Παρασκευή, Μαΐου 02, 2014
Α. Τσίπρας: Δεν υπάρχει θέμα εξόδου από το ευρώ
Αλ. Τσίπρας: "Το ευρώ δεν είναι φετίχ, ούτε εγώ Χάρρυ Πόττερ"...«κ. Σρόιτερ εγώ έχω καλύτερα φετίχ αν εσείς έχετε το ευρώ…»!
Να κλείσει τη συζήτηση για το νόμισμα, διαμηνύοντας πάντως ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ, αλλά και να αποφύγει την καλλιέργεια ανεξέλεγκτων προσδοκιών...τονίζοντας ότι δεν είναι «ο Χάρρυ Πόττερ και αυτά που κατέστρεψαν σε τέσσερα... χρόνια να τα αποκαταστήσω σε μια μέρα» επιχειρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha και στην εκπομπή «Αυτοψία» με τον Αντώνη Σρόιτερ.
«Δική μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα διαλύοντας την κοινωνία καταστρέφοντας τον ελληνικό λαό» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για το εάν το ευρώ είναι φετίχ, ο κ. Τσίπρας απαντά χαρακτηριστικά «κύριε Σρόιτερ εγώ έχω καλύτερα φετίχ αν εσείς έχετε το ευρώ…»!
Εκφράζει δε την απόλυτη βεβαιότητά του ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου από το ευρώ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι εάν υπήρχε θέμα θα έλεγε ότι «σημασία έχει η σωτηρία της χώρας και όχι το νόμισμα. Η σωτηρία του λαού και όχι το νόμισμα».
Υπεράσπισε μάλιστα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη λέγοντας ότι κακώς δέχεται επιθέσεις το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει μεν τις απόψεις του, αλλά εκφράζει δημοσίως τις επίσημες θέσεις του κόμματος.
Διαβεβαιώνει ότι θα κάνει «σκληρή διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους, που θα μας οδηγήσει σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα» και τονίζει ότι «δεν έγινε ποτέ διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, ούτε από τον Παπανδρέου, ούτε από τον Παπαδήμο, ούτε από τον Σαμαρά».
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να χαμηλώσει τις προσοκίες από μια κυβέςρνηση της αριστεράς, καθώς δεσμεύτηκε μεν στην επαναφορά του βασικού μισθού, αλλά για την αποκατάσταση όλων των συντάξεων, είπε ότι θα γίνει με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα εκείνης της περιόδου.
Για τις απολύσεις δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει όσες έγιναν έξω από τα όρια του Συντάγματος, αλλά για τις άλλες σημείωσε ότι «δεν ερχόμαστε να υποσχεθούμε σε όλους όλα. Ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες».
Για τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι θα ερευνηθούν όλες οι πράξεις του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ για τις τράπεζες και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, με την ανακεφαλαιοποίησή τους και στη συνέχεια την πώλησή τους, μίλησε για «πράξη που είναι ποινικά ελέγξιμη και κολάσιμη, για κακουργηματική απιστία εις βάρος του ελληνικού δημοσίου» και προειδοποίησε ότι «αυτοί οι οποίοι θα υπογράψουν θα έχουν τις συνέπειες του νόμου, έτσι όπως ορίζει το Σύνταγμα».
Ξεκαθάρισε επίσης ότι όλες οι τράπεζες, στις οποίες έχει βάλει χρήματα το ελληνικό δημόσιο θα περάσουν στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου.
Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως στόχο στις ευρωεκλογές ένα αποτέλεσμα, με το οποίο να γίνει πράξη το σύνθημα «στις 26 φεύγουν», ενώ επιτέθηκε στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη λέγοντας: «Βλέπω μια μεγάλη αγωνία από την πλευρά του κ. Θεοδωράκη να φτιάξει ένα σχήμα που δεν κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, κάνει αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ. Όλη του η επιχειρηματολογία και η στάση έχει ένα αντισυριζικό αν θέλετε, μια αντισυριζική σκοπιά και μια αντισυριζική αγωνία».
Για την προσωπική του παρουσία στα δημόσια πράγματα τόνισε ότι θα ήθελε να αποφύγει να γεράσει στην πολιτική.
Αποσπάσματα συνέντευξης Αλέξη Τσίπρα στην εκπομπή Αυτοψία και τον Αντώνη Στρόιτερ
Για την ΕΥΡΩΠΗ:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Έτσι είναι τώρα γυρίζετε από ένα ταξίδι τριών ημερών σε πόσες χώρες;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Γύρισα χθες μέσα σε 3 ημέρες πήγα στην Πορτογαλία, στο Πόρτο στο βόρειο μέρος της Ισπανίας και από κει στην Πράγα στην Τσεχία. Τρεις ημέρες τρεις χώρες.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρώπης πρακτικά και θέλω να ρωτήσω ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε όταν βγαίνετε έξω ένας αριστερός υποψήφιος πρόεδρος της Ευρώπης. Τι είναι αυτό που εισπράττετε ως κλίμα έξω;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρετε ο Σύριζα για τις δυνάμεις της αριστεράς στην Ευρώπη και όχι μόνο για τις δυνάμεις της αριστεράς είναι κάτι παραπάνω από ένα κόμμα της αριστεράς.
Είναι επιτρέψτε μου την έκφραση τηρουμένων των αναλογιών είναι μύθος υπό την έννοια ότι το κόμμα που διεκδικεί να ανατρέψει τη ροή των πραγμάτων στην Ευρώπη για λογαριασμό του ελληνικού λαού αλλά και προς όφελος των λαών ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου.
Υπό μία έννοια είναι ο εκπρόσωπος στο μύθο του Γολιάθ με το Δαυίδ, ο Δαυίδ που κερδίζει το Γολιάθ, ε;
Ο μικρός και αδύναμος που όμως καταφέρνει να κερδίσει το γίγαντα και να ανατρέψει τα πράγματα.
Σε όλη την Ευρώπη πια μας βλέπουν με μεγάλη ελπίδα προσδοκία όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω μας από φίλους και εχθρούς ιδιαίτερα δε σε ότι αφορά τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς όχι μόνο της ριζοσπαστικής και εναλλακτικής αλλά ακόμη και της κεντροαριστεράς υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια ιδιαίτερη συμπάθεια στην προσπάθειά μας και εγώ αυτό το έχω ζήσει από κοντά σε όλες αυτές τις περιοδείες σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες να σας πω μόνο ότι στην Ιταλία για την υποψηφιότητά μου για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν συγκροτήθηκε ξεχωριστή λίστα για να υποστηρίξει αυτή την υποψηφιότητα και κατάφερε να ενώσει πολλές διαφορετικές αριστερές δυνάμεις διασπασμένες μέχρι τότε αλλά ιδιαίτερα διανοούμενους, ανθρώπους που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό και στα πράγματα της γειτονικής χώρας και για πρώτη φορά θα έχουμε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα έχει την ονομασία «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» με έναν πολιτικό που θα είναι από άλλη χώρα και κατεβαίνει στην Ιταλία….
Για το ευρωπαϊκό ΝΤΙΜΠΕΙΤ:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Ωστόσο αυτό το οποίο συζητήθηκε πολύ στην Ελλάδα πέραν των επισκέψεων σας είναι το γεγονός ότι ο Τσίπρας που μπορεί να εκπροσωπήσει την άλλη Ευρώπη δεν εκπροσώπησε ούτε την Ευρώπη αλλά ούτε την Ελλάδα στο πρώτο ντιμπέιτ με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Ένα ντιμπέιτ στο οποίο θα μπορούσατε να είχατε θέση σε πολλά ελληνικά θέματα, γιατί;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι υπάρχει και δεύτερο ντιμπειτ στο οποίο θα πάω και διότι ξέρετε…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Φυγομαχήσατε είπαν πολλοί..
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, αυτοί που το είπαν όμως αυτό, καλό θα ήταν να ενδιαφερθούν και για το ότι να είχαν την ίδια ευαισθησία για το ότι οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ευρωπαϊκής δεξιάς αρνήθηκαν να έρθουν στο ντιμπέιτ που κάλεσε το ελληνικό πανεπιστήμιο γιατί αυτό είναι ένα ντιμπέιτ το οποίο οργάνωσε το ολλανδικό πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Αντιστοίχως το ελληνικό πανεπιστήμιο, το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο, ζήτησε και μας κάλεσε όλους να διοργανώσει ένα ντιμπέιτ στην Ελλάδα με τους υποψηφίους για την Προεδρία ανταποκρίθηκαν όλοι πλην του εκπροσώπου της ευρωπαϊκής δεξιάς και του εκπροσώπου της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Δεν είδα την ίδια ευαισθησία.
Αυτοί γιατί δεν ήρθαν εδώ; Δεν ήρθαν εδώ διότι φοβήθηκαν να έρθουν στον τόπο του εγκλήματος.
Εγώ λοιπόν θα πάω στο ντιμπέιτ το βασικό το οποίο θα διοργανωθεί σε κάποιο πανεπιστήμιο, αλλά, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα διοργανωθεί από την EBU στις 15 του Μάη όμως θα πρέπει να καταλάβετε ότι εγώ παράλληλα τρέχω μία καμπάνια στην Ευρώπη παράλληλα μία καμπάνια στην Ελλάδα.
Για ΕΥΡΩ-ΔΡΑΧΜΗ:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Παρουσιάζετε έναν άνθρωπο, εξαιρετικά σεβαστό, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και έναν άνθρωπο που καταλαβαίνω ότι είναι η σημαία του ευρωψηφοδελτίου σας και την επόμενη μέρα αυτός ο άνθρωπος λέει αν μας συμφέρει θα μείνουμε στο ευρώ, αν δε μας συμφέρει δε θα μείνουμε. Με αυτή τη θέση πάτε στην ευρωβουλή;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι κ. Σρόιτερ δεν είπε αυτό ο Μανόλης Γλέζος εδώ και πάρα πολύ καιρό μέσα από τη δική του σοφία και συλλογική του εμπειρία και διεισδυτική ανάγνωση των πραγμάτων λέει ένα πολύ απλό πράγμα στο οποίο θα συμφωνήσουμε όλοι. Ότι το χρήμα δεν είναι το παν.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Συμφωνείτε με αυτό;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Σημασία έχει ποιες είναι οι συνθήκες μέσα από τις οποίες ποιες είναι οι πολιτικές προτεραιότητες οι πολιτικές διεργασίες.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Εσείς ακριβώς με αυτή τη φράση ότι το νόμισμα δεν είναι το παν, συμφωνείτε;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς ως Σύριζα για να τελειώνει όλη αυτή η συζήτηση βεβαίως και έχουμε διαφορετικές γνώμες στο εσωτερικό μας αλλά έχουμε μία διακήρυξη. Έχουμε συλλογικές επεξεργασίες και ψηφισμένες από το συνέδριο συλλογικές θέσεις οι οποίες τι λένε… Λένε ότι δική μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα διαλύοντας την κοινωνία καταστρέφοντας τον ελληνικό λαό…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ:Το ευρω τελικα είναι φετιχ η όχι;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κ. Σρόιτερ εγώ έχω καλύτερα φετίχ αν εσείς έχετε το ευρώ… κοιτάξτε να δείτε θα επαναλάβω κάτι που κατά την άποψή μου έχει τη μεγαλύτερη αξία σήμερα. Αν το κρίσιμο θέμα ήταν το νόμισμα τότε θα μπορούσαμε να πανηγυρίζουμε γιατί διατηρήσαμε με τρομακτικές θυσίες του ελληνικού λαού την Ελλάδα μέσα στο ευρώ. Όμως σήμερα δε μπορούμε να πανηγυρίζουμε διότι έχουμε 60% ανεργία των νέων, διότι έχουμε 3 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στο ασφαλιστικό σύστημα, διότι έχουμε 1.400.000 άνεργους επισήμως, οι μακροχρόνια άνεργοι είναι στο 70% ή ότι έχουμε συσσίτια σε όλη την Ελλάδα όπως στο Λαύριο και διότι παρότι το νόμισμά μας είναι το ευρώ , ευρώ δεν υπάρχει στην τσέπη μας
Για ΛΑΦΑΖΑΝΗ:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Αν ήμουν Λαφαζάνης τώρα ξέρετε τι θα έλεγα; Ορίστε γιατί μου επιτίθενται όλοι, στο κάτω κάτω αφού και ο Πρόεδρος το ίδιο πράγμα
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Βέβαια το ίδιο πράγμα, μα φυσικά στο κόμμα μας…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Αφού λέει ότι το ευρώ δεν είναι το παν σε αυτή την ιστορία το παν είναι η σωτηρία της χώρας ακόμη και με ένα άλλο νόμισμα ίσως.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως κακώς του επιτίθεστε του Λαφαζάνη και ο Λαφαζάνης είναι ο τελευταίος αν θέλετε έχει τη διαφορετική του άποψη τι λέει μέσα στα όργανα αλλά τη συλλογική άποψη του κόμματος εκφράζει δημόσια.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Ακόμη και με ένα άλλο νόμισμα λοιπόν;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κακώς του επιτίθεστε του Λαφαζάνη και κακώς ψάχνετε να βρείτε μέσα στο Σύριζα ανθρώπους που θα έχουν διαφορετική έκφραση και διαφορετική στάση. Εμείς τι λέμε λοιπόν κ. Σρόιτερ…
Λέμε ότι αυτόν τον εκβιασμό που μας το φέρνει η κ. Μέρκελ που έχει σχέδιο να μετατρέψει την Ελλάδα σε μπανανία, να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα αποικία, αποικία χρέους της ίδιας της Γερμανίας, σε χώρα που δε θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνη της για το ποια θα είναι η εξωτερική της πολιτική η οικονομική της πολιτική σε χώρα όπου η εργασία θα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που θα έχει 60% ανέργους και αυτοί που εργάζονται θα παίρνουν 300 με 400 ευρώ για να φτιαχτεί μία ειδική οικονομική ζώνη σε όλη την περιφέρεια την ευρωπαϊκή αυτός είναι ο στόχος. Έχετε σκεφτεί γιατί μπήκαμε στο μνημόνιο; Μπήκαμε στο μνημόνιο για να σωθεί το νόμισμα; Οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός ήταν για να σωθεί το νόμισμα;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Όχι αλλά μήπως είναι πλέον στο τραπέζι και αν είναι ας το πούμε ανοιχτά η σωτηρία αυτής της χώρας ακόμη και χωρίς το ευρώ τελικά;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει θέμα ευρώ. Δεν υπάρχει θέμα ευρώ.
Αν υπήρχε θέμα δεν θα είχα κανένα λόγο να σας πω ότι ναι σημασία έχει η σωτηρία της χώρας και όχι το νόμισμα. Η σωτηρία του λαού και όχι το νόμισμα. Αλλά είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει θέμα ευρώ και θα σας πω γιατί είμαι βαθιά πεπεισμένος. Διότι από όλη αυτή τη διαδικασία η οποία έχει λεηλατηθεί η δημόσια περιουσία, τα κοινωνικά δικαιώματα όχι μόνο του ελληνικού λαού αλλά και άλλων λαών της ευρωπαϊκής περιφέρειας η Γερμανία έχει κερδίσει πάρα πολλά.
Για ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΕΥΡΩΠΗ:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Πάμε σε αυτό λοιπόν εδώ έχει ξεκινήσει μία μεγάλη κουβέντα και έχω την εντύπωση ότι ίσως κάπου φταίτε και εσείς και θα σας πω τι εννοώ. Λέτε ότι θα πάτε να δώσετε μία μεγάλη μάχη εάν αναλάβετε την κυβέρνηση της χώρας. Τι θα συμβεί;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:Τη μάχη θα τη δώσουμε και μέσα και έξω…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Σύμφωνοι…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Μέσα θα είναι πιο σκληρή..
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Εάν κερδίσετε λέτε τι θα συμβεί εάν κερδίσετε αυτή τη μάχη και προφανώς αν κερδίστε αυτή τη μάχη θα είναι τα πράγματα καλύτερα για όλους. Δεν έχετε πει όμως και δεν έχετε πει εσείς προσωπικά τι θα γίνει αν χάσουμε αυτή τη μάχη αυτή που λέτε αν πάμε να διαπραγματευτούμε γιατί σε κάθε πόλεμο υπάρχει η νίκη και η ήττα σε κάθε συμφωνία υπάρχει η συμφωνία και η διαφωνία. Εάν χάσουμε;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κ. Σρόιτερ πρέπει να τη δώσουμε πρώτα τη μάχη…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Σύμφωνοι…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι μέχρι στιγμής δεν την έχουμε δώσει.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Αλλά στρατηγός…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι έχει σημασία αυτό…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Αλλά στρατηγός χωρίς σχέδιο στην περίπτωση της ήττας δεν υπάρχει.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα με συγχωρείτε… λέτε εμάς ότι δεν έχουμε σχέδιο;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Όχι λέω…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί έχουμε δοκιμαστεί;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Καθόλου, λέω όμως…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς ρίξαμε τη χώρα στα βράχια;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Λέω όμως Πρόεδρε ότι όταν πας να συγκρουστείς με κάποιον έχεις ένα σχέδιο για το τι θα γίνει αν κερδίσεις αν συμφωνήσεις μαζί του και τι θα γίνει αν διαφωνήσεις…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι αν τη δώσεις τη μάχη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ:Ναι.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι. Εμείς πάμε να δώσουμε μία μάχη για λογαριασμό όλων των ευρωπαϊκών λαών φτιάχνοντας μία συμμαχία και η μάχη δεν είναι μάχη ποιος ότι χωρίς πώς να το πω πως λένε οι Αμερικανοί στο μπάσκετ ότι μόνο ο πρώτος κερδίζει μόνο υπάρχει ο νικητής και ο ηττημένος δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα είναι διαπραγμάτευση έτσι και σε μια διαπραγμάτευση και η Ευρώπη αν θέλετε έχει αποδείξει ότι και όλη της η εξέλιξη ήταν βήματα διαρκών συμβιβασμών. Σύμφωνοι έτσι θα γίνει. Θα γίνει μία διαπραγμάτευση σκληρή, μια διαπραγμάτευση που θα μας οδηγήσει σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα αλλά θα γίνει αυτή η διαπραγμάτευση. Ε, δεν έγινε ποτέ για την Ελλάδα. Ισχυρίζομαι δηλαδή ότι ούτε ο Παπανδρέου διαπραγματεύτηκε ούτε ο Παπαδήμος διαπραγματεύτηκε ούτε ο Σαμαράς διαπραγματεύτηκε..
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Εγώ ως πολίτης Πρόεδρε, δε δικαιούμαι να ξέρω ενόψει και των εκλογών για το αν θα σας ψηφίσω
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως δικαιούσθε να ξέρετε τα πάντα,…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Επιτρέψτε μου, αν λοιπόν συμφωνήσουμε με τους ευρωπαίους πάμε σε μείωση του χρέους σε διαγραφή χρέους και πάει λέγοντας σε κατάργηση των μνημονίων τότε θα είμαστε όλοι χαρούμενοι. Αν διαφωνήσουμε όμως πρέπει να ξέρω ποιο είναι το σχέδιό σας την επόμενη μέρα. Θα φύγω από την Ευρώπη θα αλλάξω νόμισμα όπως λέγαμε πριν θα πάμε σε δημοψήφισμα όπως λέει ο Δραγασάκης θα κάνουμε whatever it takes. Ποιο είναι από δω και πέρα το επόμενο βήμα;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα βάλουμε όλα σε μία σειρά, είπα να μην ασχοληθώ περιπτωσιολογικά αλλά με αναγκάζετε να ασχοληθώ περιπτωσιολογικά. Ο Δραγασάκης δε μίλησε για δημοψήφισμα του ευρώ.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Είναι στα σχέδιά σας το δημοψήφισμα σε περίπτωση που αποτύχει αυτή η…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα δημοψηφίσματα είναι μέρος της στρατηγικής μας και να σας πω γιατί είναι. Διότι εμείς δε θα έχουμε άλλο στήριγμα παρά μονάχα τη διαρκή επαναεπιβεβαίωση τη στήριξη του λαού. Εμάς δε θα μας στηρίξουν αυτοί που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση. Ο συνασπισμός του παλιού κατεστημένου, της διαπλοκής. Ούτε επιχειρηματίες θα μας στηρίζουν, ούτε τα ΜΜΕ μόνο ο λαός θα μας στηρίζει.
Γυρνάω σε όλη την Ευρώπη μιλάω, μιλάω με πολιτικούς από όλες τις δυνάμεις μιλάω και με τους αντιπάλους μας. Πήγα βρήκα το Σόιμπλε κουβεντιάσαμε, μιλάω, σήμερα μάλιστα κουβέντιασα με τον υπουργό εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης. Οι Γερμανοί είναι ένας πολύ μεθοδικός λαός και η Μέρκελ μία πολιτικός με μεγάλο ρεαλισμό. Είναι δυνατόν να θελήσουν να διακυβεύσουν την ύπαρξη της ευρωζώνης που είναι στρατηγικής σημασίας για την ίδια τους τη χώρα και άρα να διακινδυνεύσουν τη διάλυση του ευρώ διότι αν φύγει μία χώρα σαν την Ελλάδα διαλύεται το ευρώ.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Αν σας έλεγε κάποιος ότι αυτό το οποίο λέτε σήμερα ότι εγώ θα πάω θα διαπραγματευτώ σκληρά θα πετύχω μία διαπραγμάτευση όλων των θεμάτων που είναι ανοιχτά και θα κερδίσω τι διαφορά έχει από αυτό που έλεγε ο Σαμαράς στο Ζάππειο όταν έλεγε ότι εγώ θα βγω θα πετύχω επαναδιαπραγμάτευση του χρέους θα διαπραγματευτώ σκληρά και όχι σαν τον Παπανδρέου και θα κερδίσω. Τι διαφορά έχει αυτό που λέτε εσείς;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η διαφορά έχει ότι δεν το λέει ο Σαμαράς ο οποίος είναι αξιόπιστος αλλά το λέμε εμείς που είμαστε από άλλο ανέκδοτο. Διότι κ. Σρόιτερ η διαφορά μας με το Σαμαρά είναι ότι εμείς δεν είχαμε ποτέ κόμματα που να παίρνουν ένα ποσοστό από τη Ζίμενς έτσι δεν τάιζε τα ταμεία μας η Ζίμενς όπως τάιζε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ η διαφορά μας είναι ότι εμείς δεν έχουμε σκελετούς στις ντουλάπες.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Άρα whatever it takes πράγματι έτσι;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι εννοείτε όταν λέτε αυτή την έκφραση;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Το εννοώ όπως το εισπράττω εγώ ότι θα δώσετε μία μάχη και αν βρείτε τοίχο απέναντί σας δε θα υποχωρήσετε με ότι αυτό σημαίνει, δε θα υποχωρήσετε δε θα συμβιβαστείτε.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως δε θα συμβιβαστούμε.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ:Και δε θα γυρίσετε πίσω λέγοντας κύριοι η Ευρώπη δεν ακούει η Ευρώπη δεν υποχωρεί άρα θα υποχωρήσω εγώ για να μη χάσω το ευρώ να μη χάσω την ΕΕ να μη χάσω τα δάνεια, να μη χάσω οτιδήποτε δε θα υποχωρήσετε…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε κ. Σρόιτερ όταν πας σε μία διαπραγμάτευση και δεν έχεις βάλει καμία κόκκινη γραμμή και έχεις πει για μένα ο μόνος τρόπος γα να μη με διώξουνε από το τραπέζι τα διαπραγμάτευσης τότε καλύτερα μην πας. Πηγαίνεις με κατεβασμένα αν θέλετε παντελόνια να το πω έτσι. Μην πας καθόλου.
Λοιπόν η θα πας σε μία διαπραγμάτευση βάζοντας κόκκινες γραμμές και έχοντας ένα λαό να σε στηρίζει και άρα θα πετάξεις και από την άλλη πλευρά η ευθύνη ή δε χρειάζεται να πας. Εμείς λοιπόν το έχουμε πολύ ξεκάθαρο αυτό.
Για ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Να αφήσουμε την Ευρώπη και να έρθουμε λίγο στα δικά μας. Λέτε ότι θα καταργήσετε τα μνημόνια. Κυβέρνηση Τσίπρα. Καταργεί τα μνημόνια την επόμενη μέρα ή σε βάθος τετραετίας και τι σημαίνει πρακτικά…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Να συνεννοηθούμε τι είναι τα μνημόνια καταρχάς να καταλάβει ο κόσμος…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Τι σημαίνει πρακτικά καταργώ τα μνημόνιο…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι αυτό πρέπει να συζητήσουμε αυτό, Γιατί ξέρετε το να πει κάποιος καταργώ τα μνημόνια μπορεί να το κάνει με μία δήλωση στη στιγμή , με μία ψήφο στη Βουλή θα το κάνουμε και αυτό…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Θα το κάνετε άμεσα;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως άμεσα. Αλλά προσέξτε να δείτε τώρα. Τα μνημόνια εμείς έτσι τα λέμε κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι ένα που συνεχώς αναθεωρείται και εξελίσσεται με όποια εκδοχή και αν τα πάρουμε δεν παύει να είναι 400 εφαρμοστικοί νόμοι..
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Για αυτό το λέω πόσο εύκολο είναι να καταργούνται 400 νόμοι..
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς έχουμε στόχο να τους καταργήσουμε..
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Και τους 400;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Και τους 400 προφανώς αντιλαμβάνεστε ότι κάποια πράγματα θα γίνουν άμεσα κάποια πράγματα σε ένα βάθος χρόνου είναι βέβαιο ότι άμεσα θα καταργήσουμε τους εργασιακούς νόμους που επιβλήθηκαν από το μνημόνιο δηλαδή όλη αυτή την ασυδοσία και ξέρετε κάτι έρχεται και καινούρια.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Καταργείτε λοιπόν τα μέτρα λιτότητας, καταργείτε τους εργασιακούς νόμους;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Φέρνουμε το μισθό, τον κατώτατο μισθό εκεί που έχουμε υποσχεθεί στα 751 ευρώ…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Άμεσα εκεί που ήτα ο κατώτατος μισθός, επαναφορά στις συντάξεις εκεί που ήταν;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Τις χαμηλότερες ναι και σταδιακά το σύνολο των συντάξεων αντιλαμβάνεστε ο σχεδιασμός ο δικός μας πρέπει να βασίζεται και στα δεδομένα τα δημοσιονομικά που θα έχουμε εκείνη τη στιγμή. Αλλιώς είναι να σχεδιάζουμε με ντάτα με δεδομένα 2012 αλλιώς με δεδομένα Μαΐου 2014 αλλιώς όταν θα γίνουν οι εκλογές δε ξέρω πότε θα γίνουν.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Δηλαδή αν τα δημοσιονομικά δεν σας το επιτρέπουν μπορεί και να μην αυξήσετε τις συντάξεις…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι μισό λεπτάκι εδώ θέλω να μου δώσετε λίγο βάρος και λίγη προσοχή. Εμείς λέμε το εξής ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που δε μπορούν να τεθούν σε διαπραγμάτευση. Ποια είναι αυτά τα πράγματα; Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ελλάδα είναι μία χώρα σε ανθρωπιστική κρίση. Άρα δε μπορείς να πεις ότι εγώ α αφήσω 3 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς περίθαλψη, θα αφήσω 300.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και θα αφήσω τους ανθρώπους να ζουν με συσσίτια… Εδώ εμείς έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο θα υλοποιήσουμε χωρίς να το θέσουμε ε καμία διαπραγμάτευση διότι αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων και εμείς έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους σε όλα τα διεθνή φόρα οπουδήποτε έχουμε βρεθεί ότι πρώτα από όλα αυτό το χρέος θα αντιμετωπίσουμε και μετά να δούμε τα χρέος απέναντι στους δανειστές.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Μέσα σε αυτό τα σχέδιο είναι και η επαναφορά του κατώτατου μισθού εκεί που ήταν;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς για να καταλαβαίνει και ο κόσμος η επαναφορά του κατώτατου μισθού δεν έχει δημοσιονομικό κόστος διότι είναι στον ιδιωτικό τομέα η επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ είναι μέσα στα πλαίσια των αλλαγών που θα γίνουν για την επανασυγκρότηση του εργασιακού θεσμικού πλαισίου έτσι;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Στο δημόσιο τομέα οι περικοπές που έχουν γίνει είναι και αυτές στα άμεσα σχέδιά σας να καταργηθούν; Θέλω να πω 13ος 14ος μισθός θα επανέλθει στο δημόσιο τομέα;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε λοιπόν αυτά είναι βήματα τα οποία θα δούμε και θα τα προχωρήσουμε σταδιακά και θα συναρτηθεί όλο αυτό με την εξέλιξη της οικονομίας έτσι; Δηλαδή αν η οικονομία είναι, αρχίσει να ανακάμπτει αλλά για να καταλάβετε λίγο τη λογική μας…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Θα σας έλεγε ένας κακεντρεχής ο Τσίπρας μόλις βγει θα πει παρέλαβα καμένη γη, το κλασσικό…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Και θα έχω άδικο…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Μπορεί και να έχετε δίκιο.. Άρα δεν επιστρέφεται ο 13ος ο 14ος μισθός δεν έχω λεφτά να δώσω…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα. Αυτά τα οποία αφορούν παροχές στο δημόσιο τομέα, προτεραιότητά μας θα είναι να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση σας λέω και πάλι. Άρα, πρώτα θα δώσουμε σε αυτόν που είναι άνεργος και δεν έχει επίδομα, πρώτα θα δώσουμε σε αυτόν που δεν έχει ούτε ένα μισθό και του κόβουνε το ρεύμα. Αυτά, αυτές θα είναι οι πρώτες προτεραιότητές μας. Το σχέδιο, δηλαδή, αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα εμπεριέχει την αποκατάσταση των μισθών του 13ου και 14ου. Αυτά λέω, λοιπόν, και είμαι ειλικρινής όταν τα λέω, θα έρθουν στην πορεία, μόλις η οικονομία ξαναπάρει μπρος και θα μπορέσουμε να αρθούμε στα πόδια μας.
Για ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Είναι σημαντικό αυτό που λέτε γιατί, ξέρετε πολύ καλά ότι οι δηλώσεις μένουν και αύριο μεθαύριο μπορεί να σας ακούσει ένας δημόσιος υπάλληλος και να πει, ο Τσίπρας μας έλεγε τότε…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Λοιπόν, εντάξει. Αυτό που λέμε εμείς, με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια, είναι ότι τις μεγάλες αδικίες του Μνημονίου θα τις αποκαταστήσουμε.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Είναι μεγάλη αδικία;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι, δε θα σωθεί η οικονομία αν επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες που τις πετάξανε στο δρόμο, 50-55 χρονών, μετά από 25 και 30 χρόνια προϋπηρεσία.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που απολύθηκαν;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε θα σωθεί η οικονομία αν διώξουν του σχολικούς φύλακες που τόσο σημαντικό ρόλο επιτελούν στα σχολειά μας.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Άρα…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε θα σωθεί η οικονομία διώχνοντας τους καθηγητές στα επαγγελματικά λύκεια και καταστρέφοντας τα σχολειά μας.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Άρα Πρόεδρε, αυτούς θα τους προσλάβετε πίσω;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχουμε δεσμευθεί ότι, όλες οι απολύσεις που γίνανε πέρα και έξω από τα όρια του Συντάγματος θα αποκατασταθούν. Και το έχουμε δεσμευτεί αυτό διότι είναι χρέος μας απέναντι στο Σύνταγμα.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Τις απολύσεις που έγιναν εντός Συντάγματος; Και με βάση τους ισχύοντες νόμους; Την εξαφάνιση των συμβασιούχων για παράδειγμα. Απολύσεις που, ίσως, έχουν να κάνουν με πειθαρχικά παραπτώματα. Πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Αυτούς τους ανθρώπους θα τους φέρετε πίσω;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάχτε, αν υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα τα οποία, εν πάση περιπτώσει, ευσταθούν εμείς δε θα’ ρθούμε… Κοιτάχτε να δείτε, εμείς δεν είμαστε…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ:Είναι 2.000 άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν έτσι.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε, ακούστε. Εμείς ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες, έτσι; Δεν ερχόμαστε να υποσχεθούμε σε όλους όλα. Ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και νομίζω ότι ο κόσμος έχει καταλάβει ότι αυτή είναι η πρόθεσή μας, αυτός είναι ο στόχος μας και ότι αυτό, επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Κανένας δεν έρχεται… Εγώ δεν έρχομαι να σας πω, ξέρετε, είμαι ο Χάρρυ Πόττερ και αυτά που κατέστρεψαν σε τέσσερα χρόνια εγώ θα τα αποκαταστήσω σε μια μέρα.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Αν συμπύκνωνα τη σκέψη σας, και να κάνω κάποιο λάθος μου το λέτε, πρώτη κίνηση, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, από κει και πέρα… Α, και βεβαίως το κομμάτι του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Από κει και πέρα, αντιμετώπιση αδικιών στην πορεία μιας διακυβέρνησης στο δημόσιο τομέα. Εάν τα οικονομικά το επιτρέπουν και μόνο…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Άμεσα. Οι αδικίες άμεσα, έτσι; Θα αποκατασταθούν οι αδικίες άμεσα.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Αν τα οικονομικά επιτρέπουν 13ο και 14ο μισθό και να τα οικονομικά επιτρέπουν αποκατάσταση συντάξεων στην πορεία. Τα λέω σωστά;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι συντάξεις οι χαμηλότερες θα αποκατασταθούν άμεσα.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Οι συντάξεις οι χαμηλότερες.
Για το ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Το δεύτερο ερώτημα που είμαι σίγουρος ότι έχετε βαρεθεί να ακούτε, εκτός από το εάν είστε υπέρ του ευρώ ή της δραχμής το οποίο το έχετε ακούσει τόσα χρόνια, το δεύτερο ερώτημα είναι που θα βρείτε τα λεφτά για αυτά τα οποία δεσμεύεστε να κάνετε. Το έχετε ακούσει χιλιάδες φορές, θέλω να ρωτήσω λοιπόν, αν πραγματικά η απλή απάντηση…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, δεν έχουμε πλεόνασμα τώρα;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Δεν ξέρω αν φτάνει το πλεόνασμα αλλά, είναι η κλασική απάντηση την οποία έχετε δώσει κι εσείς, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η καραμέλα της 25ετίας Πρόεδρε. Και θέλω να ρωτήσω αν εσείς γυρνάτε αυτή τη στιγμή στον πολίτη και ως μοναδικό τρόπο χρηματοδότησης όλου αυτού έχετε πάλι την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και για λόγους δικαιοσύνης. Ε, δεν μπορεί να έχουν λεηλατήσει τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον επαγγελματία, τον μικρομεσαίο που κλείνει το μαγαζί του, τον μηχανικό τον νέο που είναι με μπλοκάκι και φορολογείται από το πρώτο ευρώ και δεν έχει και δουλειά, έτσι; Δεν μπορεί λοιπόν να έχουν λεηλατήσει τη μεσαία τάξη και κάποιους άλλους να τους αφήνουμε να μην πληρώνουν βγάζοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Έχω ακούσει πολλές φορές στελέχη σας να λένε οι πλούσιοι Έλληνες θα κληθούν να συμβάλλουν. Κανείς δεν έχει πει από εσάς ποιος είναι ο ορισμός του πλούσιου Έλληνα. Γιατί, πλούσιος Έλληνας είναι μια μεγάλη κουβέντα. Για μένα ο πλούσιος μπορεί να είναι αυτός που παίρνει 50.000 ευρώ το χρόνο, για εσάς μπορεί να είναι κάποιος που παίρνει 40 ή 500. Ποιος είναι ο πλούσιος Έλληνας;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, άρα η απάντηση σε αυτό είναι ότι δεν μπορείς να βάλεις ένα πλαφόν και να πεις πάνω από 50.000 είσαι πλούσιος κάτω από 50.000 είσαι φτωχός. Η απάντηση σε αυτό είναι να υπάρχει αναλογικό φορολογικό σύστημα. Τώρα, σε σχέση με την Ε.Ε, ο μέσος όρος φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων και των υψηλών κερδών είναι χαμηλότερος στην Ελλάδα. Αλλά, αυτή θα ήταν μια συζήτηση η οποία θα άξιζε τον κόπο να την κάνει κανείς πριν έρθει το μνημόνιο. Διότι πριν έρθει το Μνημόνιο, εμείς σωστά νομίζω λέγαμε, ότι αν είχαμε μια διαφορετική φορολογική πολιτική δε θα φτάναμε ως εδώ. Διότι πριν το Μνημόνιο τα έσοδα τα δημόσια, τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τη φορολόγηση υπολείπονταν από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Μετά όμως το Μνημόνιο και αυτή τη φορολαίλαπα στη μεσαία τάξη και τη διάλυση της μεσαίας τάξης δεν μπορεί κανείς να ισχυρίζεται ότι με τη φορολογική μεταρρύθμιση θα καταφέρει να ξαναφέρει τα πράγματα στα ίσια τους, να είμαστε ειλικρινείς. Παρόλο που είναι αναγκαίο να την κάνουμε. Και να πω και κάτι άλλο, απολύτως ειλικρινές, εμείς ξέρετε ότι θέλουμε να φορολογήσουμε και θα φορολογήσουμε τα κέρδη των πολύ πλουσίων και των πολύ ισχυρών αλλά, εκεί είναι και ένα ζήτημα να δούμε τι από αυτά θα βρούμε στη χώρα, ε; Διότι οι λίστες Λαγκάρντ, που κάποιοι υπουργοί τις έκρυβαν στα συρτάρια τους και στις οποίες υπήρχαν και πρόσωπα του συστήματος του πολιτικού, του μιντιακού, ε, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτές οι λίστες Λαγκάρντ τι κρύβανε; Κρύβανε τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό που ο ΣΔΟΕ ακόμη δεν έχει αξιωθεί να ελέγξει αν ήταν και αποτέλεσμα φοροδιαφυγής ή όχι. Λοιπόν. Εμείς λέμε λοιπόν ότι θα γίνει η φορολογική μεταρρύθμιση και για να μπει σε έναν σωστό δρόμο η οικονομία της χώρας, να υπάρξει και δικαιοσύνη. Από κει και πέρα όμως, η έξοδος από την κρίση δε θα γίνει μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση, να είμαστε ειλικρινείς. Η έξοδος από την κρίση θα γίνει μέσα από συνδυασμό πρωτοβουλιών.
Για τις ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Στο κομμάτι όσων έχουν πουληθεί Πρόεδρε, εκεί οι κινήσεις σας ποιες θα είναι;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Όσων έχουν πουληθεί;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Σας εξηγώ αμέσως. Τράπεζες. Κρατικοποίηση των τραπεζών οι οποίες είναι ιδιωτικές και οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί έτσι όπως έχουν χρηματοδοτηθεί αυτή τη στιγμή μέσω των προγραμμάτων στήριξης; Επενδύσεις οι οποίες έχουν γίνει και κομμάτια τα οποία έχουν πουληθεί. Ελληνικό για παράδειγμα, αν προχωρήσει αυτή η επένδυση. Αστέρας Βουλιαγμένης, ΟΛΠ. Αυτά θα τα κρατικοποιήσετε και πάλι; ΔΕΗ, ΟΤΕ. Ποιο είναι το πρόγραμμά σας;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχουμε δηλώσει και έχουμε δεσμευθεί ότι όλες τις πράξεις που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ θα τις επανεξετάσουμε.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Τι σημαίνει επανεξετάζω πρακτικά Πρόεδρε;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ότι η ελληνική Βουλή, με βάση τους συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφωθεί στη νέα Βουλή και η νέα κυβέρνηση που θα’ ναι κυβέρνηση σωτηρίας και ανασυγκρότησης του τόπου, θα ζητήσει από την ελληνική Βουλή να κρίνει σε ποιες από αυτές τις περιπτώσεις έχει ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ή να αναθεωρήσουμε ή να καταργήσουμε συμβάσεις οι οποίες έχουνε γίνει.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Αυτό η Βουλή πως το κάνει; Με εξεταστικές επιτροπές για παράδειγμα; Πως εξετάζει η ελληνική Βουλή μια σύμβαση, την οποία έχει υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ, για ένα ακίνητο…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι αντίστοιχες επιτροπές που συγκροτεί η Βουλή έχουν την αρμοδιότητα να εξετάσουν και να γνωμοδοτήσουν προς την ελληνική κυβέρνηση.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Και αν δείτε ότι οι συμβάσεις είναι τόσο ισχυρές που…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε πολλές περιπτώσεις ενδεχομένως να χρειαστεί να δημιουργηθούν και ειδικές επιτροπές, εξεταστικές αν υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλα σκάνδαλα. Εγώ πάντως θέλω να σας πω ότι το ΤΑΙΠΕΔ στο σύνολό του είναι ένα σκάνδαλο από μόνο του. Είναι αδιανόητο να διαχειρίζονται την περιουσία του ελληνικού λαού λες και είναι περιουσία των παππούδων τους, τσιφλίκια τους και να μη δίνουν τα πρακτικά στη δημοσιότητα. Όχι στη δημοσιότητα, αφήστε τη δημοσιότητα. Στην αξιωματική αντιπολίτευση που τα ζητά. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Δεν τα δίνουνε.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Λίγο πιο συγκεκριμένος θέλω να γίνετε στο θέμα των τραπεζών. Αυτή τη στιγμή λοιπόν οι τράπεζες έχουν πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσό από την ανακεφαλαιοποίηση. Θα πάμε σε κρατικοποίηση των τραπεζών; Και πως θα πάμε μέχρι εκεί;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτάκι. Καταρχάς, πρέπει να εφαρμοστεί η λογική σε αυτή τη χώρα, έτσι; Πριν πάμε στην κρατικοποίηση. Διότι, τι έχει συμβεί αυτή τη στιγμή. Έχουμε δανειστεί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ένα τεράστιο ποσό προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες. Αυτό το ποσό θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός. Δεν μας το χαρίζουνε οι Ευρωπαίοι, έτσι; Αν ήταν να μας το χαρίζουνε να πάρουν και τις τράπεζες, να τις κάνουν ότι θέλουν. Αλλά, μας το δανείζουνε και θα το πληρώσουμε με τόκο.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Άρα;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα, είναι χρήματα τα οποία τα βάζει το ελληνικό δημόσιο. Βάζει λοιπόν τα χρήματα το ελληνικό δημόσιο και δεν έχει κανένα έλεγχο. Αυτό είναι αδιανόητο. Διότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, χρεοκοπημένων, έχει γίνει και σε άλλες χώρες. Και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Και στη Βρετανία. Εκεί λοιπόν, τα αντίστοιχα ταμεία που δημιουργήθηκαν, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εδώ, πούλησαν με κέρδη. Εδώ έρχονται με ένα νόμο, που έφερε ο κος. Στουρνάρας, το πολυνομοσχέδιο, και μας λένε ότι πρέπει να πουλήσουμε τις μετοχές του ελληνικού δημοσίου με ζημία. Και επειδή αναγνωρίζουν φυσικά ότι πρόκειται για πράξη που είναι ποινικά ελέγξιμη και κολάσιμη, επειδή αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για κακουργηματική απιστία εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, φροντίζουν στον ίδιο νόμο να περάσουν και την αμνήστευσή τους. Αυτοί οι οποίοι θα υπογράψουν να μην έχουν τις συνέπειες του νόμου. Έτσι όπως ορίζει το Σύνταγμα.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΙΤΕΡ: Εσείς τι θα κάνετε είναι το ερώτημα.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Λοιπόν. Καταρχάς, εμείς αυτό που λέμε σε όλους τους τόνους και καθαρά είναι ότι δεν μπορεί να παραγραφεί ή να αμνηστευθεί πράξη που θεσπίζεται με νόμο εκ των προτέρων, γνωρίζοντας δηλαδή ότι θα πρόκειται για κακουργηματική πράξη διότι αντιβαίνει στο ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Άρα λοιπόν, λέμε ότι όσοι βάλουν τις υπογραφές τους σε όλα αυτά, να ξέρουν ότι θα ελεγχθούν και ότι θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή, αν έχουν υπογράψει σε πράξεις που ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο θα αντιμετωπίσουν την ελληνική Δικαιοσύνη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου