδο 2008-2009 ο ΕΟΤ προέβη σε ενέργειες που θεωρήθηκαν προβληματικές, µε «απευθείας αναθέσεις και διενέργεια πρόχειρων διαγωνισμών, µε κατάτμηση της προς προμήθεια ποσότητας και αξίας των αυτών ή ομοειδών υλικών, αντί διενέργειας ανοικτών διαγωνισμών», παρακάμπτοντας το Δ.Σ. του Οργανισμού. Για πολλές από τις δαπάνες που έγιναν, μάλιστα, είχε προηγηθεί η προμήθεια και ακολούθησαν οι διοικητικές πράξεις που απαιτούνται για την πληρωμή τους (σύνταξη πρακτικού διενέργειας του διαγωνισμού και έκδοση εγκριτικής απόφασης), κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Τελικώς, το όλο θέμα τέθηκε στο αρχείο, αφού στο μεταξύ μεσολάβησαν οι εθνικές εκλογές του 2012, µε αποτέλεσμα να επέλθει παραγραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου